«Πολύ εύθραυστη» χαρακτήρισε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, ο δρ Χανς Χένρι Κλούγκε, την «πρόοδο» της Γηραιάς Ηπείρου όσον αφορά τον ρυθμό μετάδοσης και τους θανάτους που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.
Οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ βλέπουν το φως της δημοσιότητα την ώρα που χώρες όπως η Αυστρία και η Δανία και η Τσεχία προαναγγέλουν σταδιακή άρση των περιορισμών και μάλιστα ετοιμάζονται να ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία.
Η Δανία ανακοίνωσε ότι στις 15 Απριλίου ανοίγει νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία για μαθητές έως την τετάρτη τάξη. Η Τσεχία θα προχωρήσει την Πέμπτη στο άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων που πωλούν «αγαθά που δεν είναι πρώτης ανάγκης». Η Αυστρία αμέσως μετά το Καθολικό Πάσχα την Κυριακή, συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου ανοίγει μικρά καταστήματα και πάρκα.
Η Δανία και Τσεχία (μαζί με Πολωνία και Σλοβακία) ήταν οι πρώτες στην ΕΕ που έκλεισαν τα σύνορα τους ενώ η Αυστρία παρότι συνορεύει με την Ιταλία έχει 12.592 κρούσματα, έναντι 21.700 στην Ελβετία και πάνω από 103.000 στη Γερμανία.
Και το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ προειδοποίησε χθες ότι είναι πολύ πρόωρο να γίνεται λόγος για χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.
«Το να πιστεύουμε ότι πλησιάζουμε σε ένα τελικό σημείο θα ήταν επικίνδυνο. Ο ιός δεν αφήνει περιθώρια σφάλματος ή εφησυχασμού», τόνισε ο δρ Κλούγκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.
«Οποιαδήποτε μετατόπιση της στρατηγικής μας, χαλάρωση του καθεστώτος απομόνωσης ή των μέτρων φυσικής απομάκρυνσης απαιτούν πολύ προσεκτική εξέταση», πρόσθεσε.
Επτά από τις 10 χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό βρίσκονται στην Ευρώπη, όπου έως σήμερα το πρωί, 687.236 άνθρωποι είχαν διαγνωστεί θετικοί στον Covid-19 και 52.824 έχουν χάσει τη ζώη τους.
Η Ισπανία, η δεύτερη χώρα που πλήττεται περισσότερο στην Ευρώπη μετά τη Ιταλία κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 757 νέους θανάτους, γεγονός που αυξάνει τον συνολικό απολογισμό στους 14.555. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, καταγράφονται επίσης 146.690 επιβεβαιωμένα κρούσματα.