Search

Μέτρα προστασίας για τους αστέγους

625

Εντείνουν τις προσπάθειες τους οι ανθρωπιστικές Οργανώσεις που διαθέτουν δομές φιλοξενίας ή περίθαλψης αστέγων, για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού τόσο σε άστεγα άτομα, όσο και στους εργαζόμενους.

Το γεγονός ότι τα άστεγα άτομα θεωρούνται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθιστά αναγκαία τη στήριξή τους, με εξοπλισμό, φιλοξενία και ενημέρωση, προκειμένου να μην εκτεθούν στον κορονοϊό.

Για το λόγο αυτό, οι ανθρωπιστικές Οργανώσεις που διαθέτουν δομές φιλοξενίας ή παροχής πρωτοβάθμιας υγείας -όπως η ανθρωπιστική οργάνωση PRAKSIS- λαμβάνοντας υπόψιν τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ) και του Υπουργείου Υγείας, έχουν πάρει μια σειρά από μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και εξυπηρετούμενους.

Το προσωπικό, αφ’ ενός, ενημερώνεται από τους αρμόδιους των ανθρωπιστικών οργανώσεων για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, όπως επίσης και οι εξυπηρετούμενοι με την παροχή ενημερωτικού υλικού στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα αραβικά και στα Φαρσί, και, αφ’ ετέρου όλοι εξοπλίζονται με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Φυσικά, τηρούνται και οι αποστάσεις ασφαλείας του ενάμιση μέτρου.

Την ίδια στιγμή γίνονται δράσεις στο δρόμο, εκεί δηλαδή όπου τα άτομα αυτά είναι πιο εκτεθειμένα και ευάλωτα στον κορονοϊό, και αυτές μπορεί να είναι η διανομή φαγητού, ρουχισμού ή ενημέρωσης.

Παρά τα έκτακτα μέτρα, όπως αναφέρει η Χρυσούλα Πατσού από το γραφείο Τύπου της ανθρωπιστικής Οργάνωσης PRAKSIS, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, οι παροχές που υπήρχαν και προ των σημερινών συνθηκών, εξακολουθούν να υφίστανται.

«Επικεντρωνόμαστε στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και υγεία, ωστόσο οι εξυπηρετούμενοι μπορούν να κάνουν χρήση και των παροχών μας, όπως της ιματιοθήκης, της δανειστικής βιβλιοθήκης ή των λουτρών, ενώ έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ένα σνακ ή κάποιο ρόφημα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και να βάλουν πλυντήριο. Παράλληλα, προβλέπεται και η παροχή φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και ψυχοκοινωνικής στήριξης η οποία γίνεται κατόπιν ραντεβού για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Φυσικά επειδή υπάρχει και διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες, όπως με το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), γίνεται, εάν κριθεί αναγκαίο, παραπομπή σε δομές, ανάλογα με την κάθε περίπτωση», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως «Το κομμάτι, της αστεγίας, δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο. Αφορά και τους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να έχουν ένα σπίτι, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης τους να είναι επισφαλείς. Δηλαδή, να μην έχουν ρεύμα και νερό, ή να φιλοξενούνται σε κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο, γεγονός το οποίο, με βάση τα μέτρα που ξέρουμε για τον κορονοϊό, είναι αρκετά δύσκολο. Ορισμένα άτομα, ακόμα, δεν μπορούν να αγοράσουν κάποια φάρμακα που έπαιρναν. Πάντως, όλοι οι άνθρωποι που επισκέπτονται τα κέντρα υποδοχής αστέγων, Έλληνες και ξένοι, γίνονται αποδέκτες των υπηρεσιών μας».

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

Φωτογραφίες: Χρυσούλα Πατσού

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *