Search

Καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε βάρος διανομέων

95

Σύμφωνα με καταγγελίες, ο κλάδος των εργαζόμενων διανομέων σε επιχειρήσεις επισιτισμού πλήττεται εξαιτίας εργοδοτικών πρακτικών.

Περίπου το 20% των επιχειρήσεων επισιτισμού έκλεισαν από μόνες τους, με αποτέλεσμα να χαθούν επιπλέον θέσεις εργασίας, από τις 20 Μαρτίου και μετά, ωστόσο δουλειές χάνονται και για μια σειρά από άλλα ζητήματα που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους.

«Έχουμε απολύσεις, επειδή δεν δεχόμαστε παράνομες πρακτικές των εργοδοτών. Δηλαδή εργαζόμενοι οι οποίοι αντιστέκονται στο να πάρουν τις κανονικές τους άδειες, γιατί αυτό είναι παράνομο, απολύονται. Έχουμε και πρακτικές εκβιασμού, τους προτρέπουν να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ για να μην τους πληρώσουν οι ίδιοι, είτε τους ζητούν 50-100 ευρώ από το μισθό τους, είτε δεν τους πληρώνουν καθόλου τα δεδουλευμένα του Μαρτίου», αναφέρει σε δηλώσεις του στον Αθήνα 9.84 ο Βασίλης Κεφαλάς ο οποίος είναι διανομέας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει αύξηση στις θέσεις εργασίας, ενώ αντίθετα διανομείς δουλεύουν 10 με 12 ώρες, από εκεί που δούλευαν 4ωρη ή 8ωρη βάρδια, επειδή συνάδελφοί κάνουν χρήση αδειών ειδικού σκοπού.

Καταγγελίες υπάρχουν και για εργοδότες οι οποίοι αν και οφείλουν να «εξοπλίζουν» τους εργαζόμενους τους με μάσκες, γάντια και αντισηπτικό, δεν το κάνουν, με αποτέλεσμα οι διανομείς να διατρέχουν κίνδυνο.

«Από τη μία υπάρχει το ζήτημα του κορονοϊού, από την άλλη υπάρχει ένας δεύτερος, ο εργοδοτικός κορονοϊός, με την έννοια ότι πολλοί εργοδότες δεν παρέχουν μέτρα προστασίας και υγιεινής, και ως εκ τούτου είμαστε εκτεθειμένοι στη νόσο. Θα γίνουμε διανομείς του κορονοϊού σε λίγο», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο φόρτο εργασίας, ενώ τις πρώτες μέρες υπήρχε κάθετη πτώση στον αριθμό των παραγγελιών, τώρα ο κόσμος, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλά, αρχίζει και ξεθαρρεύει. Στην αρχή, δηλαδή, ο κόσμος ψώνιζε στα supet market και φοβόταν να παραγγείλει, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο φόρτος εργασίας των διανομέων έχει αυξηθεί.

«Εμείς δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε να δουλέψουμε, αλλά ότι αυτό πρέπει να γίνεται με όρους διαφύλαξης της υγείας και της ασφάλειάς μας, όσον αφορά στην εργασία μας. Το άλλο ζήτημα είναι αυτό των ωραρίων. Είμαστε ευάλωτοι και σε ατυχήματα, με εξαντλητικά και απλήρωτα ωράρια που υπερβαίνουν το 8ωρο», πρόσθεσε.

Κατέληξε ότι «πέρυσι ο τζίρος από τα delivery, ως όγκοι εργασιών, σε όλη την Ελλάδα ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια, και οι πλατφόρμες για παραγγελίες έχουν πολύ μεγάλα κέρδη. Και αυτή τη στιγμή οι εργοδότες δεν θέλουν με τίποτα να βάλουν πλάτη. Θέλουν την κρίση που θα δημιουργηθεί να την πληρώσουμε εμείς. Και αυτό που λέμε είναι ότι αυτή τη φορά δεν θα πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ. Έχουμε βάλει και πλάτη και… μέση και χέρια και ακόμα την ίδια μας τη ζωή. Έχουμε 20 νεκρούς τα τελευταία 2 χρόνια, πάνω από 20 περιστατικά ξυλοδαρμών, παρενοχλήσεις σε συναδέλφισσες, μέχρι και απόπειρα βιασμού».

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *