Search

O Μπόρις Τζόνσον, η “ανοσία της αγέλης” και ο πανικός των Βρετανών 

1943

Με μια απολύτως  διακριτή, σε σχέση με την ηπειρωτική Ευρώπη, στρατηγική επιχειρεί η βρετανική κυβέρνηση υπό τον Μπόρις Τζόνσον να αντιμετωπίσει την πανδημία του νέου κορονοιού. Αντί να επιχειρήσει να περιορίσει, με  όλα τα μέσα που διαθέτει, τα κρούσματα του covit-19, επέλεξε να αφήσει  μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας να μολυνθεί, ούτως ώστε να αναπτυχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» (herd immunity). 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των συμβούλων του Μπόρις Τζόνσον το  60%-80% του βρετανικού πληθυσμού θα καταστεί θετικό στον  ιό μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Με τον τρόπο αυτό  η κορύφωση της καμπύλης των κρουσμάτων θα γίνει σε 10-14 εβδομάδες (δηλ. περίπου σε τρεις μήνες, στις αρχές Ιουνίου). Πιστεύουν ότι 50% όσων πρόκειται να κολλήσουν, θα κολλήσουν 3 εβδομάδες πριν ή μετά το σημείο εκείνο, ενώ 95% όσων πρόκειται να κολλήσουν θα κολλήσουν 10 εβδομάδες πριν ή μετά.

Με αυτή τη στρατηγική ευελπιστούν ότι θα  μειωθεί κατά 20% τον ανώτατο όριο αύξησης της καμπύλης κρουσμάτων  και θα πετύχουν  τον έλεγχο,  της ροής εισαγωγών στα βρετανικά  νοσοκομεία , των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)–  και βεβαίως των θανάτων . Ταυτόχρονα  οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, όπως ο ανώτατος ιατρικός αξιωματούχος της χώρας και κορυφάιος καθηγητής Κρις Γουίτιυποστηρίζουν ότι θα αναπτυχθεί μαζική ανοσία  στον πληθυσμό , ανοσία που αφενός μεν θα περιορίσει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, αφετέρου δε θα  επιτρέψει την επανάληψη του φαινομένου τον επόμενο χειμώνα. Οι σύμβουλοί του Μπόρις Τζόνσον  είναι πεπεισμένοι ότι ο κορωνοϊός δεν είναι ένα περιστασιακό φαινόμενο. Πιστεύουν ότι ο  νέος κορονοιός  ήρθε για να μείνει  και ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ανοσία των πληθυσμών . Κατ’ αυτούς λοιπόν, η πλέον  λειτουργική στρατηγική είναι η τεχνική της καθυστέρησης (delaying). 

Η στρατηγική της κυβέρνησης συνίσταται κυρίως στην λήψη μόνο των εξαιρετικά βασικών μέτρων προστασίας .  Πανεπιστήμια έχουν μείνει ανοικτά, το ίδιο και σχολεία, το ίδιο και τα σημεία συνάθροισης του πληθυσμού . Οι συνθήκες ανοχής έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους πολίτες αλλά και στους επιστήμονες που διαφωνούν με αυτή τη προσέγγιση . Εκατοντάδες επιστήμονες έχουν υπογράψει και αποστείλει επιστολή προς την κυβέρνηση για την άμεση «λήψη πιο περιοριστικών μέτρων» για την επιβολή της  «κοινωνικής αποστασιοποίησης» (social distancing)στην καθημερινότητα.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα  της εφημερίδας  The Guardian, η οποία αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) προς ανώτερα στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας , η επιδημία  του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη άνοιξη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νοσηλεία 7,9 εκατομμυρίων ατόμων.

Στo έγγραφο οι επιστήμονες που το συνέταξαν παραδέχονται ότι αναμένουν πως ο νέος κορονοϊός θα κυκλοφορεί για άλλους 12 μήνες και θα ασκήσει τεράστια πίεση στο ήδη επιβαρυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας. Υπονοεί επίσης ότι οι επικεφαλής της δημόσιας υγείας στη χώρα ετοιμάζονται για προσβολή από τον ιό του 80% του πληθυσμού μέσα σε αυτό το διάστημα.

Σχολιάζοντας την αποκάλυψη, ο καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia Πολ Χάντερ είπε στον Guardian ότι στο άκουσμα ότι η επιδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να διαρκέσει 12 μήνες, θα ανησυχήσει. Ίδιος υποστηρίζει ότι η διάρκεια  ενός έτους είναι πιθανή, ωστόσο ότι ο ιός θα υποχωρήσει το καλοκαίρι, προς το τέλος Ιουνίου, αλλά θα επιστρέψει ξανά το Νοέμβριο, με τον τρόπο που κάνει συνήθως εποχική γρίπη. «Νομίζω ότι ο ιός θα είναι παρών για πάντα, αλλά θα γίνει λιγότερο σοβαρός με τον καιρό, καθώς θα χτίζεται ανοσία», συμπληρωνει

«Η παραδοχή ότι ο ιός θα συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα για ένα ακόμη έτος φαίνεται να υπονομεύει τις ελπίδες ότι η άφιξη των θερμότερων καιρικών φαινομένων αυτό το καλοκαίρι θα τον σκότωναν», σχολιάζει σχετικά με τις δηλώσεις του Χάντερ.

Το έγγραφο αποκαλύπτει επίσης ότι περίπου 500.000 από τα 5 εκατομμύρια ατόμων, που θεωρούνται ζωτικής σημασίας επειδή εργάζονται σε «βασικές υπηρεσίες και κρίσιμες υποδομές» θα αρρωστήσουν σε οποιαδήποτε στιγμή κατά της διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας. Όπως εξηγεί ο Guardian, στα 5 εκατομμύρια περιλαμβάνονται 1 εκατομμύριο από το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και 1,5 εκατομμύριο από την κοινωνική μέριμνα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ανώτερο στέλεχος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας που εμπλέκεται στην προετοιμασία για την αυξανόμενη «έξαρση» ασθενών των οποίων η ζωή τίθεται σε κίνδυνο από τον Covid-19 ανέφερε ότι ποσοστό λοιμώξεων 80% μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο περισσότερων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων. Εάν το ποσοστό θνησιμότητας αποδειχθεί ότι είναι το 1% που πολλοί εμπειρογνώμονες χρησιμοποιούν ως υπόθεση εργασίας, τότε αυτό θα σήμαινε 531.100 θανάτους, εξηγεί ο Guardian. Ωστόσο, αν το ποσοστό αυτό κινηθεί στο 0,6%, όπως επιμένει ο Γουίτι, αυτό σημαίνει ότι 318.660 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν 1.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *