Η έκδοση ή μη ευρωομολόγων διχάζει τις χώρες της Ευρωζώνης και αυτό αναμένεται να γίνει το επίκεντρο της συζήτησης του επόμενου Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 7 Απριλίου.
Τα ευρωομόλογα ή αλλιώς «ομόλογα σταθεροποίησης» είναι αξιόχρεα που προτείνεται να εκδοθούν από κοινού από τις 17 χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη. Πρόκειται δηλαδή για επενδυτικά προϊόντα με τα οποία ο αγοραστής δανείζει ένα συγκεκριμένο ποσό στον εκδότη του ευρωομολόγου -σε αυτήν την περίπτωση σε όλες τις χώρες του ευρώ- για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με ένα προσυμφωνημένο επιτόκιο.
Δύο είναι οι γραμμές εντός ΕΕ για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού. Και οι δύο συμφωνούν στη σύσταση Ταμείου αλληλεγγύης προς τις χώρες που έχουν πληγεί. Ωστόσο είναι εκ διαμέτρου αντίθετος ο τρόπος χρηματοδότησης του Ταμείου.
Η ολλανδική πρόταση υποστηρίζει ότι το Ταμείο θα πρέπει να χρηματοδοτείται απευθείας από τα κράτη-μέλη και η ενίσχυση να περνά στους πληγέντες.
Η γαλλική πλευρά, η οποία φέρεται να έχει τη στήριξη του Νότου προωθεί τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου με συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, το οποίο θα εκδίδει ομόλογα προκειμένου να ενισχυθούν οι χώρες που έχουν πληγεί.
Το Eurogroup είναι αυτό που έχει αναλάβει να βρει συμβιβαστική λύση, και επιπλέον να προτείνει τον τρόπο αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων έως τη συνεδρίαση του στις 7 Απριλίου.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε σήμερα πεπεισμένος πως τα κράτη-μέλη του μπλοκ θα καταφέρουν να καταλήξουν σε σύγκλιση για τον τρόπο εύρεσης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο να ενισχυθεί η μάχη της ΕΕ απέναντι στην κρίση του κορονοϊού.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρουμε να συγκλίνουμε», δήλωσε ο Μπρετόν στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως θα προτιμούσε να κάνει ένα «δώρο» σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του νέου κορονοϊού, παρά να εκδώσει κοινά ομόλογα ή να αξιοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Σε συζήτηση στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ο Ολλανδός πρωθυπουργός τόνισε πως ελπίζει να επιδιορθώσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ιταλία και την Ισπανία μετά τα πυρά που δέχτηκε για την εκλαμβανόμενη από Ρώμη και Μαδρίτη ως έλλειψη συμπόνιας της χώρας της βορειοδυτικής Ευρώπης στις συνομιλίες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.
Ο Ρούτε επανέλαβε την αντίθεση της Ολλανδίας στην ιδέα των «κορονο-ομολόγων» ως μια μορφή κοινού χρέους ανάμεσα στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όπως είπε, θα επέλεγε επίσης τη θέσπιση ενός νέου ταμείου στήριξης παρά οι χώρες να χρησιμοποιούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
«Αν λαμβάνεις (στήριξη) από τον ESM, τότε είναι ένα δάνειο και ένα δάνειο πρέπει να αποπληρωθεί», είπε. «Αν το κάνεις ως δώρο, τότε είναι σαν να λέμε: ‘Ακούστε, εσείς παιδιά έχετε πληγεί σκληρά, αλλά μαζί με έναν αριθμό πλούσιων χωρών, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τα άμεσα κόστη από την κρίση του κορονοϊού», τόνισε.