Νέοι δρόμοι διάγνωσης της καρδιακής αρρυθμίας με υπερήχους. Ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ παρουσίασε μια νέα μη επεμβατική τεχνική με την οποία τρισδιάστατες απεικονίσεις των καρδιακών θαλάμων χαρτογραφούν τα σημεία της αρρυθμίας.
Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι η κα Ελίζα Κονοφάγου καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης η οποία εξηγεί στον «Αθήνα 9.84» για σημασία που έχει η νέα αυτή μέθοδος.
«Έχουμε μια πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό «Science Translation Medicine», το οποίο δείχνει πως διάφορες τεχνικές μπορούν να μεταφερθούν στον κλινικό κόσμο. Η δική μας δημοσίευση είναι για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον υπέρηχο, το κλασικό ηχοκαρδιογράφημα- όπως λέγεται- που είναι ο υπέρηχος της καρδιάς, για να μπορέσουμε να δούμε την ηλεκτρική ιδιότητα και λειτουργία της καρδιάς» ανέφερε η κα Ε.Κονοφάγου στην εκπομπή «Μία ημέρα στην Αθήνα».
«Μέχρι τώρα, χρησιμοποιείται ο υπέρηχος σε καρδιολογικές μελέτες, κυρίως, για να δείξει τη μηχανική λειτουργία. Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να δείξουμε και διαγνώσουμε αρρυθμίες. Οπότε φέραμε μια καινούργια τεχνική, η οποία παίρνει εικόνες πολύ γρήγορα και ενώ οι υπερηχητικές εικόνες, (οι κλασικές εικόνες, τα βίντεο που δείχνουμε στους ασθενείς μας στην κλινική από τα υπερηχητικά συστήματα) παίρνουν κάπου είκοσι εικόνες το δευτερόλεπτο, εμείς καταφέραμε και έχουμε 2.000 εικόνες το δευτερόλεπτο, δηλαδή εκατό φορές παραπάνω. Εκεί βρίσκουμε διάφορες μικρές συστολές της καρδιάς, που συνδέονται με την ηλεκτρική συστολή».
Η ερευνητική ομάδα της ελληνίδας καθηγήτριας παράλληλα ασχολείται και με άλλες ανάλογες εφαρμογές των υπερήχων για την αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ με ιδεατό στόχο να δημιουργήσει ταλαντώσεις που θα επιτρέψουν στα φάρμακα να διαπερνούν τα «φράγματα» του εγκεφάλου.
Σε εποχές ,όπως με την μεγάλη πανδημία που βιώνουμε ως παγκόσμια κοινότητα , είναι πιο εύκολα αντιληπτή η σημασία που έχει η επιστημονική έρευνα προκειμένου ο άνθρωπος να έχει εγκαίρως τα τεχνολογικά όπλα για την αντιμετώπιση δυνητικών προβλημάτων.
«Πρέπει να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η έρευνα γενικώς κι ιδίως η έρευνα, που γίνεται με φάρμακα και με συστήματα μηχανικά και μηχανήματα σωστά» συνηγορεί από το διαμέρισμά της στην Νέα Υόρκη η κα Κονοφάγου.
«Ένα παράδειγμα αυτή την στιγμή είναι ο αναπνευστήρας, που πρέπει να υπάρχει σε τόσα πολλά νοσοκομεία και κλινικές και να υπάρχουν αρκετοί για όλους τους ασθενείς. Γενικά πρέπει να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο της καινοτομίας και της έρευνας, να το κάνουμε εγκαίρως, όχι όπως τώρα όπου δυστυχώς, μας βρίσκει κάπως απροετοίμαστους ο ιός σε όλη την υφήλιο.
Ωστόσο, επειδή έχουμε όλα τα μυαλά, τους εγκεφάλους, τους επιστήμονες , αν μπορούμε να τους προωθήσουμε και να γίνει σωστή μελέτη και προετοιμασία, θα είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να μάθουμε μετά από αυτή την, δυστυχώς, δύσκολη κατάσταση»
«Δεν πήραμε μέτρα εγκαίρως»
«Εγώ είμαι στη Νέα Υόρκη, στο Μανχάταν, είμαστε στο επίκεντρο των ΗΠΑ για τον ιό και η κατάσταση είναι, δυστυχώς, πολύ άσχημη αυτή τη στιγμή. Όλα τα νοσοκομεία κάνουν ό,τι μπορούν. Οι συνάδελφοί μου στο Κολούμπια είναι σε συνεχές ωράριο και γιατροί και νοσοκόμες. Υπάρχουν πολλοί γιατροί, οι οποίοι είναι σε επιφυλακή, δεν είναι μόνο οι πνευμονολόγοι που βρίσκονται στην Εντατική, ακόμη και γιατροί σε καρκινομονάδες χρειάζεται να τους χρησιμοποιήσουν για τον κορωνοϊό. Δεν μπορούν να δουν τους δικούς τους ασθενείς, πρέπει να κοιτάνε τους ασθενείς με τον κορωνοϊό, οπότε υπάρχει μεγάλη προσπάθεια.
Δυστυχώς, όμως, δεν πήραμε τα μέτρα μας εγκαίρως , θα μπορούσαμε να είχαμε αρχίσει ένα μήνα πριν την προετοιμασία αυτή. Θα μπορούσαμε να το είχαμε δει όταν άρχισε στην Κίνα, ακόμη και στην Ευρώπη που άρχισε πριν από μας» λέει και σημειώνει ότι πριν βρεθεί η Νέα Υόρκη στο επίκεντρο του ιού η επιδημία είχε ξεκινήσει απο τον Ιανουάριο στο Σιάτλ.
«Ξέραμε ότι υπήρχε ήδη στις ΗΠΑ και θα μπορούσε να έχει γίνει καλύτερη προετοιμασία για να μπορέσει να σταματήσει ο ιός πριν εξαπλωθεί , αλλά δυστυχώς, με όλα αυτά που ξέρουμε, δεν ακούσαμε και όλους τους επιστήμονες που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου. Τώρα το Μανχάταν είναι έρημο και έτσι πρέπει να είναι για τους επόμενους δύο μήνες για να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε»
Γιώργος Αποστολίδης