Σε 6,8 δισ., ευρώ, ήτοι 3,5% του ΑΕΠ, θα φτάσει συνολικά το πακέτο στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών το οποίο μεταξύ άλλων επεκτείνει κατά πολύ τον αριθμό των ωφελουμένων μισθωτών, αυτoαπασχολούμενων και επιχειρήσεων.
Η νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σχετικά με την ενίσχυση μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και ανέργων για τον Απρίλιο, περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:
Περίπου 2,5 εκατομμύρια μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες θα καλύψει η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ τον Απρίλιο, ενώ παρέχεται αναστολή για τέσσερις μήνες της καταβολής δόσεων προς την εφορία με παράλληλη έκπτωση 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα.
Έως την Μεγάλη Τετάρτη το Δώρο Πάσχα από τις επιχειρήσεις που δεν επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, έως τις 30 Ιουνίου για όσες επλήγησαν, με κάλυψη από το κράτος μέρους της δαπάνης, η οποία αντιστοιχεί στην χρονική περίοδο αναστολής της λειτουργίας τους.
Περίπου 296.000 επιχειρήσεις με 405.000 εργαζόμενους, έχουν υποβάλλει αίτηση στην ειδική πλατφόρμα για την χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ και την μείωση μισθώματος κατά 40%, ενώ εντάσσονται νέοι Κωδικοί επαγγελματικής δραστηριότητας και επιχειρήσεις ειδικών κατηγοριών.
Από την Τετάρτη ανοίγει και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τους εργαζόμενους, μέσω της οποίας θα αιτηθούν την ενίσχυση των 800 ευρώ και μείωση ενοικίου πρώτης κατοικίας κατά 40%
Από τις 6 Απριλίου, θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την ειδική αποζημίωση και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Διευρύνεται οικονομικά η ενίσχυση των επιστημονικών κλάδων (όπως γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, οικονομολόγοι και λογιστές).
Μόνο για τον Απρίλιο θα εφαρμοστεί ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με επίδομα 600 ευρώ (400 ευρώ έως τις 15 Απριλίου και 200 ευρώ έως το τέλος του μήνα).
Για τον Μάϊο, εφόσον η έκτακτη κατάσταση συνεχιστεί, θα χορηγηθεί και σε αυτούς τους κλάδους το επίδομα των 800 ευρώ.
Παράλληλα, προβλέπεται μείωση κατά 25% στις ασφαλιστικές εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου, εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι επαγγελματίες μπορούν να κάνουν χρήση της παράτασης έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Έως τις 10 Απριλίου, παρατείνεται η καταβολή εισφορών, οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31 Μαρτίου.
Εντός των επομένων ημερών ενεργοποιείται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους, ενώ από τον Μάϊο ξεκινά η σταδιακή εφαρμογή προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για περίπου 100.000 ανέργους.Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για την έκδοση δελτίου ανεργίας.
Εξάλλου, την κρατική αποπληρωμή όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και με την πιθανότητα τρίμηνης επέκτασης τους μέτρου, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Παράλληλα επανέλαβε πως όσες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται στην περίμετρο προστασίας θα έχουν τρίμηνη αναστολή των χρεών τους σε τράπεζες.
Σε ότι αφορα τις ετεροχρονισμένες επιταγές και μετά την παράταση των 75 ημερών, ο υπουργός δεσμεύτηκε για άμεσο νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων αλλά κυρίως τις εισαγωγικές εταιρείες προκειμένου να συνεχίσουν να εισάγουν πρώτες ύλες στην αγορά. Ο υπουργός, έστειλε δε μήνυμα προς τους εκδότες των επιταγών να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά. «Η παράταση των 75 ημερών δίνεται όχι για άφεση υποχρεώσεων. «Παρακαλώ όλους τους εκδότες να συνεχίσουν τις πληρωμές» είπε χαρακτηριστικά.
Στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της αλλά και από το ΕΣΠΑ, θα ενεργοποιηθεί ένα μεγάλο εγγυoδοτικό πρόγραμμα, που θα εγγυηθεί δάνεια επιχειρήσεων αποκλειστικά κεφαλαίου κινήσεως. Το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη ενεργοποιεί το ταμείο με ρευστό ύψους 1 δισ., ποσό που αναμένεται να ενισχυθεί στην πορεία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης απηύθυνε έκκληση στους επιχειρηματίες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα να συνεχίσουν να καταβάλουν δόσεις δανείων και πληρωμές προμηθευτών και εργαζομένων κανονικά, κάνοντας μάλιστα λόγο για τον «κόπο που ως χώρα καταβάλαμε για την κουλτούρα αποπληρωμής υποχρεώσεων στα χρόνια της οικονομικής κρίσης».
Θάνος Πασχάλης, Δημήτρης Κωστάκος , Χριστιάννα Κούσιου