Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα σήμερα να απαγορεύσουν για διάστημα 30 ημερών την είσοδο στο ευρωπαϊκό έδαφος σε πολίτες τρίτων χωρών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού SARS-CoV-2.
Τα εξωτερικά σύνορα θα κλείσουν, ωστόσο θα δημιουργηθούν στα εσωτερικά σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη γρήγορη διακίνηση των αγαθών.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών. «Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε.
«Ο κορονοϊός είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς ανέφερε ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία προβλέπει πως ενδεχομένως θα έχει έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού «μέχρι το φθινόπωρο».
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, είπε από την πλευρά της, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι η χώρα της θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή την απόφαση που ελήφθη. Θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισόδου, οι οποίες θα αφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι όμως έχουν άδεια παραμονής σε χώρες της ΕΕ, ή εκείνους που πρέπει να περάσουν λόγω κάποιας επείγουσας ανάγκης – για παράδειγμα, για να εμφανιστούν σε δικαστήριο ή για να παραστούν σε κάποια κηδεία, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.
Η ΕΕ θα «συντονίσει» επίσης την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν μπλοκαριτεί στο εξωτερικό λόγω των πολλών περιορισμών και απαγορεύσεων στις μετακινήσεις που έχουν τεθεί από διάφορες χώρες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα αντικατασταθεί με μια τηλεδιάσκεψη, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτή.
Μέτρα στήριξης της οικονομίας
Αν και κύρια έγνοια είναι να μπει φρένο στην εξάπλωση του φονικού ιού, όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν παράλληλα να φροντίσουν και την οικονομία.
Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει το Κογκρέσο να αποδεχθεί ένα σχέδιο συνολικού ύψους 850 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ o Αμερικανός πρόεδρος τάσσεται υπέρ του να δοθούν επιταγές 1.000 δολαρίων σε κάθε Αμερικανό, ενώ είναι πρόθυμος να στηρίξει και τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών με εγγυήσεις και δάνεια ύψους 50 δισ. δολαρίων.
Στη Βρετανία η κυβέρνηση, αν και δέχεται σφοδρή κριτική για την άρνησή της να κλείσει σχολεία και εμπορικά καταστήματα, ανακοίνωσε ένα σχέδιο ύψους 330 δισ. στερλινών. ‘
Στη Γαλλία η κυβέρνηση θα ρίξει 45 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και θα προσφέρει δανειακές εγγυήσεις 300 δισ. ευρώ. Στόχος να αποτραπεί μία βαθιά ύφεση, καθώς ήδη οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1% φέτος.
Στην Ισπανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το μεγαλύτερο σχέδιο τόνωσης στην ιστορία της χώρας. Ένα πακέτο 200 δισ. ευρώ, με το οποίο ευελπιστεί να κρατήσει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και να αποτρέψει μαζικά λουκέτα και απολύσεις. Οι αγορές το υποδέχθηκαν με έκδηλη ικανοποίηση οδηγώντας τον IBEX 35 στο μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα του από το 2010.
Έστω και αργά, έστω και υπό την απειλή μίας τόσο σοβαρής κρίσης, οι κυβερνήσεις φαίνεται τώρα να ακούν αυτό που οι κεντρικοί τραπεζίτες τόνιζαν τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια: Η νομισματική πολιτική έχει όρια και δεν γιατρεύει τα πάντα.
Το Κοινό ανακοινωθέν
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογραμμίζουν ότι «προτεραιότητα είναι η υγεία των ευρωπαίων πολιτών και η ανάγκη να εργασθούμε μαζί και να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της».
Τα μέτρα προτεραιότητας είναι:
1 Ο περιορισμός επέκτασης του ιού.
2. Η παροχή ιατρικού εξοπλισμού
3. Η προώθηση της Έρευνας
4.Η αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών
5. Ο Επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων στις τρίτες χώρες.