Search
Δήμος Αθηναίων: Δεν θα λειτουργήσουν σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Κλειστά έως τις 10 Μαΐου τα σχολεία – Το σενάριο για πανελλαδικές και μαθήματα

168

Παρατείνεται έως τις 10 Μαΐου η αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών με κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθήνα 9.84 η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο λήξης των μαθημάτων και διενέργειας των πανελλαδικών κάτω από πρωτοφανή μέτρα προφύλαξης.

Η σχετική ΚΥΑ αναμένεται να δημοσιευθεί την Παρασκευή και σε αυτήν θα προβλέπεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, πανεπιστημίων, δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ, σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κολεγίων και φροντιστηρίων, όπως αυτή ρυθμιζόταν στην προηγούμενη ΚΥΑ, έως και τις 10 Μαΐου 2020, για προληπτικούς λόγους, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού.

Ανεξάρτητα εάν θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν, με ημερομηνία ορόσημο τις 15 Ιουλίου, καθώς μετά από αυτήν την ημερομηνία είναι αδύνατο να διεξαχθούν, όχι μόνο λόγω κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και όλων όσα ακολουθούν. Με άλλα λόγια, αν οι πανελλαδικές καθυστερήσουν, θα πάει πίσω ολόκληρη η αλυσίδα διαδικασιών που ακολουθεί, όπως η βαθμολογίες, τα μηχανογραφικά, οι βάσεις εισαγωγής, η ομαλή έναρξη της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς κλπ.

Σενάρια για εξετάσεις και σχολικό έτος

Στο υπουργείο Παιδείας πάντως εξετάζουν πολλαπλά σενάρια αναφορικά με το τρέχον σχολικό έτος και τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθήνα 9.84, το επικρατέστερο σενάριο είναι να λήξει με υπουργική απόφαση το σχολικό έτος σε όλες τις τάξεις, με εξαίρεση την τρίτη λυκείου, να μην πραγματοποιηθούν προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις και τα μαθήματα να συνεχιστούν μετά τη λήξη της καραντίνας μόνο στην τελευταία τάξη του λυκείου, αποκλειστικά για την κάλυψη της εναπομένουσας ύλης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων.

Η τελική βαθμολογία θα προκύψει από την επίδοση των μαθητών έως την ημέρα που ανεστάλησαν τα μαθήματα, στις 10 Μαρτίου δηλαδή, και μία εβδομάδα νωρίτερα στους νομούς όπου έκλεισαν νωρίτερα λόγω εμφάνισης πολλών κρουσμάτων covid19. Οι έλεγχοι και τα απολυτήρια θα χορηγούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εντύπως μετά το καλοκαίρι.

Τάξεις πανελλαδικών 5-6 μαθητών

Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, οι πανελλαδικές θα πραγματοποιηθούν κάτω από πρωτοφανή αυστηρά μέτρα προφύλαξης, με δεδομένο ότι κάθε χρόνο συμμετέχουν περίπου 100.000 υποψήφιοι, αριθμός που φέρνει ίλιγγο σε λοιμωξιολόγων, ακόμα κι αν θα βρισκόμαστε σε περίοδο ύφεσης της πανδημίας. Εξετάζεται σε αυτό πλαίσιο να γίνονται οι εξετάσεις καθημερινά, κι όχι μέρα παρά μέρα, με εξέταση ενός μαθήματος ανά κατεύθυνση κάθε μέρα, χρησιμοποιώντας όλα τα σχολεία και όλες τις αίθουσες κάθε συγκροτήματος, ακόμα και γειτονικών γυμνασίων ή δημοτικών, με στόχο να δημιουργηθούν τάξεις εξέτασης το πολύ 5 με 6 υποψηφίων.

Για να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις μάλιστα, όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο δικό τους σχολείο. Αυτό βέβαια θα αυξήσει τον αριθμό των εξεταστικών κέντρων και σε κάποιο βαθμό το κόστος των εξετάσεων, καθώς θα χρειαστούν περισσότεροι επιτηρητές και μεγαλύτερος όγκος γραφικής ύλης, ωστόσο η υγειονομική κρίση που ζούμε δεν επιτρέπει οποιαδήποτε προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλα αυτά συζητήθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατευθυντήριες οδηγίες για τη μέγιστη ετοιμότητα, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ώσυε να γίνουν όλα τα επόμενα βήματα, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στην τηλεδιάσκεψη αυτή έλαβαν μέρος η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδια για Θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για Θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλης Διγαλάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης Γεώργιος Βούτσινος, η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Σίσσυ Γκίκα, ο Γενικός Γραμματέας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αποστόλης Δημητρόπουλος και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ισίδωρος Ρούσσος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *