Search

Covid-19: Το Ισραήλ μπλέκει την ανάκτηση δύο στρατιωτών στο πλαίσιο βοήθειας για την πανδημία

146

Το Ισραήλ συνέδεσε οποιαδήποτε βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας για την μάχη κατά του νέου κορoνοϊού με την ανάκτηση δύο Ισραηλινών στρατιωτών που χάθηκαν το 2014 στην Παλαιστίνη.

Σε κλοιό και σε συνθήκες φτώχειας η υπό την διακυβέρνηση της Χαμάς Γάζα έχει αναφέρει 12 κρούσματα του Covid-19 και οι αρχές εκεί ανησυχούν πως οι υγειονομικές εγκαταστάσεις στον θύλακα – όπου υπάρχουν 96 αναπνευστήρες για έναν πληθυσμό σχεδόν 2 εκατομμυρίων – είναι ανεπαρκείς για να περιοριστεί μια εξάπλωση.

Κλειστά τα σύνορα Ισραήλ – Παλαιστίνης στη Γάζα

Ισραήλ και Χαμάς έχουν κλείσει τα σύνορα της Γάζας για τις μη απαραίτητες μετακινήσεις ως μέτρο προφύλαξης για τον περιορισμό των μολύνσεων. Εντούτοις, με τις αρχές της Γάζας να απευθύνουν έκκληση για ξένη ανθρωπιστική βοήθεια, το Ισραήλ ζυγίζει τη στάση που θα κρατήσει.

«Η στιγμή εκεί είναι η συζήτηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – το Ισραήλ έχει επίσης ανθρωπιστικές ανάγκες που είναι κυρίως η ανάκτηση αυτών που έπεσαν στην μάχη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ, αναφερόμενος σε έναν αξιωματικό του πεζικού και έναν κληρωτό που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 2014 και οι σοροί τους κρατούνται από την Χαμάς.

«Και πιστεύω ότι πρέπει να μπούμε σε έναν ευρύτερο διάλογο για τις ανθρωπιστικές ανάγκες της Γάζας και των δικών μας. Δεν θα ήταν σωστό να αποσυνδέσουμε αυτά τα δύο πράγματα και ασφαλώς, οι καρδιές θα παραμένουν ανοιχτές σε πολλά πράγματα.

Βοήθεια στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη στέλνει η Παλαιστίνη

Δεν ήταν άμεσα σαφές αν ο Μπένετ μιλούσε για μια πιθανή χορήγηση άμεσης βοήθειας από το Ισραήλ, ή να επιτραπεί η μεταφορά άλλης βοήθειας από τα σύνορά του στη Γάζα. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα πως θα φτάσουν στην Γάζα 1.500 διαγνωστικά κιτ του νέου κορωνοϊού, με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά από δωρεά της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Η Χαμάς ουδέποτε ανέφερε αν οι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες είναι νεκροί ή ζωντανοί, αλλά ούτε έδωσε ποτέ σημάδια ζωής τους, κάτι που έκανε σε μια προηγούμενη παρόμοια περίπτωση. Η Χαμάς δήλωσε ότι η επιστροφή των δύο στρατιωτών – καθώς και δύο Ισραηλινών πολιτών που διέσχισαν τον θύλακα – θα απαιτούσε διαπραγμάτευση για μια ανταλλαγή κρατουμένων και δεν θα γινόταν με αντάλλαγμα την ανθρωπιστική βοήθεια.

Συμφωνίες πολέμου σε καιρό κορονοϊού

«Το Ισραήλ φέρει την ευθύνη για τυχόν συνέπειες στην περίπτωση που η ασθένεια εξαπλωθεί στη Γάζα επειδή την έχει αποκλείσει για 13 χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φαουζί Μπαχρούμ. «Μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων είναι μια ξεχωριστή διαδικασία», είπε.

Το Ισραήλ στο παρελθόν είχε απελευθερώσει εκατοντάδες φυλακισμένους Παλαιστινίους, συμπεριλαμβανομένων πολλών μαχητών, με αντάλλαγμα με την ανάκτηση ενός, σε κάθε περίπτωση, νεκρού ή αιχμαλώτου Ισραηλινού. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμφωνήσει σε περαιτέρω απελευθερώσεις παλαιστινιακών μαχητών στο μέλλον.

Newsroom Αθήνα 9,84

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *