Search

Στ. Πέτσας για κορονοϊο: «Διανύουμε τώρα τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες»

209

«Διανύουμε τώρα τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες και είναι θετικό το γεγονός ότι οι Έλληνες – στη μεγάλη πλειονότητα – επιδεικνύουν συγκινητική συμμόρφωση σε πολύ δύσκολα, πρωτοφανή μέτρα που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε καιρό ειρήνης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα, προανήγγειλε  ότι από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί σημαντικά η περίμετρος των ατόμων και των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα τύχουν της στήριξης του κράτους καθώς και ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα ενεργοποιηθούν πολιτικές αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης καθώς και της διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής.

Γνωστοποίησε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για το ζήτημα των επιταγών, ενώ τόνισε ότι η δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας προβλέπεται μόνο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και για την συγκεκριμένη περίοδο και πρόσθεσε πως «εάν χρειαστεί να επεκτείνουμε την απαγόρευση των απολύσεων, θα το κάνουμε».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η χώρα μας έχει παραγγείλει περίπου 600 αναπνευστήρες, η παραλαβή των οποίων θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες και θα γίνει μέχρι τις αρχές Απριλίου, ενώ απέρριψε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κάνει «δώρα στους κλινικάρχες» διπλασιάζοντας την προβλεπόμενη αποζημίωση για ιδιωτικές ΜΕΘ. Καταλόγισε μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια», λέγοντας ότι η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ για την οποία, πέραν του απαραίτητου εξοπλισμού, απαιτούνται ένας γιατρός και πέντε εξειδικευμένοι νοσηλευτές, οι οποίοι πρέπει να αποζημιωθούν.

Υπογράμμισε μάλιστα από την Πρώτη Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου της 11.03.2020 έχει τονιστεί ότι το ιδιωτικό σύστημα υγείας εντάσσεται στο σχεδιασμό του Εθνικού, ο οποίος μπορεί να καταλήξει και μέχρι την επίταξη. «Όλοι συμφωνούμε ότι όταν γίνεται κάποια επίταξη ο ιδιώτης αποζημιώνεται από το Κράτος για τη γη, τον εξοπλισμό ή τις εν γένει υπηρεσίες που προσφέρει για τους λόγους του δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την επίταξη αυτή.

Επομένως, για τις κλίνες αυτές, η τιμή αποζημίωσης των ΜΕΘ εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς όταν παρέχονται ανάλογες υπηρεσίες σε πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε», πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτσας απέρριψε και αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση υπερκοστολογεί τα τεστ του κορονοϊού που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια λέγοντας ότι με ρύθμιση που έχει δρομολογηθεί, θα προβλέπεται ότι η αρχική τιμή αποζημίωσης των 85 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια θα μειώνεται σταδιακά στα 65 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται, δηλαδή χαμηλότερα ακόμη και από το ποσό των 70 ευρώ που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο.

«Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία. Δεν είναι ώρα για μικροπολιτική. Είναι ώρα ευθύνης», συμπλήρωσε.

Ανακοίνωσε εξάλλου ότι η διοίκηση των 28 δομών που υπάρχουν στην ενδοχώρα περνά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και γνωστοποίησε ότι εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξει προκήρυξη για την τοποθέτηση Διοικητών, καθώς και προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού το οποίο θα τις στελεχώσει.

Κατήγγειλε μάλιστα ως fake news τους ισχυρισμούς ότι «δήθεν φτιάχνουμε «28 νέες δομές» για πρόσφυγες και μετανάστες».

Ο κυβερνητικό εκπρόσωπος τόνισε ότι η πολιτική της χώρας μας για τη αντιμετώπιση του κορονοϊού ξεδιπλώνεται, μέρα με τη μέρα, σε τρεις άξονες: Ανάσχεση της διασποράς του ιού, ενίσχυση του συστήματος υγείας και στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται, καθώς και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

-Πριν από 2 μήνες το Ε.Σ.Υ. είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, ενώ σήμερα ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ φτάνει τις 813 εκ των οποίων 695 δημόσιες και 118 ιδιωτικές.

– Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό είναι μέχρι σήμερα 2.158. Το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» το «ΝΙΜΤΣ», πτέρυγα στο «Αγία Βαρβάρα» και το ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΑΤΤΙΚΑ» στην Ελευσίνα, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό.

-Ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία επιπλέον 279 γιατροί και 1.077 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ενώ έχουν εγκριθεί 3.285 προσλήψεις, ξεπερνώντας δηλαδή κατά 64% τον αρχικό προγραμματισμό των 2.000 προσλήψεων.

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων ο κ. Πέτσας τόνισε ότι οι 3 δέσμες μέτρων που έχουν ανακοινωθεί έχουν συνολική ταμειακή επιβάρυνση 6 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ το δημοσιονομικό κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του Α.Ε.Π., υψηλότερο δηλαδή από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί καλύπτονται, περίπου 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην κοινή επιστολή των 9 ηγετών, μεταξύ των οποίων και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία ζητούν την διαμόρφωση κοινής πολιτικής τόσο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, όσο και για τη στήριξη των οικονομιών μας την επόμενη μέρα και προτείνουν μάλιστα την έκδοση ομολόγου που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona», καθώς και ειδική χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. -πέραν των όσων ήδη ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- για τις δαπάνες που προκαλεί η πανδημία τουλάχιστον για το 2020 και 2021.

«Η Ελλάδα επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι γνωστό ότι κατά την προηγούμενη περίοδο με την κρίση χρέους, που είχε ως επίκεντρο τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα την Ελλάδα, δεν κατέστη δυνατή μια συντονισμένη αντίδραση που θα έφτανε μέχρι και την έκδοση ενός ευρω-ομολόγου. Ελπίζουμε ότι τώρα, μπροστά στα πλήγματα που προκαλεί η πανδημία, να εκδοθεί ένα ειδικό ομόλογο και να γίνει χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας,, προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν δράσεις των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία από την πανδημία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πάντως ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τα διαθέσιμά της δεν είναι απεριόριστα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ένα δέντρο που να βγάζει λεφτά και χρειάζεται σύνεση».

Ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε τέλος ότι:

-Στην πλατφόρμα digitalsolidarity.gov.gr του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν ήδη ανταποκριθεί περισσότερες από 50 επιχειρήσεις και φορείς, προσφέροντας υπηρεσίες δωρεάν, ή με χαμηλότερο κόστος. Όπως είπε, παρέχονται δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία και περιοδικά, δωρεάν online κινηματογραφικές παραγωγές. Παρέχεται, επίσης, δωρεάν πρόσβαση για Video Streaming και Enterprise Video Streaming για να βοηθηθούν επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, εργαλεία για εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους «ψηφιακή πλατφόρμα», συστήματα τηλεδιάσκεψης, τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης.

-Μέχρι και χθες 8.785 συμπολίτες μας, γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και γενικά άνθρωποι που μπορεί να βοηθήσουν το σύστημα υγείας, έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ethelontes.gov.gr.

Γνωστοποίησε εξάλλου ότι 737 μέλη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνδράμουν εθελοντικά στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» σε κάθε Δήμο της χώρας και κάλεσε και άλλες πολιτικές δυνάμεις, ή άλλους φορείς να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.

Με αφορμή τέλος αναρτήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για νέους διχασμούς, αλλά χρειάζεται ομοψυχία και υπογράμμισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και αναμένεται από αυτόν να καταδικάσει οποιαδήποτε παραφωνία.

Απόστολος Χονδρόπουλος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *