Search

Επισκόπηση του Διεθνούς Τύπου

215

Τα μέτρα που λαμβάνονται σε διάφορες χώρες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά και το προβάδισμα Τζο Μπάιντεν στη διαδικασία για το χρίσμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για κορωνοϊό: Ο διεθνής Τύπος «φιλοξενεί» διάφορες φωτογραφίες από πόλεις της Ιταλίας και γνωστά αξιοθέατα σε Ρώμη και Μιλάνο.
Ο κορωνοϊός επηρεάζει τα πάντα από τα χρηματιστήρια έως τα πακέτα με σπαγκέτι στα σουπερ μάρκετ… Επηρεάζει τη ψυχική ηγεία των πολιτών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η συμβουλή του ΠΟΥ: Αποφύγετε ειδήσεις που σας προκαλούν αναστάτωση ή άγχος. Μην συνδυάζετε την εξάπλωση του ιου με συγκεκριμένες εθνικότητες ή εθνότητες. Στηρίξτε ο ένας τον άλλον.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχείρησαν χθες να διαβεβαιώσουν ότι έχουν τον τρόπο να ελέγξουν την αρχικά αποσπασματική απάντηση τους στην επιδημία του κορωνοϊού, ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων που έχουν στόχο τον περιορισμό της ασθένειας, έλεγχο των επιπτώσεων του οικονομικού σοκ και καθησυχασμό των πανικόβλητων πολιτών. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μια άμεση «ένεση» 7,5 δισ ευρώ για στήριξη συστημάτων υγείας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλων τομέων, που έχουν ήδη πληγεί. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν τα μέτρα αυτά μετά από έκτακτη βιντεο – διάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Ανάμεσα σε άλλα συμφώνησαν να πραγματοποιούνται καθημερινή τηλεδιασκέψεις των υπουργών Υγείας και Εσωτερικών της Ε.Ε προκειμένου να συντονίζουν τις προσπάθειες τους. Στο μεταξύ, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ιταλίας στην Ε.Ε Μαουρίτσιο Μασάρι κατηγόρησε την Ε.Ε για έλλειψη αλληλεγγύης σε άρθρο του στο Politico λέγοντας ότι «ούτε ένα κράτος – μέλος της Ε.Ε» ανταποκρίθηκε στην έκκληση της Κομισιόν να αποστείλει ιατρικό εξοπλισμό στην Ιταλία. Ποιος ανταποκρίθηκε στις αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια; Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο μόνο η Κίνα με το Πεκίνο να αποστέλλει στην Ιταλία μάσκες και ιατρικό εξοπλισμό.

Στην Ιταλία, εντυπωσιακά άδεια τα αξιοθέατα και έρημοι οι δρόμοι της Αιώνιας Πόλης, χθες. Ο Μάριο Μονφρέντα, ιδιοκτήτης εστιατορίου σε κομψή συνοικία της πόλης, δεν μπορούσε να κρύψει την απελπισία του. «Πρόκειται για Αποκαλυπτική καταστροφή, που θα μας εξοντώσει ολοκληρωτικά. Περισσότεροι θα πεθάνουν εξ ασιτίας από την οικονομική κρίση», έλεγε. Μπαρ και εστιατόρια σε όλη τη χώρα μπορούν να παραμένουν ανοικτά από τις έξι το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα. Μπροστά στην πρωτοφανή κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία, η αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο σε πολίτες προερχόμενους από την Ιταλία, εφόσον δεν έχουν ιατρική βεβαίωση που να πιστοποιεί ότι δεν νοσούν. Η Αγία Εδρα αποφάσισε επίσης τη λήψη μέτρων προκειμένου να θωρακίσει την υγεία των εκατομμυρίων που επισκέπτονται το Βατικανό. Η πλατεία του Αγίου Πέτρου και ο ομώνυμος ναός θα κλείσουν τις πόρτες τους για τους τουρίστες. Μόνο οι ευσεβείς θα επιτρέπεται να εισέρχονται για να προσευχηθούν. O Ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, κάλεσε τους ιερείς «να έχουν το θάρρος να βγουν, να συναντήσουν τους ασθενείς και να τους προστρέξουν»

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε έδωσε την επιλογή στους υπαλλήλους της να εργάζονται από το σπίτι, αν το επιθυμούν αλλά η πλειοψηφία εξακολουθεί να πηγαίνει στη δουλειά. Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Πολωνίας επέστρεψε στα γραφεία αυτή την εβδομάδα, ενώ την Παρασκευή όλοι εργάστηκαν από το σπίτι, ενώ πολύ πιθανόν να δοθούν εντός ημερών οδηγίες για τηλε – εργασία.

Το Ευρωπαϊκό Κοονονούλιο ήδη ακύρωσε την επόμενη Ολομέλεια που επρόκειτο να συγκληθεί στα τέλη του μήνα (30 Μαρτίου – 2 Απριλίου) στο Στρασβούργο και θα γίνει μια πολύ μικρή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες «Ο πρόεδρος βρίσκεται σε αυτοαπομόνωση. Οι ευρωβουλευτές δεν ψηφίζουν. Οι Ιταλοί ευρωβουλευτές παραμένουν εγκλωβισμένοι στις Βρυξέλλες. Τα συνεργεία καθαριότητας έχουν λάβει εντολές να καθαρίζουν πόρτες και πατώματα πολλές φορές την ημέρα. Ακυρώθηκαν όλες οι συνεντεύξεις Τύπου…

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο υπουργός Υγείας, Ναντίν Ντόρις έγινε η πρώτη πολιτικός που διαγνώσθηκε θετική με κορωνοϊό την Τρίτη και πλέον βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι της. Η Ντόρις συνάντησε εκατοντάδες ανθρώπους στο κοινοβούλιο όλες τις προηγούμενες μέρες και παρακολούθησε μια ειδικη εκδήλωση για την διεθνή ημέρα της γυναίκας στο πρωθυπουργικό γραφείο. Συναντήθηκε με τον Μπόρις Τζόνσον την περασμένη Πέμπτη.
Στη Βρετανία πάντως ο Τύπος αναφέρει ότι η κρίση με τον κορωνοϊό προκαλεί μεγάλα προβλήματα στον φετινό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την Daily Mail ο πρώτος προϋπολογισμός με τη νέα κυβέρνηση Τζόνσον επρόκειτο να είναι προϋπολογισμός λιτότητας, που θα επικεντρώνονταν σε προγράμματα ανοικοδόμησης αλλά και αναζωογόνησης των δημοσίων υπηρεσιών. Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά είναι κρίσιμα θέματα για τη χώρα, το πιο σημαντικό πλέον είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η Huffpost UK αναφέρει ότι έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η διάδοση του ιου θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό. Λαϊκές εφημερίδες όπως η Sun ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακόμα και επιδόματα αδειών αλλά κυρίως μείωση ΦΠΑ. Οι Times εκτιμούν πως η απόφαση για το πότε και εάν θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα είναι στην κρίση του πρωθυπουργού ενώ πρέπει να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ των οικονομικών επιπτώσεων από το κλείσιμο επιχειρήσεων αλλά και του ανθρώπινου κόστους αν υπάρξουν αυξημένοι θάνατοι. Θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες οι αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει τις επόμενες μέρες ο Μπόρις Τζόνσον, αναφέρει η εφημερίδα.

Στις ΗΠΑ, «μου αρέσουν οι αριθμοί εκεί που βρίσκονται» είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν επιτρέπει την αποβίβαση επιβατών κρουαζιερόπλοιου που είναι φορείς του κορωνοϊού στην Καλιφόρνια. Η απάντηση αυτή αναδεικνύει ωμά την αποφασιστικότητα του Αμερικανού προέδρου να αποκρύψει την αλήθεια από τον αμερικανικό λαό σχετικά με την επιδημία CΟVID-19, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η προεκλογική του καμπάνια. Ωστόσο, η επιδημία και οι πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της απειλούν σοβαρά τον Τραμπ. Ακόμη και τη Δευτέρα, την ώρα που τα κρούσματα στις ΗΠΑ είχαν υπερβεί τα 600 και τέσσερις Πολιτείες είχαν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Τραμπ επέμενε ότι η εποχική γρίπη είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό. Η άγνοια και η υπεροψία που επιδεικνύει σταθερά ο Αμερικανός πρόεδρος, αυτή τη φορά είναι εξαιρετικά πιθανό να γίνουν μπούμερανγκ.

Στις ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν «εξασφάλισε» τη θέση του ως πρωτοπόρου στην εσωκομματική διαδικασία των Δημοκρατικών για να αναδειχθεί ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Θα είναι μάλλον εκείνος που θα αντιμετωπίσει τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβριου, σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. Η επικράτηση του Μπάιντεν στο Μίσιγκαν καταφέρνει βαρύ πλήγμα στην εκστρατεία του δημοκρατικού σοσιαλιστή γερουσιαστή Σάντερς, για τον οποίο το Μίσιγκαν χαρακτηριζόταν πολιτεία που έπρεπε να κερδίσει οπωσδήποτε μετά την απώλεια του προβαδίσματός του την περασμένη εβδομάδα, τη λεγόμενη Σούπερ Τρίτη. Έδρα μεγάλου μέρους της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, πολιτεία με τεράστιο αριθμό εργαζομένων του «μπλε κολάρου», το Μίσιγκαν απρόσμενα για τους περισσότερους αναλυτές τάχθηκε υπέρ του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016. Είναι εξάλλου η πολυπληθέστερη από τις έξι πολιτείες όπου διεξήχθησαν χθες εσωκομματικές διαδικασίες των Δημοκρατικών. Ο Μπάιντεν επικράτησε και στο Μιζούρι, Μισσισιπί και στο Άϊνταχο. Παραμένει βέβαια άγνωστο αν ο Σάντερς θα συνεχίσει την προσπάθεια του έως τον Ιούλιο και το συνέδριο των Δημοκρατικών. Η επόμενη εκλογική διαδικασία «ορόσημο» για τους Δημοκρατικούς θα είναι την επόμενη εβδομάδα όπου διεκδικούνται 577 συνέδρους. Για να εξασφαλίσει κάποιος το «χρίσμα» χρειάζεται τη στήριξη 1,991 συνέδρων. Πριν τη χθεσινή ψηφοφορία ο κ Μπάιντεν είχε εξασφαλίσει 648 σύνεδρους ενώ ο Σάνερς 563.
Πάντως, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έτεινε το χέρι στον αντίπαλό του Μπέρνι Σάντερς χθες το βράδυ μετά τη διαφαινόμενη άνετη επικράτησή του. Υιοθετώντας συμφιλιωτικό τόνο καθώς ανακήρυσσε τη νίκη του στις τρεις από τις έξι πολιτείες όπου διεξήχθησαν εσωκομματικές ψηφοφορίες χθες, ο Τζο Μπάντεν τόνισε ότι θέλει «να ευχαριστήσει τον Μπέρνι Σάντερς και τους υποστηρικτές του για την ακούραστη ενέργειά τους και το πάθος τους», προσθέτοντας πως «έχουμε τον ίδιο στόχο και μαζί θα νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ», κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φιλαδέλφεια.

Για Τουρκία – μεταναστευτικό: «Η Τουρκία θέλει μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό πριν τη Σύνοδο του Μαρτίου» αναφέρει η DW. Η Τουρκία είναι έτοιμη για «εποικοδομητική» προσέγγιση προκειμένου να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με την Ε.Ε, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της απόφασης της Άγκυρας ότι «δεν μπορεί να κρατήσει άλλο πρόσφυγες» από την επιθυμία τους να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Σε συνέντευξή του με το Anadolu ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ε.Ε χρειάζεται να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας του 2016, περιλαμβανομένης της δέσμευσης για απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες αλλά και αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει περισσότερα χρήματα αλλά ενεργεί βάσει αρχών καθώς η Ε.Ε είναι εκείνει που δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Η Τουρκία έχει ήδη λάβει περίπου 6 δισ από κοινοτικά κονδύλια από τότε που υπεγράφη η συμφωνία. Κάπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι περισσότεροι από Συρία βρίσκονται στην Τουρκία. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ήλπιζε πως μια νέα συμφωνία θα είναι έτοιμη ώς το τέλος του μήνα. «Αν καταλήξουμε σε συμφωνία έως τις 26 Μαρτίου όταν θα γίνει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τοτε το θέμα αυτό θα γίνει βασικό σε αυτή τη συνάντηση» είπε.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα που κάνει λόγο για παράνομες τακτικές των ελληνικών αρχών απέναντι σε πρόσφυγες που περνούν τα ελληνικά σύνορα από τον Έβρο, δημοσίευσαν οι New York Times. Το δημοσίευμα, που υπογράφουν τέσσερις συντάκτες, μιλάει για ένα μυστικό κέντρο κράτησης στο οποίο κρατούνται μετανάστες και πρόσφυγες πριν σταλούν πίσω στην Τουρκία, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Πρόκειται για ένα από τα πολλά σκληρά μέτρα που έχουν παρθεί με σκοπό να σφραγιστούν τα σύνορα της Ευρώπης, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Αναφορικά με τα δημοσιεύματα, τα οποία συνοδεύονταν από εικόνες και βίντεο, που έκαναν λόγο για νεκρούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, το δημοσίευμα ξεκαθαρίζει πως οι ελληνικές αρχές τα αρνήθηκαν κατηγορηματικά. Μάλιστα αναφέρονται στις δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος δεν σχολίασε την ύπαρξη αυτού που κρυφού κέντρου κράτησης, αλλά δήλωσε ότι η Ελλάδα συνέλαβε και απέλασε τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τον τοπικό νόμο. Πρόκειται για μια πράξη που πέρασε στις 3 Μαρτίου, με προεδρικό διάταγμα, η οποία μεταξύ άλλων ανέστειλε τις αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα και παράλληλα επέτρεψε τις άμεσες απελάσεις. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, μέσω ενός συνδυασμού αναφορών στο έδαφος και ανάλυσης δορυφορικών εικόνων από το forensic analysis, οι Times επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του μυστικού κέντρου στη βορειοανατολική Ελλάδα.

Για Συρία: Στο μεταξύ, συμβιβαστική λύση στο επίμαχο θέμα των S-400 φαίνεται να αναζητεί με τις ΗΠΑ ο Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να μην ενεργοποιήσει το πυραυλικό σύστημα που αγόρασε από τη Ρωσία, εφόσον οι Αμερικανοί δέχονταν να του πουλήσουν δικούς τους αμυντικούς πυραύλους Patriot, σύμφωνα με το Reuters. Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση της επιστροφής του από τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Είπαμε στους Αμερικανούς: “Αν πρόκειται να μας δώσετε Patriot, κάντε το. Μπορούμε να αγοράσουμε και Patriot από εσάς”. Επιπλέον, μαλάκωσαν αισθητά τη στάση τους (οι Αμερικανοί) στο ζήτημα των S-400. Τώρα φαίνεται ότι αρκούνται στο να τους υποσχεθούμε ότι δεν θα καταστήσουμε λειτουργικούς τους S-400». Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η χώρα του συζητάει με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ τρόπους βοήθειας προς την Τουρκία στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, όπου βρίσκεται το κύριο μέτωπο των στρατιωτικών συγκρούσεων. Τόνισε, όμως, ότι οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιωτικές ενισχύσεις στη Συρία και επανέλαβε ότι η Αγκυρα οφείλει να ξεκαθαρίσει τι τελικά θα κάνει με τους ρωσικούς πυραύλους S-400, που ήδη έχει αγοράσει. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία Ντέιβιντ Σάτερφιλντ δήλωσε ότι εάν δεν λυθεί το ζήτημα των S-400, το πιθανότερο είναι ότι θα επιβληθούν στο όχι μακρινό μέλλον κυρώσεις εναντίον της Αγκυρας. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονταν χθες στην Αγκυρα οι διαβουλεύσεις μεταξύ ρωσικής και τουρκικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας με στόχο τη συγκεκριμενοποίηση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ, την οποία συνομολόγησαν οι Πούτιν και Ερντογάν την περασμένη Πέμπτη στη Μόσχα. Οπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμφωνήθηκε η Τουρκία να εκτελεί περιπολίες στο βόρειο τμήμα του διαδρόμου ασφαλείας που πρόκειται να δημιουργηθεί και η Ρωσία στο νότιο τμήμα του. Οι περιπολίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15 Μαρτίου. Δεν ήταν, ωστόσο, σαφές μέχρι χθες τι θα συμβεί με τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που έχουν εγκλωβιστεί στο υπό ρωσικό έλεγχο νότιο τμήμα του διαδρόμου.

Στη Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τη στήριξή του στα σχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να «επαναπροσδιορίσει» τη διετή θητεία του βάσει του σημερινού συντάγματος της χώρας, αναφέρει το Politico. Η σημερινή θητεία του λήγει το 2024 με βασικά ερωτήματα τι θα κάνει μετά; Ίσως ψάρεμα; Αλλά φαίνεται ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Κρεμλίνο σύντομα, αναφέροντας ότι η Ρωσία είναι πολύ «ευάλωτη» και πως «δεν μπορεί να εγγυηθεί μια σταθερή ανάπτυξη» καθώς «είχαμε αρκετές επαναστάσεις».
Κατά όπως φαίνεται θα παραμείνει στην εξουσία έως το 2036, εφόσον συνεχίσει να κερδίζει τις ρωσικές εκλογές. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε χθες από τη ρωσική Βουλή, ενώ η έγκρισή της από το Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρείται βέβαιη. Αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραμείνει στα ηνία της χώρας για δύο ακόμη εξαετίες, θα φθάσει τα 36 χρόνια διακυβέρνησης, ξεπερνώντας τον Ιωσήφ Στάλιν, αλλά όχι και τον Μεγάλο Πέτρο, ο οποίος βασίλεψε επί 43 χρόνια.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *