Μία γυναίκα 93 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα είναι το δέκατο θύμα του κορονοϊού στη χώρα μας. Είναι η πρώτη γυναίκα που χάνει τη ζωή της από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.
Η άτυχη γυναίκα από την Ηλεία ήταν μία από τις επαφές των εκδρομέων στους Αγίους Τόπους.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει άλλα 31 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 495 και άλλους τρεις θανάτους ασθενών, δύο στην Αθήνα και έναν στην Κοζάνη.
Διασωληνωμένοι είναι οι 20 από τους 90 ασθενείς που νοσηλεύονται, ενώ 84 κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή. Έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 7.200 δείγματα συνολικά.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε με αυστηρότητα ότι αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη. Κάποιοι δεν τηρούν τα μέτρα και από το πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα ληφθούν ή όχι επιπλέον μέτρα.
Μάλιστα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι και να μην βγούμε χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. «Γνωρίζουμε ποια οχήματα περνούν ή θα περάσουν τα διόδια», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης ο υφυπουργός μιλώντας για τον κλείσιμο των πάρκων, σημείωσε ότι θα υπάρχει ισχυρή αστυνομική επιτήρηση για το αν τηρούνται τα μέτρα ή όχι.
Παράλληλα, ανακοίνωσε επίσης ότι από το Σάββατο απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια.
«Από όλους εμάς και τη δική μας συμπεριφορά εξαρτάται τελικά αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας» τόνισε επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού πως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη, αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, απλώς δεν κυκλοφορούμε. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε εκ νέου, αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.
Αλλά και ο κ. Τσιόδρας καυτηρίασε τις εικόνες εξόδου στις εθνικές οδούς, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο νησιά να έρχονται σε επαφή με τον κορονοϊό από επισκέπτες και σημείωσε ότι στην Αθήνα και την Αττική εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι στα Δωδεκάνησα το μοναδικό κρούσμα είναι από επισκέπτη της Αθήνας.
Ο κ. Τσιόδρας ήταν και εκείνος ιδιαίτερα αυστηρός με την αντικοινωνική συμπεριφορά που έχει παρατηρηθεί και σχετίζεται με αγορά μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων χλωροκίνης από τους πολίτες ενώ σχολίασε αρνητικά και τους γιατρούς που το συνταγογράφησαν σε ανθρώπους που δεν το είχαν ανάγκη.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι βαριά ασθενείς λαμβάνουν αντιική αγωγή και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς για την εξεύρεση αγωγής ή εμβολίου, ενώ αναφέρθηκε στις επιστημονικές ομάδες που είναι έτοιμες να συνδράμουν την προσπάθεια που ήδη γίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και αναφέρθηκε ειδικότερα στις μελέτες αντισωμάτων, που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Έως τώρα, είπε, η πορεία διασποράς της νόσου, είναι εντός των προβλέψεων .
Τέλος, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι εδώ και δυο εβδομάδες, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) με το συντονισμό του προέδρου του ΕΣΕΤΕΚ και Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και το σύνολο των ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας και των ελληνικών πανεπιστημίων, έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, συνεπικουρώντας τις ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί ως τώρα σε εθνικό επίπεδο.
Ο στόχος είναι o περιορισμός της διάδοσης της νόσου και η προστασία της υγείας των πολιτών.
Σε πρώτη φάση, το σχέδιο εστιάζει στην υποστήριξη και την αύξηση των εξετάσεων για τον COVID-19. Η αρχή γίνεται με την συμμετοχή εργαστηρίων, που θα αναπτύξουν σε μικρό χρονικό διάστημα τη μεθοδολογία της εξέτασης με βασικά αντιδραστήρια.
Η προσπάθεια αυτή, γρήγορα θα επεκταθεί και σε άλλα ερευνητικά εργαστήρια, αλλά και σε νέες δράσεις που θα συνεισφέρουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα.
Τρία νοσοκομεία για τον κορονοϊό
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι υπάρχει επάρκεια υγειονομικού υλικού και διασφαλίζεται μέσω παραγγελιών ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει.
Στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας είναι να αναπτυχθούν νέες κλίνες ΜΕΘ, αλλά και περισσότερες απλές κλίνες για τον κορονοϊό.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν διαθέσιμα 2.156 κρεβάτια για νοσηλεία μόνον ασθενών με COVID-19 και 180 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Το Νοσοκομείο Σωτηρία, η Παμμακάριστος και το Αγία Βαρβάρα θα είναι αποκλειστικά νοσοκομεία για τον κορονοϊό και γι’ αυτό θα υπάρξει αλλαγή στο σχεδιασμό των εφημεριών. Παράλληλα, έξι κέντρα υγείας θα υποδέχονται αποκλειστικά ύποπτα κρούσματα.
Νίνα Κομνηνού