Τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της Ιταλίας για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού θέτοντας σε καραντίνα ολόκληρη τη χώρα καθώς και οι επιπτώσεις στις αγορές είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.
Για Ιταλία – κορoνοϊός: Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε παραλύει σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζιουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χωρίς προηγούμενο μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων για 60 εκατομμύρια Ιταλούς. «Δεν έχουμε χρόνο για να προσαρμοστούμε, οι αριθμοί μας λένε ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και θανάτων» είπε. «Οι συνήθειες μας θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα» προσέθεσε.
«Η ανακοίνωση Κόντε: Όλη η Ιταλία θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι, τα σχολεία κλείνουν έως τις 3 Απριλίου, σταματά το πρωτάθλημα» αναφέρει η Corriere de la Sera.
«Όλη η Ιταλία σε ζώνη προστασίας: είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που συμβαίνει αυτο» αναφέρει η Reppublica.
Από σήμερα και έως τις 3 Απριλίου οι Ιταλοί θα επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι μόνο για έκτακτες περιπτώσεις υγείας ή σχετικές με τη δουλειά τους, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός. Σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιες εγκαταστάσεις περιλαμβανομένων των κινηματογράφων, θεάτρων, γυμναστηρίων θα κλείσουν. Επαγγελματικής φύσεως αθλητικά γεγονότα, όπως το ιταλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αναβάλλονται. Όποιος επιχειρεί να φύγει από μια περιφέρεια με σκοπό να ταξιδέψει σε μια άλλη θα πρέπει να συμπληρώνει ειδική φόρμα εξηγώντας τους λόγους αυτού του ταξιδιού. Ο Κόντε λέει πως όποιος παραβιάσει αυτούς τους κανόνες και δώσει λάθος εξηγήσεις θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης.
Χωρίς να γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα πότε θα φθάσει στην κορύφωσή της η επιδημία, αναισθησιολόγοι και γιατροί στην Ιταλία καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για το ποιοι πρέπει να νοσηλευθούν και ποιοι χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ όταν οι κλίνες δεν είναι αρκετές. Για τώρα επιλέγονται μόνο όσοι έχουν μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης δηλαδή νέοι, κατά τα άλλα υγιείς ασθενείς, αναφέρει το Politico. Ο ΠΟΥ ανέφερε από την πλευρά του ότι ο περιορισμός είναι «κλειδί» για την Ιταλία καθώς οι αρχές χρειάζεται να δίνουν προτεραιότητα στην ταυτοποίηση και στον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων. Η Ιταλία μπορεί να γίνει μέρος για έρευνες προκειμένου η επιστημονική κοινότητα να κατανοήσει καλύτερα τον ιο αλλά και την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων ως αποτέλεσμα μιας διαφανούς διαδικασίας ανταλλαγής πληροφοριών.
Στις Βρυξέλλες & υπόλοιπη Ε.Ε: Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα ολοκληρώσει τις εργασίες της σήμερα και όχι την Πέμπτη, ενώ οι ευρωβουλευτές δεν θα ψηφίσουν σε μια προσπάθεια περιορισμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού αναφέρει το Politico. Η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να απευθύνει ομιλία για την αντιμετώπιση της Ε.Ε σε σχέση με τον ιο.
Από ένα κρούσμα έχουν αναφέρει τόσο η Κομισιόν, όσο και το ΝΑΤΟ αλλά και η Frontex. Στο μεταξύ, οι αξιωματούχοι παλεύουν… να λύσουν τα ζητήματα που προκύπτουν από τις διαρκείς αναβολές ταξιδιών και επισκέψεων, τους υπαλλήλους που δεν πάνε στη δουλειά αλλά και την… αμηχανία αποφυγής ανταλλαγής χειραψιών. Πάντως, και οι δημοσιογράφοι καλούνται από την Κομισιόν να εγγράφονται εθελοντικά για το εάν θα παρακολουθήσουν το μεσημεριανό μπρίφινγκ. Το Διεθνές Σχολείο των Βρυξελλών θα παραμείνει κλειστό για δύο εβδομάδες. Προς το παρόν το Βέλγιο παραμένει σε επίπεδο συναγερμού 2, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Από την πλευρά της η Κροατία αποφάσισε χθες να θέτει σε καραντίνα όποιον φθάνει στη χώρα από πληγείσες περιοχές για δύο εβδομάδες. Στο Βερολίνο αρκετά νοσοκομεία κατήγγειλαν κλοπές ειδών υγιεινής αλλά και μασκών. Στη Μαδρίτη, σχολεία και πανεπιστήμια θα κλείσουν για δύο εβδομάδες. Η Σλοβενία ξεκίνησε ελέγχους στα σύνορα με την Ιταλία και στο αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνα. Θα δαπανήσει 1 δισ ευρώ προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά χώρες που ενδέχεται να πληγούν από τη συνεχιζόμενη κρίση.
Για αγορές: Ο πανικός των αγορών χθες κατέδειξε την πραγματική κρίση για την Ευρώπη… που μάλλον μόλις ξεκινά, σχολιάζουν οι FT. Η Γαλλία παροτρύνει την Ευρώπη να καταλήξει σε ‘μια συντονισμένη και μαζική’ δημοσιονομική απάντηση σε ό,τι αφορά την κρίση του κορωνοϊού μετά και τη σχετική απόφαση της Ιταλίας.
«Αυτή τη μέρα θα θυμόμαστε ως Μαύρη Δευτέρα», δηλώνει ο Νιλ Γουίλσον, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Online-Brokers Markets.com στο Reuters. Σύμφωνα με τον Κρις Τσακαρέλι της Independent Advisor Alliance «είναι η τέλεια καταιγίδα, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την ταχύτητα με την οποία μπορεί να διαδοθεί ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ». Ο Πίτερ Καρντίγιο, αναλυτής της Spartan Capital Securities υποστηρίζει ότι «επικρατεί φόβος στην αγορά και αν συνεχιστεί η πτώση στην τιμή του πετρελαίου, θα είναι μία ένδειξη ότι δεν απέχουμε πολύ από μία παγκόσμια ύφεση». Η αβεβαιότητα για την τιμή του πετρελαίου εντείνεται μετά την άρνηση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες του OPEC για τη σταθεροποίηση των τιμών. Σε αντιστάθμισμα για την αποστασιοποίηση της Μόσχας, η Σαουδική Αραβία δηλώνει πρόθυμη να αυξήσει τη δική της παραγωγή πετρελαίου. Σύμφωνα με την Washington Post ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο με κορυφαία στελέχη της Wall Street για διαβουλεύσεις.
Για Ερντογάν – Βρυξέλλες: Δύο ώρες διήρκησαν οι συνομιλίες που είχαν χθες με τον Τούρκο πρόεδρο η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου. Οι δύο τελευταίοι χαρακτήρισαν τη συνάντηση ως «κρίσιμο βήμα» για να «καθαρίσει» η ατμόσφαιρα. Μεγάλο μέρος των χθεσινών συνομιλιών επικεντρώθηκε στον τρόπο που «βλέπει» η Τουρκία κάποιες πτυχές της ευρωτουρκικής συμφωνίας του 2016 ισχυριζόμενη ότι δεν καλύπτουν τις προσδοκίες της Άγκυρας, περιλαμβανομένων των χρημάτων που τελικά δόθηκαν σε ΜΚΟ αντί της κυβέρνησης, αναφέρει το Politico.
Στη συνέντευξη Τύπου, η κ. Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «μιλήσαμε ανοιχτά και ευθέως για τα θέματα στα οποία διαφωνούμε». Ο κ. Μισέλ είπε ότι θα αναλάβουν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συντονίσουν μία ανάλυση της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας και των σημείων όπου έχει αποδειχθεί δυσλειτουργική. Σε ερώτηση για το αν ο κ. Ερντογάν δεσμεύτηκε να σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα, ο κ. Μισέλ απάντησε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επέμεινε ότι πρέπει να το κάνει.
Νωρίτερα χθες, σε συνέντευξη Τύπου για τις 100 μέρες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε τη σημασία η Τουρκία να σταματήσει να ωθεί πρόσφυγες και μετανάστες προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η «πολιτικά υποκινούμενη πίεση» στα σύνορα πρέπει να τερματιστεί, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η συζήτηση για τη μακροπρόθεσμη σχέση της Ε.Ε. με την Αγκυρα, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της «οξείας κατάστασης» στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η διαχείριση της κρίσης, παράλληλα, πρέπει να γίνει «με σεβασμό στο ατομικό δικαίωμα αναζήτησης ασύλου», πρόσθεσε. Επιπλέον, σχετικά με την ανανέωση της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας και πιθανή νέα χρηματοδότηση για την Τουρκία, είπε ότι «δεν πρόκειται να συμφωνηθεί κάτι σήμερα… είμαστε ακόμα στην αρχή ενός νέου διαλόγου». Η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι είναι «ιδιαίτερα επείγον» να ληφθούν μέτρα για τη μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά σε πιο ασφαλείς προορισμούς. Σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν, ανταποκρίθηκαν θετικά η Γερμανία (που δέχθηκε να υποδεχθεί 1.000-1.500 παιδιά), η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο. Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι η πρόταση της Κομισιόν για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο θα «παρουσιαστεί μετά το [Καθολικό] Πάσχα».
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν δει τον κ. Μισέλ και την κ. Φον ντερ Λάιεν, ο κ. Ερντογάν επέμεινε στη σκληρή γραμμή του έναντι της Αθήνας. «Είναι πέρα από τη λογική και την κατανόηση ότι ένας σύμμαχος, και μία γειτονική χώρα, δείχνει την Τουρκία ως υπεύθυνη για το κύμα παράτυπης μετανάστευσης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Είπα στον γενικό γραμματέα ότι δεν θα επιτρέψουμε στη χώρα αυτήν να χρησιμοποιήσει τη συγκυρία και την Ε.Ε. για να αποκτήσει άδικα οφέλη για την ίδια».
Από την πλευρά του πάντως, ο Μάνφρεντ Βέμπερ ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι «μετά την αποτυχία του Ερντογάν να εκβιάσει την Ευρώπη για μια καλύτερη συμφωνία» αυτό που απομένει είναι ο Τούρκος πρόεδρος να «σταματήσει άμεσα τις προσπάθειες ενθάρρυνσης παράνομων εισόδων στην Ε.Ε». «Αν θέλει να συζητήσει περισσότερα θέματα, όπως η άρση της βίζας γι Τούρκους, ή τη βελτίωση των εμπορικών μας σχέσεων, τότε έχουμε και εμείς κάποιες απαιτήσεις προς εκείνον. Να σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις στη κυπριακή θάλασσα και να λαμβάνει υπόψιν του σοβαρά το κράτος δικαίου».
Σύμφωνα με το Politico, τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ε.Ε με την Άγκυρα ήταν μια μορφή συναλλαγής με τις Βρυξέλλες να πληρώνουν τον Ερντογάν… για να κρατά τους πρόσφυγες στην Τουρκία. «Μια εταιρική σχέση… έχει καταλήξει σε καμία σχέση. Πάντως η Ε.Ε κρατώντας μια τέτοιου είδους σχέση συναλλαγής με την Άγκυρα ενθάρρυνε τον Ερντογάν να την κρατά «όμηρο» και να παίζει με τις ανησυχίες των πολιτών για μια νέα μεταναστευτική κρίση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Στην Τουρκία: Τρεις μήνες μετά τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, άλλος ένας πρώην στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να του ρίξει το γάντι, ιδρύοντας νέα πολιτική δύναμη στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς. Ο Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κατέθεσε χθες τησχετική αίτηση στο υπουργείο Εσωτερικών, διακηρύσσοντας ότι η χώρα του χρειάζεται επειγόντως ένα «νέο ξεκίνημα» για την αποκατάσταση θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών και εγγυήσεων.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox TV, ο 52χρονος πολιτικός υποστήριξε ότι το κυβερνών ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος, «δυστυχώς άρχισε να στρέφεται προς επιλογές διαμετρικά αντίθετες προς τις ιδρυτικές του αρχές». Ασκώντας αυστηρή κριτική στη στροφή του Ταγίπ Ερντογάν προς τον αυταρχισμό μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016, τόνισε ότι προτεραιότητες του νέου πολιτικού φορέα θα είναι η αποκατάσταση της ελευθεροτυπίας και η κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αρχιτέκτονας της νεοοθωμανικής εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, ανήγγειλε τη δημιουργία νέου κόμματος υπό την επωνυμία «Το Μέλλον». Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν ήρθαν σε σύγκρουση με τον Ερντογάν όταν εκείνος αποφάσισε να αλλάξει το Σύνταγμα, καθιερώνοντας ένα ισχυρά συγκεντρωτικό σύστημα με υπερενισχυμένες προεδρικές εξουσίες. Οι συγκρουόμενες πολιτικές φιλοδοξίες των δύο ανδρών εμπόδισαν τον σχηματισμό ενός ενιαίου φορέα. Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία αναφέρουν ότι το εγχείρημα του Μπαμπατζάν έχει την υποστήριξη του Αμπντουλάχ Γκιουλ, τέως προέδρου της χώρας και μέλους της ιστορικής, ηγετικής τρόικας του ΑΚΡ, καθώς και ισχυρών οικονομικών παραγόντων. Η τελευταία δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας κατέγραψε αισθητή πτώση της δημοτικότητας του Ερντογάν (41% έναντι 48% τον Οκτώβριο) ύστερα από την αρνητική τροπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της χώρας στο Ιντλίμπ της Συρίας. Ωστόσο, τα δύο νεοπαγή κόμματα δεν φαίνεται να επωφελούνται από τη διαφαινόμενη φθορά του προέδρου. Το κόμμα του Νταβούτογλου εμφανιζόταν να περιορίζεται στο 1,2% και εκείνο του Μπαμπατζάν στο 0,8%.
Για Ελλάδα – Γερμανία: «Μετά από δύσκολα χρόνια η Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) βλέπει ανοδική τάση στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις» παρατηρεί ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που διαβάζουμε στην εφημερίδα General Anzeiger με αφορμή το Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ που ολοκληρώθηκε χθες στο Βερολίνο και στο οποίο συμμετείχαν η Άγκελα Μέρκελ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του DIHK Έρικ Σβάιτσερ «για τους Γερμανούς επενδυτές η χώρα είναι πάλι ενδιαφέρουσα (…) τόσο οι εταιρείες που παρέμειναν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και οι νεοεισερχόμενες ξεκινούν νέα πρότζεκτ». Στόχος του Φόρουμ ήταν η προσέλκυση Γερμανών επενδυτών και με αφορμή αυτό το ρεπορτάζ επιχειρεί μια ανασκόπηση της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία: «Η Ελλάδα πέρασε σκληρά χρόνια. Σχεδόν πριν από δέκα χρόνια ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την οιονεί πτώχευση της χώρας και κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ σε βοήθεια. Ακολούθησαν χρόνια προγραμμάτων βοήθειας με δισεκατομμύρια ευρώ δανείων από διεθνείς πιστωτές καθώς και σκληρά μέτρα λιτότητας, τα οποία υλοποίησε η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο έκτοτε το κλίμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει αισθητά με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ (…) H νέα εμπιστοσύνη στο ελληνικό κράτος εκφράζεται όχι μόνο στη χώρα αλλά και διεθνώς (…) Oι ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις αναπτύχθηκαν και πάλι προς το καλύτερο. Σύμφωνα με το DIHK ο όγκος των διμερών συναλλαγών αυξήθηκε πρόσφατα πάνω από το 6% – ποσοστά ανώτερο της συνολικής ανάπτυξης του γερμανικού εμπορίου. Για πρώτη φορά μετά το 2009, η αξία των ελληνογερμανικών εμπορικών σχέσεων υπερέβη σε αξία τα 8 δις ευρώ». Από την πλευρά του και ο επιτετραμμένος της καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Νόρμπερτ Μπάρτλε αναφέρει ότι «η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επιστρέφει» και εκτιμά ότι η πολιτική ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Ωστόσο για τον ίδιο δύο κρίσιμα προβλήματα παραμένουν: πρώτον ο αριθμός των ανέργων εξακολουθεί να είναι υψηλός και δεύτερον οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται από τα κόκκινα δάνεια».
Για δίκη Malaysian Airlines: Aρχισε χθες στο Σκίπολ, προάστιο του Aμστερνταμ όπου βρίσκεται το ομώνυμο αεροδρόμιο, η δίκη των τεσσάρων υπόπτων για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 της Malaysian Airlines το 2014, στην ανατολική Ουκρανία. Το μοιραίο Boeing, που είχε απογειωθεί από το Αμστερνταμ, επλήγη από πύραυλο BUK σοβιετικής κατασκευής πάνω από περιοχή όπου διεξάγονταν εχθροπραξίες ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και στους ρωσόφωνους αντάρτες που επιδίωκαν την απόσχιση των περιοχών τους. Η κατάρριψη του αεροσκάφους στοίχισε τη ζωή και στους 298 επιβαίνοντες. Κατηγορούμενοι στη δίκη είναι οι Ρώσοι Σεργκέι Ντουμπίνσκι, Ιγκόρ Γκίρκιν και Oλεγκ Πουλάτοφ, καθώς και ο Ουκρανός Λεονίντ Χαρτσένκο, όλοι τους υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων. Οι κατηγορούμενοι δικάζονται ερήμην, καθώς Ρωσία και Ουκρανία δεν εκδίδουν πολίτες τους που κατηγορούνται στην αλλοδαπή.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη