Έντονες ανησυχίες εκφράζονται για την τύχη μιας γιατρού από την Ουχάν της Κίνας, που ήταν μεταξύ των πρώτων που ειδοποίησαν συναδέλφους τους για την εξάπλωση του κορονοϊού και η οποία φέρεται να εξαφανίστηκε.
H δρ Άι Φεν είπε ότι δέχθηκε «πολύ σκληρή, άνευ προηγουμένου επίπληξη» από αξιωματούχους του Κεντρικού Νοσοκομείου της Ουχάν επειδή ανήρτησε τη φωτογραφία ενός ασθενούς με τη λεζάντα «κορονοϊός SARS». Η φωτογραφία αυτή κυκλοφόρησε ευρέως κι έφθασε στα χέρια του οφθαλμίατρου Λι Ουενλιάνγκ, που σήμανε συναγερμό στα τέλη Δεκεμβρίου για την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι και κλήθηκε μαζί με άλλους επτά ανθρώπους από την αστυνομία, η οποία τον κατηγόρησε ότι διασπείρει ψευδείς ειδήσεις μέσω του Διαδικτύου, προτού τελικά πεθάνει στις αρχές Φεβρουαρίου από την Covid-19.
Η δρ Άι είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη σε κινεζικό περιοδικό κατηγορώντας τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι παρέβλεψε τις πρώτες προειδοποιήσεις για τον κορονοϊό, αλλά έκτοτε εξαφανίστηκε, σύμφωνα με την εκπομπή 60 Minutes Australia. Η φημολογούμενη εξαφάνισή της έρχεται μετά τις κατηγορίες ακόμη και από επίσημα χείλη ότι η κινεζική κυβέρνηση ότι είπε ψέμματα και συγκάλυψε κρίσιμες πληροφορίες σχεδόν σ’ όλα τα στάδια της επιδημίας στην Κίνα. Όπως επισημαίνουν διεθνή ΜΜΕ το Πεκίνο προσπάθησε αρχικά να αποκρύψει την επιδημία, τιμωρώντας τους γιατρούς που την ανακάλυψαν, αρνούμενο ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο και καθυστερώντας την επιβολή καραντίνας στις πληγείσες περιοχές με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος στο αρχικό στάδιο. Και μετά, όταν άρχισε να διασπείρεται ο κορονοϊός, το Κομμουνιστικό Κόμμα άρχισε να λογοκρίνει πληροφορίες και να επιτρέπει την παραπληροφόρηση και τη διάδοση φημών, όπως ότι Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν μετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων της Ουχάν ίσως είχαν κουβαλήσει στην Κίνα το νέο κορωνοϊό. Ακόμη και τώρα διατυπώνονται κατηγορίες ότι πιθανώς οι αριθμοί κρουσμάτων και νεκρών που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση πιθανώς να είναι εσφαλμένοι με κατοίκους της Ουχάν να λένε ότι μπορεί να είναι έως και δεκαπλάσιοι στην πραγματικότητα.
Η επίμαχη συνέντευξη της αγνοούμενης γιατρού από την Ουχάν
Στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν τη φερόμενη εξαφάνισή της η Δρ Άι είπε ότι «μετανιώνει που δεν μίλησε περισσότερο», βλέποντας στη συνέχεια τόσες ζωές να χάνονται από την Covid-19 και μεταξύ των νεκρών να περιλαμβάνονται και τέσσερις συνάδελφοί της, περιλαμβανομένου του δρος Λη.
«Αν γνώριζα τι θα συνέβαινε, δεν θα με ένοιαζε για τις επιπλήξεις και τις επιπτώσεις. Θα μιλούσα σε όποιον και όπου ήθελα», είπε η δρ Άι. Η συνέντευξή της αναρτήθηκε την Τρίτη, αλλά την απέσυρε γρήγορα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το περιοδικό Renwu.
Στις 30 Δεκεμβρίου η δρ Άι έλαβε μια έκθεση για έναν ασθενή, που ανέφερε «κορονοϊός SARS» και διαβάζοντας αρκετές φορές τα αποτελέσματα των εξετάσεών του την έλουσε κρύος ιδρώτας, όπως είπε. Η γιατρός κύκλωσε τη λέξη “SARS” κι έστειλε μια φωτογραφία της έκθεσης σ’ έναν από τους πρώην συμφοιτητές της και σε γιατρούς του τμήματός της, που είχαν στήσει ομάδα σε πλατφόρμα chat, ενώ ειδοποίησε τις Αρχές του νοσοκομείου. «Αργότερα το ίδιο βράδυ η φωτογραφία κυκλοφόρησε με τον κόκκινο κύκλο μου σε διάφορες πλατφόρμες (…) Σκέφτηκα ότι κάτι κακό θα συμβεί». Δύο μέρες αργότερα ο επικεφαλής του Πειθαρχικού του νοσοκομείου την κάλεσε και την επέπληξε δριμύτατα κατηγορώντας την ότι «διασπείρει φήμες ως επαγγελματίας». «Έπαθα σοκ», συνέχισε η δρ Άι. «Τι έκανα λάθος. Γνωρίζοντας ότι ένας σημαντικός κορονοϊός βρέθηκε σε ασθενή πώς γίνεται να μην το πω όταν με ρωτά ένας άλλος γιατρός;».
Η μυστηριώδης ανάρτηση
Λίγες ώρες μετά το ρεπορτάζ του 60 Minutes Australia για την εξαφάνιση της γιατρού, εμφανίστηκε, σε λογαριασμό της στο δημοφιλές στην Κίνα μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo μια μυστηριώδης ανάρτηση – η πρώτη από τις 16 Μαρτίου – με τη φωτογραφία ενός δρόμου στην Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός, και την αινιγματική λεζάντα: «Ένας ποταμός. Μια γέφυρα. Ένας δρόμος. Το κουδούνισμα ενός ρολογιού».
Σύμφωνα με το Radio Free Asia, «είναι γνωστό ότι ενημερώνονται οι λογαριασμοί κρατουμένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε από τους ίδιους υπό τις εντολές των Αρχών, ή αφότου η αστυνομία αποκτήσει πρόσβαση στις συσκευές τους». Το ίδιο μέσο σημείωσε ότι η φωτογραφία της δρος Άι απομακρύνθηκε από το εξώφυλλο του κινεζικού περιοδικού Renwu, που την είχε εγκωμιάσει ως ένα από τα πρώτα άτομα που έδωσαν μάχη κατά της επιδημίας του κορονοϊού.
Newsroom Αθήνα 9,84