Οι ΗΠΑ, όπου ο κορονοϊός SARS-CoV-2 βρίσκεται σε φάση εκθετικής εξάπλωσης, ξεπέρασαν χθες το φράγμα των 100.000 κρουσμάτων μόλυνσης, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Πέμπτη την Ιταλία και την Κίνα και μετατράπηκαν στη χώρα με τα περισσότερα διαγνωσμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στον πλανήτη. Χθες Παρασκευή έφθασαν πλέον να καταμετρούν σχεδόν 15.000 περισσότερα κρούσματα από την Ιταλία και 20.000 περισσότερα από την Κίνα.
Ο αριθμός των νεκρών παραμένει πάντως μικρότερος στις ΗΠΑ από ό,τι σε αυτές τις δύο χώρες, ανέρχεται συνολικά σε 1.544.
Το ποσοστό θνησιμότητας της ασθένειας στις ΗΠΑ, με βάση τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, ανέρχεται κατά συνέπεια σε 1,5%. Στην Ιταλία, φθάνει το 10,5%.
«Έχουμε κάνει περισσότερα τεστ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και η δυνατότητά μας συνεχίζει να μεγαλώνει» ως προς τη διεξαγωγή τέτοιων εξετάσεων, διαβεβαίωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.
Επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι η Νέα Υόρκη. Σε αυτή την πολιτεία έχουν καταγραφεί πάνω από 500 νεκροί και σχεδόν τα μισά από το σύνολο των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, ενώ τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από ασθενείς.
«Βλέπουμε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, εισαγωγών σε νοσοκομεία, εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμας Τσάι, καθηγητής δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Και δυστυχώς, ο δείκτης θνησιμότητας θα ακολουθήσει αυτήν την τάση. Το ζήτημα είναι απλώς αν θα πάρει μέρες ή εβδομάδες».
Γερμανία: Στα 48.582 αυξήθηκαν τα κρούσματα και στους 325 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών – Δεν αναμένεται χαλάρωση των μέτρων περιορισμού πριν τις 20 Απριλίου
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε στα 48.582 ενώ 325 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 6.294 συγκριτικά με μία ημέρα νωρίτερα, ενώ ο αριθμός των νεκρών κατά 55, σύμφωνα με τον απολογισμό.
Νωρίτερα, ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι η Γερμανία δεν θα χαλαρώσει τα μέτρα για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού πριν από τις 20 Απριλίου.
«Δεν μιλάμε για καμία χαλάρωση πριν τις 20 Απριλίου», δήλωσε ο Χέλγκε Μπράουν στη διαδικτυακή έκδοση της Tagesspiegel σήμερα, προσθέτοντας ότι αρκετά πριν τις 20 Απριλίου η Γερμανία θα αποφασίσει ποιοι περιορισμοί θα χαλαρώσουν από εκείνη την ημερομηνία.
Στα μέσα Μαρτίου, η Γερμανία έκλεισε σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια, παιδότοπους και αθλητικές εγκαταστάσεις και πολλές εταιρίες σταμάτησαν τη λειτουργία τους σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας.
«Στη Γερμανία, αυτή τη στιγμή έχω την εντύπωση ότι ο πληθυσμός τηρεί τους κανόνες με παραδειγματικό τρόπο. Και γι’ αυτό τον λόγο είμαι πεπεισμένος ότι θα δούμε να αποδίδουν σε μερικές ημέρες», δήλωσε ο Μπράουν.
3 νέοι θάνατοι, 54 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα – Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή 54 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, τα οποία ήταν όλα «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί. Είχε καταγράψει 55 κρούσματα την προηγουμένη, ανάμεσά τους ένα κρούσμα μετάδοσης εγχωρίως, το πρώτο σε τρεις ημέρες.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 στη χώρα όπου προσέβαλε άνθρωπο για πρώτη φορά ο ιός τον Δεκέμβριο αυξήθηκε έτσι σε 81.394.
Ο απολογισμός των ανθρώπων που έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 αυξήθηκε σε 3.295, καθώς χθες καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι στην ηπειρωτική Κίνα, κατά την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας.
Κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης κάλεσαν σήμερα τους πολίτες να παραμείνουν σε επιφυλακή για τον κορονοϊό, καθώς τέθηκαν σε ισχύ περιορισμοί για τους αλλοδαπούς που εισέρχονται στην Κίνα, η οποία ανακοίνωσε μηδενικό αριθμό νέων κρουσμάτων τοπικής μετάδοσης και μικρή μείωση των «εισαγόμενων».
«Σε αυτή τη φάση, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί και προσεκτικοί και πρέπει να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να επέλθει υπερβολικά γρήγορα η χαλάρωση μετά την επιδημία, που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν όλα όσα έχουμε καταφέραμε», ανέφερε η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, η Λαϊκή Ημερησία, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της.
Οι αρχές επίσης ανέστειλαν την προγραμματισμένη επαναλειτουργία κινηματογράφων, ανέφερε η κρατική China Securities Journal, επικαλούμενη πηγές.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει δεν κατάφερε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την εντολή της Εθνικής Διοίκησης Κινηματογράφου να παραταθεί η αναστολή λειτουργίας των αιθουσών. Ωστόσο, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κινηματογράφο Wanda Cinemas στη Σανγκάη, ο άνδρας που απάντησε στο τηλέφωνο επιβεβαίωσε ότι δόθηκε η εντολή στον κινηματογράφο να κλείσει και πάλι. Κλειστές παραμένουν οι αίθουσες προβολών σε μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο, η Σανγκάη, η Γκουανγκτζόου και η Τσονγκίνγκ, σύμφωνα με διαδικτυακή πλατφόρμα έκδοσης εισιτηρίων.
Οι ανησυχίες των αρχών φαίνεται να επικεντρώνονται στον κίνδυνο που θέτουν τα λεγόμενα «εισαγόμενα» κρούσματα, μετά τα εκτεταμένα και πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κίνα και βοήθησαν να περιοριστεί η τοπική μετάδοση του ιού. Η Κίνα αποφάσισε την αναστολή της εισόδου ξένων υπηκόων που διαθέτουν κινεζικές βίζες και άδειες παραμονής εν ισχύ, με το μέτρο να τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα. Το Πεκίνο έχει δώσει επίσης εντολή στις αεροπορικές εταιρίες να μειώσουν δραστικά τις διεθνείς τους πτήσεις από αύριο.
3.295 ΝΕΚΡΟΙ
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 54 νέα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν στην ηπειρωτική χώρα χθες και ότι όλα αφορούν «εισαγόμενα» περιστατικά. Μία ημέρα νωρίτερα καταγράφηκαν 55 νέα κρούσματα, εκ των οποίων το ένα αφορούσε τοπική μετάδοση.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα ανέρχεται τώρα σε 81.394, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται κατά 3 στους 3.295, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Στη Χουμπέι ανακοινώθηκαν οι τρεις νέοι θάνατοι, αλλά όχι νέα κρούσματα. Η επαρχία των 60 εκατ. κατοίκων, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός, έχει καταγράψει 67.801 κρούσματα και 3.177 θανάτους. Η Σανγκάη, με 17 καινούργια κρούσματα, ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό νέων περιστατικών.
Χθες ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι θα στηρίξει τις αμερικανικές προσπάθειες στη μάχη κατά της ασθένειας Covid-19. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ αυξήθηκε χθες τουλάχιστον κατά 16.000 σε σχεδόν 102.000, τον υψηλότερο αριθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Science που δημοσιεύθηκε αργά χθες, ο Τζορτζ Γκάο, γενικός διευθυντής του Κινεζικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών, κάλεσε τους πολίτες να φορούν μάσκες προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του ιού στο εξωτερικό.
«Το μεγάλο λάθος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι ο κόσμος δεν φορά μάσκες», δήλωσε ο Γκάο. «Πολλοί είναι ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί. Εάν φορούν μάσκες, μπορούν να αποτρέψουν τα μολυσμένα σταγονίδια από το να μολύνουν άλλους».
Κίνα: Ύστερα από τον δίμηνο αποκλεισμό, η Ουχάν προσπαθεί να γυρίσει σελίδα
Η κινεζική πόλη της Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός, προχώρησε στη σταδιακή άρση της δίμηνης καραντίνας, με ορισμένες γραμμές του μετρό να τίθενται σήμερα σε λειτουργία και τα σημεία ελέγχου στα όρια της πόλης να ανοίγουν, ενώ επετράπη στους κατοίκους να ξαναδούν τους δικούς τους, δημιουργώντας σιγά-σιγά μια αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα.
Αφού έμεινε αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα για δυο μήνες, η άρση του αποκλεισμού στην Ουχάν, όπου ξέσπασε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στη μάχη της Κίνας απέναντι τον ιό, αν και πλέον ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 200 χώρες.
Σε μια συμβολική κίνηση, το πρώτο τρένο ταξιδιωτών στο οποίο επετράπη να προσεγγίσει την πόλη μετά τον αποκλεισμό σταμάτησε στον σταθμό της Ουχάν λίγο μετά τα μεσάνυκτα. Η εικόνα έκανε τον γύρο των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Επιβαίνοντες ήταν δεκάδες κάτοικοι που αποκλείστηκαν στα τέλη Ιανουαρίου εκτός πόλης όταν οι αρχές επέβαλαν καθεστώς καραντίνας.
«Με την κόρη μου, ενθουσιαστήκαμε πολύ όταν πλησίασε το τρένο» στην Ουχάν, δήλωσε χαμογελώντας μια 36χρονη, που δεν ήθελε να κατονομαστεί. Εξαιτίας των μέτρων αποκλεισμού, είχε να δει τον σύζυγό της εδώ και 10 εβδομάδες. Μια αιωνιότητα για την κόρη τους. Μόλις τον είδε, «έτρεξε προς τον πατέρα της, δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω», δήλωσε η νεαρή γυναίκα στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μεταξύ αυτών που επιβιβάστηκαν στα πρώτα τρένα υψηλής ταχύτητας στα οποία επετράπη να εισέλθουν σήμερα στην πόλη ήταν ο Γκούο Λιανγκκάι, ένας 19χρονος φοιτητής, του οποίου η πρακτική άσκηση στη Σανγκάη διάρκειας ενός μήνα παρατάθηκε σε τρεις λόγω του αποκλεισμού της Ουχάν.
«Χαίρομαι πολύ που μπορώ να δω την οικογένειά μου», δήλωσε ο Γκούο στο Reuters αφού τον χαιρέτισε η μητέρα του στον κεντρικό σταθμό. «Θέλαμε να αγκαλιαστούμε αλλά τώρα είναι μια ειδική περίοδος, άρα δεν μπορούμε».
Οι αρχές έλαβαν δρακόντεια μέτρα για να αποτρέψουν την είσοδο και την έξοδο πολιτών από αυτή τη βιομηχανική πόλη των 11 εκατ. κατοίκων στην κεντρική Κίνα. Εξαίρεση αποτελούσαν το ιατρικό προσωπικό και όσοι ήταν επιφορτισμένοι με τη μεταφορά προϊόντων πρώτης ανάγκης. Οι οικογένειες έμειναν περιορισμένες στα σπίτια τους. Τα δρομολόγια των λεωφορείων και η κίνηση των ταξί ανεστάλησαν ενώ μόνο τα καταστήματα που καλύπτουν άμεσες ανάγκες ήταν ανοικτά.
«Νομίζω ότι το γεγονός ότι ξεκινά πάλι η δουλειά αντιπροσωπεύει κάποιου είδους ελπίδα. Δείχνει τουλάχιστον ότι η Κίνα είναι νικήτρια», δήλωσε ο Τζανγκ Γιουλούν, 35 ετών, που επέστρεψε στην Ουχάν για δουλειά.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 54 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην ηπειρωτική χώρα χθες, και όλα αφορούν ‘εισαγόμενα’ περιστατικά. Η ηπειρωτική Κίνα έχει τώρα 81.394 κρούσματα, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται κατά 3 στους 3.295, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Η Ουχάν αντιστοιχεί περίπου στο 60% των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα αλλά τα περιστατικά έχουν μειωθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια ένδειξη ότι τα μέτρα αποδίδουν. Το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα τοπικής μετάδοσης στην Ουχάν ήταν τη Δευτέρα.
ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΣΚΕΣ
Ακόμα όμως και με τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και τη χαλάρωση των περιορισμών, οι αρχές της Ουχάν δεν το διακινδυνεύουν.
Υπάλληλοι, ορισμένοι ντυμένοι με ολόσωμες φόρμες προστασίας, και εθελοντές κυκλοφορούσαν στον σιδηροδρομικό σταθμό σήμερα το πρωί, προσφέροντας απολυμαντικό χεριών και αναρτώντας πινακίδες που υπενθύμιζαν στους ταξιδιώτες ότι χρειάζονται ειδικό κωδικό μέσω κινητού τηλεφώνου για να τους επιτραπεί η χρήση των μέσων μεταφοράς.
«Όλοι λαμβάνουν τις σωστές προφυλάξεις. Άρα δεν θα πρεπει να υπάρξει πρόβλημα», δήλωσε ο Γιουάν Χάι, 30 ετών, επιβάτης σε μια από τις γραμμές του μετρό που ξανάνοιξαν. «Απλά πρέπει να είσαι προσεκτικός».
Η ύπαρξη άγνωστου αριθμού ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού στην Κίνα έχει δημιουργήσει ανησυχίες μεταξύ των πολιτών ότι η άρση των περιορισμών ίσως επιτρέψει να κυκλοφορούν χιλιάδες άνθρωποι που μπορεί να διασπείρουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.
Η ζωή στην Ουχάν παραμένει κάθε άλλο παρά φυσιολογική. Η μεγάλη πλειονότητα των καταστημάτων είναι κλειστά ενώ στους δρόμους υπάρχουν ακόμα κίτρινα οδοφράγματα. Η άρση των μέτρων δεν είναι παρά μερική. Οι κάτοικοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή έως τις 8 Απριλίου για να βγουν από την Ουχάν, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να λειτουργήσουν τα αεροδρόμια της πόλης.
Κάποιοι στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπως μια γυναίκα που συστήθηκε μόνο με το μικρό της όνομα –Τζανγκ–, δήλωσαν ότι πήγαν εκεί για να δουν εάν υπάρχει περίπτωση ο κόσμος να μπορέσει να φύγει νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή.
Ο εγγονός της Τζανγκ πήγε να την επισκεφθεί για την εβδομαδιαία αργία της κινεζικής πρωτοχρονιάς τον Ιανουάριο και έκτοτε έχει αποκοπεί από τους γονείς του που είναι στην πόλη Σεντζέν, στα νότια της χώρας. Καθώς τα σχολεία πιθανόν να ανοίξουν και πάλι εκεί, η Τζάνγκ ελπίζει ότι ο εγγονός της θα μπορεί σύντομα να επιστρέψει στους γονείς του. «Υποτίθεται ότι θα έφευγε την πέμπτη ημέρα (των διακοπών), αλλά βρίσκεται στην πόλη εδώ και μερικούς μήνες», δήλωσε.
Ιαπωνία: Ρεκόρ στην ημερήσια αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στο Τόκιο ενώ οι αρχές καλούν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους
Το Τόκιο επιβεβαίωσε πάνω από 50 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμός ρεκόρ σε ό,τι αφορά την ημερήσια αύξηση τους, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό δίκτυο NHK, την ώρα που η κυβερνήτις της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Η κυβερνήτις Γιουρίκο Κόικε απηύθυνε έκκληση ύστερα από την αύξηση των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, που σύμφωνα με την ίδια οδηγούν το Τόκιο στα όρια μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η Κόικε ζήτησε από τους δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους της πόλης και των γύρω περιοχών να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες και επείγουσες έως τις 12 Απριλίου και κυρίως αυτό το σαββατοκύριακο.
Τα κρούσματα στην Ιαπωνία έχουν ξεπεράσει τα 1.400 με 47 θανάτους, εξαιρουμένων αυτών σε κρουαζιερόπλοιο που είχε μπει σε καραντίνα τον περασμένο μήνα. Η Ιαπωνία, που δέχθηκε από νωρίς το πλήγμα του κορονοϊού στην αρχική του εξάπλωση από την Κίνα, καταγράφει πιο σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με το πρόσφατο άλμα τους στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται χαμηλός για μια πόλη σχεδόν 14 εκατ. κατοίκων, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εκρηκτική αύξηση, δεδομένου ότι οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να ιχνηλατήσουν τις επαφές για περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα.
Σε μια ήσυχη γειτονιά, κοντά στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στο κεντρικό Τόκιο, το σκηνικό θυμίζει ένα συνηθισμένο Σάββατο, με κάποιους να κάνουν τζόκινγκ και άλλους να πηγαίνουν βόλτα το σκύλο τους.
«Ανησυχώ λίγο γιατί έχω ένα ραντεβού σήμερα και πρέπει να είμαι εκτός σπιτιού», δήλωσε 41χρονος άνδρας που περπατούσε στο δρόμο και δεν ήθελε να κατονομαστεί. «Δεν είναι κάτι που δεν μπορώ να ακυρώσω, αλλά πρέπει να συναντήσω κάποιον. Αργότερα θα πάρω το τρένο».
Τα τρένα δεν ήταν άδεια αλλά είχαν λιγότερους επιβάτες σε σχέση με ένα συνηθισμένο σαββατοκύριακο. Ορισμένα πολυκαταστήματα, κινηματογράφοι, μουσεία και πάρκα ήταν κλειστά αλλά πολλά σούπερ μάρκετ και μπακάλικα λειτουργούσαν κανονικά.
Η Νότια Κορέα κατέγραψε 146 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό της εβδομάδας – 109 νέα κρούσματα στην Ταϊλάνδη
Η Νότια Κορέα κατέγραψε χθες 146 νέα κρούσματα του κορονοϊού, τον υψηλότερο αριθμό της εβδομάδας, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές, ενώ τις τελευταίες ημέρες η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση στα «εισαγόμενα» περιστατικά από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) δεν διευκρίνισαν πόσα από τα νέα κρούσματα της Παρασκευής είναι «εισαγόμενα» καθώς συνεχίζονται οι έρευνες και η διαδικασία ιχνηλάτησης.
Ο ημερήσιος απολογισμός ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 9.478, σύμφωνα με τα KCDC. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 5, στους 144.
Η χώρα ανακοινώνει παρόμοια στοιχεία ημερήσιας εξάπλωσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μειωμένα από το υψηλό των 900 και πλέον κρουσμάτων στα τέλη Φεβρουαρίου.
Από τα 9.478, τα 363 χαρακτηρίζονται «εισαγόμενα» κρούσματα, με βάση τα έως τώρα διαθέισμα στοιχεία. Η πρόσφατη αύξηση των «εισαγόμενων» κρουσμάτων ώθησε τις αρχές να επιβάλλουν πιο αυστηρούς κανόνες εισόδου στη χώρα για τους ταξιδιώτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Τα 64 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στις 22 Μαρτίου είναι ο χαμηλότερος αριθμός από τις 29 Φεβρουαρίου, όταν καταγράφονταν 909 κρούσματα μόλυνσης.
Παράλληλα, η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε 109 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 1.245, καθώς και τον θάνατο ενός ακόμα ανθρώπου λόγω του κορονοϊού. Συνολικά 6 άνθρωποι στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της πανδημίας.
Κύπρος:Πρώτος θάνατος από τον κορονοϊό στα κατεχόμενα – Απεβίωσε Γερμανός τουρίστας
Ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό καταγράφηκε στα κατεχόμενα.
Το «υπουργείο υγείας» ανακοίνωσε ότι το θύμα είναι ένας Γερμανός τουρίστας, ηλικίας 67 ετών, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Πρώτος θάνατος στο Μπρουνέι
Τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές του Μπρουνέι, διευκρινίζοντας ότι υπέκυψε 64χρονος ασθενής.
Το Μπρουνέι έχει καταγράψει 115 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα, ορισμένα από τα οποία συνδέονται με μια θρησκευτική εκδήλωση στη Μαλαισία, στην οποία σύμφωνα με υπολογισμούς των αρχών παραβρέθηκαν περίπου 16.000 άνθρωποι.
Ο ασθενής που υπέκυψε δεν είχε πάει σε αυτή την εκδήλωση, όμως είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Μαλαισία και στην Καμπότζη, διευκρίνισαν οι αρχές.
Ιορδανία: Πρώτος θάνατος εξαιτίας του ιού
Μια γυναίκα στα 80 της χρόνια είναι ο πρώτος θάνατος εξαιτίας του νέου κορονοϊού στην Ιορδανία, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων με ανάρτηση στο Twitter.
Η Ιορδανία κατέγραψε σήμερας 23 νέα κρούσματα του Covid-19, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 235.
Τέσσερις νέοι θάνατοι, 132 νέα κρούσματα στο Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό ανέρχονται πλέον σε 717, από τα 585 που καταγράφονταν μία ημέρα νωρίτερα.
Το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ακόμη ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της επιδημίας φθάνει πλέον τους 12 συνολικά, από οκτώ την προηγουμένη.
Ο πρόεδρος του Μεξικού κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού, υιοθετώντας αυστηρότερη στάση απέναντι στην πανδημία.
«Πρέπει να μείνουμε στα σπίτια μας, πρέπει να διατηρήσουμε μια υγιή απόσταση», δηλώνει ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σε 14λεπτο βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, προειδοποιώντας ότι το σύστημα υγείας ίσως να μην είναι σε θέση να διαχειριστεί μαζική αύξηση των κρουσμάτων, αν και το Μεξικό έχει μέχρι στιγμής καταγράψει πολύ λιγότερα περιστατικά σε σχέση με άλλες χώρες.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας του Μεξικού ανακοίνωσαν χθες 717 κρούσματα του κορονοϊού, σε σχέση με 585 μια ημέρα νωρίτερα. Η χώρα έχει ανακοινώσει 12 θανάτους έως τώρα.
«Εάν δεν μείνουμε σπίτια μας ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να εκτοξευθεί και αυτό θα γεμίσει τα νοσοκομεία μας», δήλωσε.
Ο Λόπες Ομπραδόρ αναγνώρισε επίσης ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από τον ιό θα είναι χειρότερος μακροπρόθεσμα εάν οι εταιρίες δεν στείλουν τους εργαζομένους στα σπίτια τους, με τον Μεξικανό πρόεδρο να αλλάζει τακτική ύστερα από προηγούμενη προειδοποίησή του ότι το κλείσιμο μιας επιχείρησης μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά σε σχέση με τον ιό.
«Το ξέρω ότι αυτό θα σημαίνει κόστος, αλλά θα μπορούσαμε να χάσουμε πολλά περισσότερα. Χωρίς πρόληψη, η οικονομία μπορεί να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο».
Πέντε νέοι θάνατοι, 112 νέα κρούσματα στον Παναμά
Υγειονομικοί αξιωματούχοι του Παναμά ανακοίνωσαν ότι χθες Παρασκευή καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι ασθενών που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα της κεντρικής Αμερικής που πλήττεται σκληρότερα να ανέρχεται πλέον σε 14.
Έκαναν παράλληλα λόγο για 112 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 συνολικά να φθάνει πλέον τους 786.
Κατά 159 αυξήθηκαν τα κρούσματα στη Μαλαισία – 272 νέα κρούσματα καταγράφουν οι Φιλιππίνες
Η Μαλαισία ανακοίνωσε 159 νέα κρούσματα του κορονοϊού σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 2.320, που είναι ο υψηλότερος στη νοτιοανατολική Ασία.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά έναν στους 27, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε 14 νέους θανάτους και 272 επιπλέον κρούσματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση θανάτων και κρουσμάτων που έχει καταγράψει η χώρα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στις Φιλιππίνες ανήλθε στα 1.075 και των θανάτων στους 68, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Ιράν: Ξεπέρασαν τους 2.500 οι θάνατοι
Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα, Σάββατο, 139 νέους θανάτους εξαιτίας του νέου κορονοϊού, ανεβάζοντας στους 2.517 τον επίσημο απολογισμό των θανάτων από την πανδημία στο Ιράν, μία από τις πλέον πληγείσες από την ασθένεια χώρες.
Οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 3.076 νέα κρούσματα στη διάρκεια των 24 τελευταίων ωρών, διευκρίνισε ο Κιανούς Τζαχανπούρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην καθημερινή τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου. Συνολικά, το Ιράν έχει ανακοινώσει 35.408 κρούσματα.
Ιράν: Το σύστημα υγείας του Ιράν είναι γερό και έτοιμο για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων, λέει ο πρόεδρος Ροχανί
Οι υποδομές υγείας του Ιράν είναι ισχυρές και έτοιμες να διαχειριστούν την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, διαβεβαίωσε σήμερα σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας από την κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί.
Το Ιράν είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί πολύ σοβαρά από την πανδημία. Χθες, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 2.378 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού να ανέρχονται σε 32.332.
Ιρλανδία: Σε ισχύ γενική απαγόρευση κυκλοφορίας από σήμερα τα μεσάνυχτα
Η Ιρλανδία επιβάλει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας από σήμερα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έως τις 12 Απριλίου για να καταπολεμήσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λίο Βάραντκαρ.
«Όλοι πρέπει να μείνουν σπίτι, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», είπε, προσθέτοντας ότι θα είναι δυνατές εξαιρέσεις για την μεταφορά στο χώρο εργασίας, για αγορές για τρόφιμα, μετακίνηση για ιατρικό ραντεβού, ή για σωματική άθληση κοντά στον τόπο κατοικίας.
Σε 28 ημέρες επεκτείνει την περίοδο καραντίνας για τους επαναπατριζόμενους από το εξωτερικό η Αίγυπτος
Το Υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου αποφάσισε να παρατείνει την περίοδο καραντίνας, που έχει οριστεί, για αφίξεις των επαναπατριζομένων από το εξωτερικό σε 28 ημέρες αντί για 14 που ίσχυσε μέχρι σήμερα, ως ένα ακόμη μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Η απόφαση ισχύει και για τους επαναπατριζόμενους που επέστρεψαν πρόσφατα από το προσκύνημα της Σαουδικής Αραβίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αρμόδιο υπουργείο έδωσε εντολή στις υγειονομικές διευθύνσεις του σε ολόκληρη τη χώρα να παρακολουθούν τους επαναπατριζόμενους, τις οικογένειές τους και όλους όσους τους έχουν συναντήσει, ορίζοντας την απομόνωση που θα πρέπει να λαμβάνουν στα σπίτια τους.
Η Αυστραλία επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης
Η Αυστραλία επέβαλε σήμερα αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα, επιβάλλοντας πρόστιμα, αποκλείοντας την πρόσβαση σε παραλίες και απειλώντας και με άλλους περιορισμούς εάν οι πολίτες αψηφήσουν τις εκκλήσεις να μείνουν στο σπίτι.
Ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό αυξήθηκε στους 14 ύστερα από τον θάνατο ηλικιωμένης σε γηροκομείο στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου πολλοί τρόφιμοι και εργαζόμενοι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε κατά 212 στα 3.378 σήμερα, με τα δύο τρίτα εξ αυτών να εντοπίζονται στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόριας, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στην Αυστραλία παραμένει χαμηλότερος σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, αν και επιταχύνεται, ιδιαίτερα στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόριας, όπου ζει πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού των 25,5 εκατ. κατοίκων της χώρας.
Από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου, όλοι οι πολίτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία για δύο εβδομάδες, με το κόστος να καλύπτεται από την κυβέρνηση. Το στρατιωτικό προσωπικό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι ταξιδιώτες συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες.
«Υπάρχουν τόσα πολλά μέρη του κόσμου όπου (ο κορονοϊός) εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και νομίζω ότι κάθε ταξιδιώτης που επιστρέφει αποτελεί σημαντικό κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της πολιτείας της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Τα δύο τρίτα των κρουσμάτων στην Αυστραλία έχουν εντοπιστεί ότι οφείλονται σε επαφές με ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με θέματα υγείας, αν και αυξάνεται η μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί αυστηρότερη εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης εάν αρχίσουν να αυξάνονται τα περιστατικά τοπικής διάδοσης με ανησυχητικό ρυθμό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας και οι τοπικές κυβερνήσεις των πολιτειών έχουν στείλει μηνύματα που μάλλον προκαλούν σύγχυση για την κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλα μέτρα περιορισμού.
Ενώ δεν έχει δοθεί πανεθνική εντολή για παραμονή στο σπίτι, αίθουσες ψυχαγωγίας και άλλοι χώροι συναθροίσεων έχουν κλείσει και οι αρχές καλούν τον κόσμο να ακυρώσει πάρτι και άλλες κοινωνικές συγκεντρώσεις.
Στη Βικτόρια, η αστυνομία απέκλεισε σήμερα την πρόσβαση σε παραλίες, αφού χθες εκατοντάδες άνθρωποι πήγαν στις ακτές – το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο στην παραλία Μπόντι του Σίδνεϊ.
Οι πολιτείες της Βικτόριας και της Νότιας Αυστραλίας επιβάλλουν επιτόπου πρόστιμα σε πολίτες και επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους κανόνες περί κοινωνικής αποστασιοποίησης, ύστερα από την υιοθέτηση αντίστοιχων μέτρων στη Νέα Νότια Ουαλία. Στην πολιτεία του Κουίνσλαντ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ψηφίζουν σήμερα στις τοπικές εκλογές, με τις αρχές να ζητούν από τους ψηφοφόρους να έχουν το δικό τους στυλό και να τηρούν μεταξύ τους απόσταση ενάμιση μέτρου.
Απήχθη ο επικεφαλής νοσοκομείου της Αϊτής
Ο διευθυντής ενός από τα κορυφαία νοσοκομεία της Αϊτής απήχθη χθες Παρασκευή, γεγονός που εξώθησε το προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος να αναστείλει την υποδοχή ασθενών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διπλή απειλή της πανδημίας του νέου κορονοϊού και της κλιμάκωσης της δράσης συμμοριών.
Ο Δρ. Τζέρι Μπιτάρ, χειρουργός, απήχθη λίγη ώρα αφότου αναχώρησε από το σπίτι του για το Νοσοκομείο Μπερνάρ Μεβ (Hôpital Bernard Mevs) στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, δήλωσε εργαζόμενη στις διοικητικές υπηρεσίες του ιδρύματος.
Οι απαγωγές για λύτρα έχουν πολλαπλασιαστεί φέτος στην Αϊτή, εν μέσω πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Η αστυνομία επιβεβαίωσε 15 υποθέσεις απαγωγών μόνο τον Ιανουάριο. Συμμορίες απαγάγουν αδιακρίτως, από σχολιαρόπαιδα μέχρι βουλευτές, από επιχειρηματίες ως ξένους εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής.
«Το προσωπικό του νοσοκομείου αποφάσισε να μην υποδεχθεί άλλα νέα κρούσματα προς το παρόν. Θα συνεχίσουμε φυσικά να φροντίζουμε τους νοσηλευόμενους», δήλωσε η εργαζόμενη στις διοικητικές υπηρεσίες.
Πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε έξω από το νοσοκομείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγωγή του Μπιτάρ, ο οποίος διοικεί το νοσοκομείο μαζί με τον δίδυμο αδελφό του, ενώ το προσωπικό φώναζε συνθήματα αξιώνοντας να απελευθερωθεί. Έκκληση να αφεθεί ελεύθερος απηύθυναν επίσης ΜΜΕ της Αϊτής.
Οι αρχές παρακολουθούν στενά την υπόθεση, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Το νοσοκομείο Μπερνάρ Μεβ, που διαθέτει μονάδες εντατικής θεραπείας, δεν φροντίζει αυτή τη στιγμή ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, αλλά θα κληθεί αναλάβει τέτοια περιστατικά αν όπως φοβούνται πολλοί η ασθένεια COVID-19 εξαπλωθεί στη χώρα της Καραϊβικής, όπου οι υγειονομικές υπηρεσίες και οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης χαρακτηρίζονται εντελώς ανεπαρκείς.
Μελέτη που διενεργήθηκε το 2019 από την κοινοπραξία REACH (Research and Education Consortium for Acute Care in Haiti) κατέγραψε ότι η χώρα διαθέτει μόλις 64 συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής για περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους. Η χώρα είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε ιούς όπως είναι ο SARS-CoV-2, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει τρεχούμενο νερό.
Οι αρχές της Αϊτής έχουν επιβεβαιώσει οκτώ κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό. Ο πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ κήρυξε την περασμένη εβδομάδα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διέταξε να κλείσουν τα σχολεία, τα εργοστάσια και οι χώροι λατρείας, απαγόρευσε την είσοδο αλλοδαπών στη χώρα και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας.
Αλλά οι δρόμοι συνεχίζουν να είναι γεμάτοι κόσμο στη χώρα, όπου ο μισός πληθυσμός και πλέον ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και είναι αναγκασμένος να βγαίνει καθημερινά για να εργαστεί και να εξασφαλίσει τα προς το ζην, αγνοεί τις συστάσεις να μείνει σπίτι και να εφαρμόζει τη λεγόμενη κοινωνική αποστασιοποίηση και να πλένει συχνά τα χέρια του. Πολλοί στην Αϊτή δεν έχουν την παραμικρή πρόσβαση σε πηγές ειδήσεων.
Εν μέσω πανδημίας, 100 πτώματα απομακρύνθηκαν από σπίτια στη Γουαγιακίλ του Ισημερινού μέσα σε τρεις ημέρες
Οι αρχές του Ισημερινού απομάκρυναν περίπου εκατό πτώματα από σπίτια στην πόλη Γουαγιακίλ μέσα σε τρεις ημέρες, δήλωσε χθες Παρασκευή η υπουργός Εσωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής, εν μέσω των διαμαρτυριών πολλών πολιτών, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Στην παραθαλάσσια πόλη εντοπίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό, αλλά και εκτενής παρουσία του στρατού, που επιτηρεί την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο εξήγησε χθες πως η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα άλλα μέτρα έχουν μειώσει δραστικά τις ώρες λειτουργίας των γραφείων τελετών και πολλές οικογένειες δεν είχαν καμία άλλη επιλογή παρά να κρατήσουν τα πτώματα των δικών τους στα σπίτια τους.
«Ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους συνδέονται με τον κορονοϊό, άλλοι όχι», εκτίμησε η υπουργός.
Ως χθες Παρασκευή στον Ισημερινό καταγράφονταν 1.627 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και 41 θάνατοι. Πάνω από το 70% των κρουσμάτων εντοπίζεται στην επαρχία Γουάγιας, στην οποία υπάγεται η πόλη Γουαγιακίλ.
Η Ρόμο παραδέχτηκε ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που πέθαναν σπίτια τους δεν είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 και, κατά συνέπεια, δεν θα συμπεριληφθούν στον επίσημο απολογισμό.
Μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και σε συνεντεύξεις τους σε ΜΜΕ του Ισημερινού, κάτοικοι τόνισαν με αγανάκτηση ότι σε πολλές περιπτώσεις, πέρασαν πάνω από 24 ώρες για την περισυλλογή των πτωμάτων.
Τέτοια περίπτωση ήταν αυτή του Μπολίβαρ Ρέγες, 43 ετών, εμπόρου χυμών, που πέθανε αφού εμφάνισε συμπτώματα της ασθένειας αλλά δεν υποβλήθηκε ποτέ σε τεστ, κατήγγειλε η σύζυγός του Ρόσα Ρομέρο.
Το πτώμα του έμεινε μέσα στο σπίτι τους, σε μια φτωχή συνοικία στο βόρειο τμήμα της Γουαγιακίλ, για πάνω από μία ημέρα διότι τα συνεργεία που έχουν επιφορτιστεί με την αποκομιδή των πτωμάτων δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες, αφηγήθηκε η γυναίκα.
«Μου είπαν να κάνω υπομονή, ότι δεν μπορούσαν να έρθουν διότι είχαν μόνο ένα όχημα, που έπρεπε να πάει σε πολλά σημεία», είπε η Ρομέρο. «Γείτονες μου είπαν πως εάν δεν φρόντιζα να απομακρυνθεί [το πτώμα του συζύγου της], θα έκαιγαν το σπίτι μου», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ