Στα 966 ανήλθαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα μετά την καταγραφή άλλων 74 νέων περιπτώσεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρη Τσιόδρα, τα θύματα της νόσου είναι 28.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σ. Τσιόδρας:
- Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Εντατικής Θεραπείας είναι 65. Οι περισσότεροι είναι άνδρες και οι περισσότεροι έχουν υποκείμενα νοσήματα
- Τα θύματα του κορονοϊού ανήλθαν σε 28, εκ των οποίων 23 άνδρες και 5 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 73 ετών.
- 4 ασθενείς έχουν αποσωληνωθεί
- Εξιτήριο έχουν πάρει 52 ασθενείς.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε πως είναι σοβαρή και συνεχιζόμενη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ είπε πως η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της σήμερα, γιατί φοβάται δεύτερο κύμα της πανδημίας. Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε πως, αν δεν λαμβάνονταν έγκαιρα μέτρα σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ανέλθει ακόμα και στα 40.000.000.
«Κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε ημέρα, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται» τόνισε ο κ. Τσιόδρας, ανακοινώνοντας ότι μία από τις νίκες αυτές, είναι ότι ήδη έχουν αποσωληνωθεί τέσσερις ασθενείς.
Ο κ. Τσιόδρας είπε η κατάσταση της υγείας τους βελτιώνεται, προσθέτοντας ότι και οι 4 έπαιρναν αντιική θεραπεία ενώ οι δύο από τους 4 έχουν υποκείμενα νοσήματα. Οι ηλικίες των 4 ασθενών είναι από 52 έως 67 ετών.
Αναφέρθηκε επίσης στο εξιτήριο που έλαβε από το Αττικό Νοσοκομείο, η μητέρα που γέννησε, ενώ ήταν θετική στον κορονοϊό. «Τέτοια νέα μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Το μέλλον εξαρτάται απ’ όλους μας» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Επίσης, ο καθηγητής τόνισε ότι ξεκίνησε το θεραπευτικό πρωτόκολλο με τη χορήγηση κολχικίνης, που βασίζεται στην ελληνική μελέτη GRECCO-19. Πρόκειται για ένα φάρμακο με καρδιοαναπνευστικό μηχανισμό γιατί φαίνεται ότι προσβάλει τον καρδιακό ιστό με τρόπο που δεν κατανοούμε ακόμα.
Ο καθηγητής τόνισε ότι η πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα συνεχίζεται με κάποιες περιοχές να υποφέρουν περισσότερο ενώ κάποιες θα ακολουθήσουν αν δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.
Ξεκάθαρα αντίθετος στη χρήση των νέων τεστ αντισωμάτων γνωστά και ως rapid test, που άρχισαν να κυκλοφορούν και στην Ελλάδα για τον νέο κορονοϊο, είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Όπως διευκρίνισε, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν ενδείκνυνται γι αυτή τη φάση της πανδημίας και εξήγησε ότι είναι πιθανό αυτά τα τεστ να βγάλουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα αφού μπορεί να υπάρχει άλλος κορονοϊός από παλαιότερη προσβολή και να «μπερδευτεί» το τεστ.
Παράλληλα υπάρχει επίσης περίπτωση το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό «γιατί μπορεί να είσαι στην 3η ή 4η μέρα και να μην έχουν αναπτυχθεί τα αντισώματα και να νομίζεις ότι δεν έχεις τη νόσο. Θα ελεγχθούν για την αξιοπιστία τους και θα χρησιμοποιηθούν όποτε πρέπει από την πολιτεία» όπως σημείωσε ο κ.Τσιόδρας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα το πιο ασφαλές τεστ σήμερα είναι αυτό του μοριακό ελέγχου, αφού είναι το μόνο που έχει έγκυρο αποτέλεσμα.
Στο μεταξύ όπως αποκάλυψε ο κ.Τσιόδρας, ερευνητική ομάδα στη χώρα μας μελετά αυτή τη στιγμή ένα νέο γρήγορο τεστ ελέγχου, το οποίο όμως δεν είναι ακόμη έτοιμο αφού βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο.
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι το σύστημα υγείας διαθέτει 3.100 κλίνες νοσηλείας και σήμερα έχουν 215 διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ, ενώ ανακοίνωσε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα συμβληθεί με πιστοποιημένα εργαστήρια για τη διενέργεια ελέγχων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν 6 Κέντρα Υγείας αναφοράς για τον κορονοϊό τα οποία θα βρίσκονται στην Λεωφ. Αλεξάνδρας, στον Βύρωνα, στη Ραφήνα, το Περιστέρι, τα Καλύβια και στα Καμίνια. Στα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας θα διενεργούνται και τεστ για τον κορονοϊό.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι “δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Το διακύβευμα είναι σημαντικό, είναι η προστασία όλων μας. Είναι μονόδρομος για να ξεπεράσουμε τον Γολγοθά. Κάθε αναίτια μετακίνηση υπονομεύει τις προσπάθειες όλων μας”.
6.687 πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη καραντίνα
Οπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, 6.687 πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη καραντίνα και οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς σε όλη τη χώρα. Κάποιες περιπτώσεις συγκεκριμένες από περιοχές που έρχονται με μεγάλο επιδημιολογικό πολλαπλασιαστή ελέγχονται και σε καθημερινή βάση και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. «Η ατομική ευθύνη του καθενός και ειδικά των ασυμπτωματικών είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, όμως και η ευθύνη του κράτους είναι ξεκάθαρη και την ευθύνη αυτή την έχουμε αναλάβει. Δεν είναι εύκολο να επιτηρήσεις όλες αυτές τις καραντίνες, αλλά όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη επαγρύπνηση σε όλη τη χώρα», τόνισε ο υφυπουργός.
Νίνα Κομνηνού