Search

Ταξίδι σε «εξαφανισμένες χώρες» μέσα από έναν πρωτότυπο τουριστικό οδηγό

262

«Η Δημοκρατία της Βενετίας» καταλύθηκε το 1797, αλλά τώρα μπορείτε να την ανακαλύψετε… «Βουτιά» λοιπόν στο παρελθόν και σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας μας προτρέπει ένας πρωτότυπος τουριστικός οδηγός, που επιμελήθηκε ο Ιταλός δημοσιογράφος, Giovanni Vale.

Ο τίτλος του βιβλίου – τουριστικού οδηγού είναι «Η Δημοκρατία της Βενετίας»: ένα  ταξίδι στη σημερινή Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα και Κύπρο. Πρόκειται για το πόνημα ενός νεαρού δημοσιογράφου, που ζει και εργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια στο Ζάγκρεμπ και της μεταφράστριας συζύγου του, Ivana Pogacic.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο Giovanni Vale προτείνει ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες του εγκλεισμού, λόγω του κορονοϊού, να κάνουμε νοερά ταξίδια σε μέρη, που έχουν ένα τόσο κοινό, όμως άγνωστο σε πολλούς παρελθόν, αλλά και όταν τελειώσει αυτή η περίοδος να τολμήσουμε να κάνουμε ταξίδια σε μέρη, που μας επιφυλάσσουν αρκετές εκπλήξεις σχετικά με την «ταυτότητα» μας.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν να ασχοληθείτε με χώρες και κράτη, που δεν υπάρχουν πια; Ποια είναι αυτά, που περιλαμβάνονται στον οδηγό σας;

«Το πρότζεκτ για τις «εξαφανισμένες χώρες» προέκυψε από την εμπειρία μου να επιμεληθώ τα τελευταία 6 χρόνια αρκετούς τουριστικούς οδηγούς. Μέσα από αυτό αντιλήφθηκα το πώς έχουν αλλάξει κάποιες χώρες. Επομένως, η ιδέα ήταν γιατί να μην έχουμε έναν «οδηγό», που θα μας ταξιδέψει όχι σε χώρες, που υπάρχουν σήμερα, αλλά σε εκείνες που δεν υπάρχουν πια, που θα μας δείξουν τι έχουμε «κοινό», τι μας συνδέει, όπως επίσης και για την «ταυτότητα» μας, ότι δηλαδή είναι το αποτέλεσμα αρκετών στοιχείων του  παρελθόντος. Ξεκινήσαμε με τη «Δημοκρατία της Βενετίας», την Αυστρο-ουγγρική Αυτοκρατορία, την πρώην Γιουγκοσλαβία. Μπορέσαμε και συλλέξαμε αρκετά στοιχεία από όλα αυτά τα μέρη».

Μπορείτε να μας πείτε σύντομα μια χαρακτηριστική ιστορία που προέκυψε σε κάποιο από τα ταξίδια σας σε αυτά τα μέρη;

«Θυμάμαι κάτι από την Ελλάδα, που δεν γνώριζα. Στην Κέρκυρα ο κόσμος ακόμα και σήμερα φτιάχνει ένα πιάτο, που το αποκαλούν «παστιτσάδα». Αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε εσείς είναι ότι ένα παρόμοιο πιάτο φτιάχνεται στη Δαλματία, που το αποκαλούν επίσης «παστιτσάδα», ενώ στην Ιταλία, στη Βερόνα φτιάχνουν επίσης το ίδιο πιάτο. Υπάρχουν φυσικά κάποιες παραλλαγές, αλλά ήταν κάτι που μου προκάλεσε έκπληξη. Κάτι άλλο που ανακάλυψα ήταν στην περιοχή της Κροατίας στην Ίστρια, από την πλευρά της Αδριατικής υπάρχει μια πόλη «φάντασμα» που εγκαταλείφθηκε πριν από 400 περίπου χρόνια λόγω της πανούκλας και άλλες παρόμοιες ασθένειες. Ανακάλυψα πολλές ιστορίες μέσω των ταξιδιών και των συνεντεύξεων μου, οι οποίες είναι περίπου 400 με ιστορικούς και γλωσσολόγους από 7 διαφορετικές χώρες από την Ιταλία έως την Κύπρο».

Τι αποκομίζει ο αναγνώστης από το βιβλίο σας; Επιθυμία να ταξιδέψει πραγματικά εκεί ή μπορεί να το κάνει νοερά από το σαλόνι του σπιτιού του;

«Θα ήθελα βασικά ο αναγνώστης να μπορεί να ταξιδέψει στα μέρη αυτά από το σπίτι του, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες. Να μπει σε μια «μηχανή του χρόνου», καθώς μέσω του οδηγού  βασικά ταξιδεύει κανείς στο παρελθόν, σε χώρες που δεν υπάρχουν πια, ενώ βλέπει παράλληλα τι έχει απομείνει. Όταν τελειώσει όλο αυτό (σ.σ. με τον κορονοϊό) θα ήθελα ο κόσμος να ταξιδεύει με έναν διαφορετικό τρόπο. Να μην πηγαίνει σε κλασικούς τουριστικούς προορισμούς ή σε μέρη, που του προτείνονται ως «απαραίτητα να δει», αλλά να ανακαλύπτει κάτι καινούργιο και μέρη που δεν είναι τόσο τουριστικά. Επίσης να ανακαλύπτει στοιχεία γύρω από την «ταυτότητα» μας, πώς δημιουργήθηκε, με πόσα διαφορετικά στοιχεία και τι έχουμε «κοινό» με άλλους ανθρώπους από την Κύπρο έως την Ιταλία, από τη Σλοβενία έως την Ελλάδα, από την Κροατία έως την Αλβανία. Υπάρχουν στοιχεία που μας «ενώνουν»  και που μπορούμε να ανακαλύψουμε μέσω αυτού του οδηγού για τις χώρες της «Δημοκρατίας της Βενετίας»».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *