Και επισήμως το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ζητήσει από τους θεσμούς την παράταση της προθεσμίας του προστατευτικού πλαισίου του νόμου Κατσέλη που λήγει στις 30 Απριλίου.
Την Τετάρτη 8 Απριλίου, η υπόθεση θα «κλειδώσει» στην τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς με τους επικεφαλής των θεσμών με επικρατέστερο σενάριο η παράταση αναμένεται να δοθεί έως το τέλος του έτους με δεδομένο ότι το βάθος της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός δεν είναι γνωστό όπως και η διάρκεια της.
Η παράταση κρίνεται αναγκαία λόγω των ειδικών συνθηκών και των οικονομικών επιπτώσεων που είναι απόρροια της κρίσης του δημιουργεί η πανδημία, και παράλληλα συνεχίζονται οι διαδικασίες για το νέο πτωχευτικό των ιδιωτών, τη λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία».
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η κυβέρνηση θα καταθέσει σχετικό αίτημα. Δεν πιστεύω πως θα έχουν αντίρρηση οι θεσμοί, πρόκειται για ειδικές συνθήκες, έχει δηλώσει ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το προστατευτικό πλαίσιο να αρθεί και να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, ωστόσο σήμερα τίποτα δεν είναι κανονικό και «θα πάμε πιο πίσω στο χρόνο για να συνέλθει η οικονομία μας μετά την καραντίνα».
Εξάλλου στόχος είναι η προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την κρίση –που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη- και για το λόγο αυτό έχει δοθεί τρίμηνη αναστολή στην πληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Για επιχειρήσεις και ιδιώτες που πλήττονται από την πανδημία, έχουν «παγώσει» οι δόσεις των δανείων τους για ένα τρίμηνο -με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για ενήμερα δάνεια-, το «πάγωμα» ισχύει και για όλους τους δανειολήπτες που βρίσκονται στη προστασία του νόμου Κατσέλη, στην πλατφόρμα του 4605/2019 και του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Χριστιάννα Κούσιου