Στους 107.064 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.
Μέχρι τις 22.00 απόψε (ώρα Ελλάδας) τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν στο 1.745.290 σε 193 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί παρά ένα κλάσμα του πραγματικού, αφού πολλές χώρες δεν κάνουν διαγνωστικά τεστ παρά μόνο στους ανθρώπους εκείνους που χρειάζονται νοσηλεία. Από αυτούς τους ασθενείς, τουλάχιστον 344.600 έχουν αναρρώσει.
Τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν 6.205 νέοι θάνατοι και 81.219 νέα κρούσματα.
Οι ΗΠΑ, όπου ο πρώτος νεκρός από τον SARS-CoV-2 αναφέρθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων (514.415) όσο και στους θανάτους (19.882). Παράλληλα, 29.347 ασθενείς έχουν ιαθεί.
Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους μέσα στο τελευταίο 24ωρο είναι οι ΗΠΑ (1.880), η Βρετανία (917) και η Γαλλία (635).
Μετά τις ΗΠΑ, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Ιταλία (19.468 νεκροί, 152.271 κρούσματα), η Ισπανία (16.353 νεκροί, 161.852 κρούσματα), η Γαλλία (13.832 νεκροί, 129.654 κρούσματα) και η Βρετανία (9.875 νεκροί, 78.991 κρούσματα).
Η Κίνα, (εκτός του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, μετρά συνολικά 81.953 κρούσματα (46 νέα μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου) και 3.339 θανάτους (3 νέοι). Οι ασθενείς που ανάρρωσαν ανέρχονται σε 77.525.
Στην Ευρώπη, μέχρι τις 22.00 απόψε (ώρα Ελλάδας), είχαν καταγραφεί 73.948 νεκροί σε σύνολο 898.273 κρουσμάτων, στις ΗΠΑ και τον Καναδά 20.560 νεκροί (537.612 κρούσματα), στην Ασία 4.734 θάνατοι (134.227 κρούσματα), στη Μέση Ανατολή 4.649 θάνατοι (96.597 κρούσματα), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 2.381 θάνατοι (57.797 κρούσματα), στην Αφρική 726 θάνατοι (13.297 κρούσματα) και στην Ωκεανία 66 θάνατοι (7.496 κρούσματα).
Ρωσία: Οι αρχές ανακοίνωσαν πάνω από 2.000 νέα κρούσματα, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 2.186 νέα κρούσματα του κορονοϊού, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της επιδημίας, με τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 στη χώρα να φθάνει τους 15.770.
Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον κορονοϊό αυξήθηκε κατά 24 στους 130, σύμφωνα με το ρωσικό κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Γερμανία: Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 2.821 ενώ καταγράφηκαν 129 ακόμα θάνατοι
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 2.821 σήμερα στα 120.479, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), το οποίο είναι ειδικευμένο στις μολυσματικές ασθένειες.
Ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος από την αύξηση κατά 4.133 κρούσματα που ανακοινώθηκε χθες και αποτελεί τη δεύτερη μείωση ύστερα από τέσσερις ημέρες αύξησης. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 129 στους 2.673.
1.939 κρούσματα από κορονοϊό μετρά μέχρι σήμερα η Αίγυπτος, εκ των οποίων 146 άνθρωποι έχουν ήδη καταλήξει από επιπλοκές της Covid-19
Με μία μικρή αλλά σημαντική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και θυμάτων από τον κορονοϊό τις τελευταίες ημέρες, η Αίγυπτος μετρά μέχρι σήμερα 1.939 ανθρώπους που μολύνθηκαν από την Covid-19, καθώς 145 άτομα μέσα σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικοί στον ιό.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έντεκα ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 146 άτομα.
Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της χώρας Μουστάφα Μαντμπούλι τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από τον κορονοϊό στην Αίγυπτο είναι ο αναμενόμενος από την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του ότι «τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση του ημερήσιου ποσοστού μολύνσεων. Επιθυμούμε η όποια αύξηση να είναι απλή και σταδιακή, καθώς αν υπάρξει εκθετική ημερήσια αύξηση, για παράδειγμα 150 περιπτώσεις σε μία ημέρα και 250-300 άλλες την επομένη, τότε αυτό θα σήμαινε ότι πλησιάζουμε το σενάριο των χωρών όπου τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός.
Πάντως, η Αίγυπτος προετοιμάζεται ήδη για κάθε ενδεχόμενο. Η χώρα διαθέτει ήδη 12 νοσοκομεία αναφοράς αποκλειστικά για τους ασθενείς του κορονοϊού, ενώ άλλα 82 νοσοκομεία είναι έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αν χρειαστεί.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 426 άτομα που μολύνθηκαν από τον ιό έχουν αναρρώσει πλήρως μέχρι σήμερα.
Τα 4.219 κρούσματα έφθασε το Μεξικό και τα 3.234 ο Παναμάς
Το Μεξικό κατέγραψε 375 νέα κρούσματα κορονοϊού χθες, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας να διαμορφώνεται στα 4.219 κρούσματα και 273 θανάτους.
Μία άλλη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, ο Παναμάς, είδε επίσης τον αριθμό των κρουσμάτων του να αυξάνει κατα 260 και τον συνολικό απολογισμό του να διαμορφώνεται στα 3.234 κρούσματα και 79 νεκρούς.
Σαουδική Αραβία: Ο βασιλιάς Σαλμάν παρατείνει μέχρι νεωτέρας την απαγόρευση κυκλοφορίας
Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν παρέτεινε την πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι νεωτέρας λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, αφού η χώρα κατέγραψε πάνω από 300 νέα κρούσματα σε κάθε μία από τις τέσσερις τελευταίες ημέρες.
Την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία έθεσε την πρωτεύουσα Ριάντ και άλλες μεγάλες πόλεις σε 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας, περιορίζοντας τις μετακίνησεις για το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας. Σε άλλες περιοχές, η απαγόρευση της κυκλοφορίας που ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου ισχύει από τις 3 μμ έως τις 6 πμ.
Η χώρα των 30 περίπου εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει 4.033 κρούσματα με 52 θανάτους. Έχει προχωρήσει σε αναστολή των διεθνών πτήσεων και του προσκυνήματος Ούμρα που μπορεί να γίνει όλο τον χρόνο ενώ έκλεισε τους περισσότερους δημόσιους χώρους.
Κίνα: Άλλα 99 νέα κρούσματα κορονοϊού στην ηπειρωτική χώρα – Αλματώδης αύξηση από την προηγούμενη μέρα
Η ηπειρωτική Κίνα κατέγραψε 99 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στις 11 Απριλίου, περιλαμβανομένων 97 ταξιδιωτών από το εξωτερικό, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 46 νέα κρούσματα της προηγούμενης ημέρας, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας.
Η Επιτροπή τονίζει στην ανακοίνωσή της πως στις 11 Απριλίου αναφέρθηκαν 63 ασυμπτωματικά κρούσματα, έναντι 34 την προηγούμενη ημέρα.
Τα συνολικά κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα πλέον αριθμούν τα 82.052 και τα αντίστοιχα στοιχεία για τους θανάτους καταγράφουν 3.339 νεκρούς.
Ρωσία: Η αύξηση των ασθενών επιβαρύνει τα νοσοκομεία της Μόσχας
Η «τεράστια συρροή» ασθενών με κορονοϊό αρχίζει να επιβαρύνει τα νοσοκομεία της Μόσχας, προειδοποίησε σήμερα το Κρεμλίνο, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία ξεπέρασε τους 100.
Στη ρωσική πρωτεύουσα καθώς και σε άλλες περιοχές έχουν ληφθεί μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας ώστε να αναχαιτιστεί η μετάδοση του ιού, όμως τα νοσοκομεία της Μόσχας φτάνουν στα όριά τους, ανέφεραν αξιωματούχοι. Ένας αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είπε ότι είδε δεκάδες ασθενοφόρα να σχηματίζουν ουρά έξω από ένα νοσοκομείο που δέχεται κρούσματα του νέου κορονοϊού, έξω από την πόλη, καθώς περίμεναν να παραδώσουν τους ασθενείς που μετέφεραν. Ένας οδηγός είπε ότι περίμενε επί 15 ώρες έξω από το νοσοκομείο μέχρι να αφήσει το ύποπτο κρούσμα.
«Η κατάσταση τόσο στη Μόσχα όσο και στην Αγία Πετρούπολη, αλλά κυρίως στη Μόσχα, είναι κάπως τεταμένη επειδή ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. «Υπάρχει τεράστια συρροή ασθενών. Βλέπουμε νοσοκομεία στη Μόσχα να λειτουργούν εντατικά, σε ηρωικούς, επείγοντες ρυθμούς», πρόσθεσε.
Στη Ρωσία έχουν καταγραφεί 13.584 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τις τελευταίες 24 ώρες πέθαναν άλλοι 12 ασθενείς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 106.
Ο Πεσκόφ είπε ότι τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα καταστεί σαφές αν η χώρα πλησιάζει στην κορύφωση της επιδημίας. Την Παρασκευή, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν είπε ότι η πόλη του απέχει πολύ από την κορύφωση και ότι βρίσκεται ακόμη στους «πρόποδες».
Στους δρόμους της Μόσχας ήταν εμφανής σήμερα η παρουσία αστυνομικών. Άνδρες της τροχαίας είχαν στήσει μπλόκα σε μεγάλες λεωφόρους στα προάστια, όμως δεν έκαναν συστηματικά ελέγχους. Από την επόμενη εβδομάδα οι αρχές θα εισάγουν ένα σύστημα αδειών κυκλοφορίας ώστε να ελέγξουν καλύτερα τις μετακινήσεις στην πόλη.
Στα πρώτα στάδια της πανδημίας η Ρωσία ανέφερε λιγότερα κρούσματα σε σύγκριση με πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όμως ο απολογισμός άρχισε να αυξάνεται απότομα αυτόν τον μήνα. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου οι αρχές έλεγαν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι δεν υπήρχε επιδημία στη χώρα.
Βόρειος Κορέα: Περισσότερο αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού ζητεί η ηγεσία της χώρας
Η Βόρειος Κορέα ζήτησε περισσότερο αυστηρά και λεπτομερειακά μέτρα προκειμένου να κρηπιδωθεί η ασφάλεια του πληθυσμού από την πανδημία του κορονοϊού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της πολιτικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, στην οποία προήδρευε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, μεταδίδει σήμερα το κρατικό πρακτορείο KCNA.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η πανδημία έχει δημιουργήσει προβλήματα στην προσπάθεια της χώρας για οικονομική ανοικοδόμηση, αν και «έχει διατηρήσει μία πολύ σταθερή αντι-επιδημιακή κατάσταση» χάρις στα «αυστηρά υψηλής κλάσης επείγοντα μέτρα κατά της επιδημίας, σθεναρότητα και υποχρεωτικότητα στα εθνικά μέσα προστασίας».
Στην συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος υιοθετήθηκε μία κοινή απόφαση «για να ληφθούν πιο ευρέα κρατικά μέτρα για την προστασία της ζωής και της ασφάλεις των πολιτών από την πανδημία».
Αυτά περιλαμβάνουν «διαρκή εντατικοποίηση των υπηρεσιών εθνικής έκτακτης ανάγκης κατά της επιδημίας και την προώθηση της οικονομικής ανοικοδόμησης, την αύξηση της εθνικής αμυντικής ικανότητας και την σταθεροποίησητου επιπέδου ζωής του λαού φέτος», τονίζει το KCNA.
Στο ίδιο τηλεγράφημα τονίζεται πως η Κιμ Υο Τζονγκ, αδελφή του Κιμ και ανώτατη κυβερνητική αξιωματούχος, εξελέγη ως αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Σε άλλο τηλεγράφημα του πρακτορείου αναφέρεται πως ο Κιμ σήμερα επιθεώρησε άσκηση καταδίωξης εχθρικών μαχητικών αεροσκαφών. Ο Κιμ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άσκηση, όμως έθεσε «σημαντικές αποστολές για επιπλέον ενίσχυση της μαχητικής αποτελεσματικότητας», προσθέτει το πρακτορείο.
Αργεντινή: Για άλλες δύο εβδομάδες παρατείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας
Η κυβέρνηση της Αργεντινής παρέτεινε για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 26 Απριλίου, την υποχρεωτική απαγόρευση της κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις της χώρας, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τη διασπορά του νέου κορονοϊού, ωστόσο εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τα μέτρα στις αγροτικές περιοχές.
Στην Αργεντινή έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα 1.975 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και 82 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια.
«Οι αριθμοί, σε σύγκριση με εκείνους στις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Χιλή ή τη Βραζιλία, καταδεικνύουν ότι η καραντίνα έχει νόημα, μολονότι είμαστε ακόμη μακριά από τον στόχο», είπε ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Τα μέτρα που ελήφθησαν τις 20 Μαρτίου επέτρεψαν «να μειωθεί η ταχύτητα μετάδοσης, αν και κανείς δεν ξέρει ακόμη πότε θα τελειώσει αυτό το μαρτύριο», πρόσθεσε.
Οι αρχές θα επανεξετάσουν τα μέτρα στις 27 Απριλίου και θα λάβουν αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.
Στις αγροτικές, αραιοκατοικημένες περιοχές, είναι πιθανό να επαναλειτουργήσουν σύντομα τα υποκαταστήματα των τραπεζών, τα γκαράζ των αυτοκινήτων και να επιτραπεί στους κατοίκους να αθλούνται στο ύπαιθρο, κοντά στα σπίτια τους. Μέχρι τώρα, οι κάτοικοι επιτρέπεται να βγαίνουν έξω μόνο για να πάνε στο σουπερμάρκετ ή το φαρμακείο.
Το Λονδίνο υπόσχεται 200 εκατ.λίρες στον ΠΟΥ για να αποφευχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας
Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα πως υπόσχεται να διαθέσει 200 εκατ. λίρες (248 εκατ.δολάρια) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και φιλανθρωπικές δωρεές ως συμβολή για να ανασχεθεί η μετάδοση του κορονοϊού σε ασθενέστερες χώρες και για να να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, που έχει προσβάλλει πάνω από 1.6 εκατ. ανθρώπους κι έχει προκαλέσει πάνω από 100.000 θανάτους.
Η Βρετανή υπουργός Υγείας Αν-Μαρί Τραβέλιαν δήλωσε πως η βοήθεια στις φτωχώτερες χώρες τώρα θα βοηθήσει να αποτραπεί η επιστροφή του στην Βρετανία. Η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 10.000 θανάτους.
«Ενώ οι εξαίρετοι γιατροί μας και νοσηλευτές μας πολεμούν τον κορονοϊό στην χώρα, εμείς αναπτύσσουμε βρετανική τεχνογνωσία και χρηματοδότηση σε όλον τον κόσμο για να αποτρέψουμε να φθάσει στη Βρετανία ένα δέυτερο θανατηφόρο κύμα», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Τραβέλιαν.
«Ο κορονοϊός δεν σέβεται σύνορα κρατών κι έτσιη ικανότητά μας να προστατεύσουμε τον βρετανικό λαό θα είναι αποτελεσματική μόνο εάν ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας και στις πιο ευάλωτες χώρες» προσθέτει.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως 130 εκατ. λίρες θα διατεθούν σε υπηρεσίες του ΟΗΕ,με 65 εκατ. να προορίζονται για τον ΠΟΥ. Άλλα 50 εκατ. λίρες θα δοθούν στον Ερυθρό Σταυρό για να βοηθήσει εμπόλεμες, όπως η Υεμένη, ή δύσβατες περιοχές και άλλα 20 εκατ. θα διατεθούν σε άλλες οργανώσεις, ή αγαθοεργίες.
Η στάση της Βρετανίας έρχεται σε αντίθεση με εκείνη των ΗΠΑ, ο πρόεδρος των οποίων Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει τον ΠΟΥ για τη διαχείριση της πανδημίας και πρότεινε στην κυβέρνησή του να αναθεωρήσει την χρηματοδότησή της χώρας στον ΠΟΥ.
«Η γενναιόδωρη συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά μία ηχηρή δήλωση πως η παγκόσμια τούτη απειλή απαιτεί μία παγκόσμια απάντηση. Σε αυτό είμαστε όλοι μαζύ, όπερ σημαίνει πως προστατεύοντας την υγεία σε όλον τον κόσμο, βοηθούμε να προστατευθεί η υγεία του λαού στη Βρετανία», απάντησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιέσους.
Βενεζουέλα: Η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση της κατάστασης συναγερμού για άλλες 30 ημέρες
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε χθες πως παρατείνει για 30 ημέρες την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», που είχε κηρυχθεί στις 13 Μαρτίου και το σχεδόν καθολικό περιορισμό που τέθηκε σε εφαρμογή σχεδόν πριν ένα μήνα, σε μια προσπάθεια να ανασχέσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. .
«Πρέπει να επιμείνουμε στην καραντίνα, στην οποία ανταποκρίθηκε ο λαός μας με μεγάλη πειθαρχία και πολύ θυσία», δήλωσε η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες σε τοποθέτησή της στη δημόσια τηλεόραση από το διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας, όπου μόλις είχαν φθάσει «30 τόννοι ιατρικού υλικού από την Κίνα. Σε αυτή τη βοήθει από τη στενή σύμμαχο του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, περιλαμβάνονταν γάντια και μάσκες προσωπικής προστασίας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση , από τις αρχές Μαρτίου έχουν καταγραφεί στη χώρα 175 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 και εννέα θάνατοι. Όμως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό κατηγορεί τον πρόεδρο πως » ψεύδεται αναίσχυντα» και κρύβει τον πραγματικό αριθμό των πολιτών που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Για να περιορίσει την μετάδοση, ο Μαδούρο αποφάσισε στις 17 Μαρτίου τον σχεδόν πλήρη περιορισμό των 30 εκατ.κατοίκων της Βενεζουέλας. Τα σχολεία είναι κλειστά, οι πτήσεις προς και από τη Βενεζουέλα έχουν σχεδόν ανασταλεί και μόνο «οι ζωτικής σημασίας» δραστηριότητες, όπως τα σούπερ μάρκετ και οι ιατρικές υπηρεσίες, παραμένουν ανοικτές, ενώ οι μόνες μετακινήσεις που επιτρέπονται είναι για αγορά τροφίμων και για ιατρικές επισκέψεις.
Βουλγαρία: Υποχρεωτική από σήμερα η χρήση μάσκας για τους πολίτες
Οι Βούλγαροι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους όταν κυκλοφορούν έξω, με βάση ένα διάταγμα που εκδόθηκε χθες, Σάββατο, καθώς η κυβέρνηση φοβάται ότι θα εκτιναχθούν τα κρούσματα του νέου κορονοϊού λόγω της εορτής του Πάσχα.
Οι αρχές θέλουν να γενικευτεί η χρήση μάσκας μέχρι τις 26 Απριλίου στους δημόσιους χώρους και καλούν τους κατοίκους να βρουν κάποιο άλλο προστατευτικό μέσο αν δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν μάσκες.
Οι εκκλησίες σήμερα Κυριακή των Βαΐων και κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι ανοιχτές, ωστόσο η κυβέρνηση καλεί τους πιστούς να παραμείνουν στα σπίτια τους. Επίσης, ακυρώθηκε ένα πρώτο διάταγμα που είχε εκδοθεί στις 30 Μαρτίου και προέβλεπε βαριά πρόστιμα μολονότι ήταν πολύ δύσκολο στους πολίτες να βρουν μάσκες στην αγορά.
Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ υπογράμμισε ότι δεν προκρίνει τις κυρώσεις, όμως «παρακαλεί τους Βούλγαρους να σεβαστούν τα μέτρα που ήδη παραβλέπονται» στη Σόφια.
Η Βουλγαρία ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, από τις 13 Μαρτίου. Έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 661 κρούσματα και 28 θάνατοι. Οι αρχές εκτιμούν ότι η πανδημία θα φτάσει στην κορύφωσή της μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου.
Αίγυπτος: Συνελήφθησαν 12 χωρικοί γιατί δεν επέτρεπαν να ταφεί μια γιατρός, θύμα του κορονοϊού, στην κοινότητά τους
Δώδεκα χωρικοί συνελήφθησαν σήμερα, μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία σε μια κοινότητα της βορειοανατολικής Αιγύπτου, οι κάτοικοι της οποίας ξεσηκώθηκαν και δεν επέτρεπαν να ταφεί εκεί μια γυναίκα που πέθανε από τον νέο κορονοϊό, επειδή φοβήθηκαν ότι θα μολυνθεί η περιοχή τους, ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
Το θύμα, μια 65χρονη γιατρός, ενταφιάστηκε τελικά στον οικογενειακό τάφο της στο Σόμπρα αλ Μπάχου, ένα χωριό στο Δέλτα του Νείλου, μετά την παρέμβαση των αστυνομικών που διέλυσαν με δακρυγόνα το συγκεντρωμένο πλήθος.
Δεκάδες κάτοικοι, ανησυχώντας ότι θα προσβληθούν από τον κορονοϊό, διαμαρτύρονταν για την ταφή της γυναίκας στο χωριό από το οποίο καταγόταν. Λόγω αντιδράσεων, αρχικά η σορός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε ένα γειτονικό χωριό, το Μιτ αλ Άλαμ, οι κάτοικοι του οποίου όμως επίσης αρνήθηκαν να την δεχτούν. Έτσι, επέστρεψε και πάλι στο Σόμπρα αλ Μπάχου. Εκεί, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων και συνέλαβαν 12 κατοίκους με την κατηγορία της «στάσης», ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της ταφής.
Η Αίγυπτος είναι μια από τις χώρες της Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία της Covid-19: μετρά 1.794 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 135 θανάτους.
Η γιατρός προσβλήθηκε κατά την άσκηση του λειτουργήματός της. Σύμφωνα με μια σημερινή ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του νέου κορονοϊού μετρά μέχρι τώρα 43 κρούσματα και τρεις νεκρούς.
Καναδάς: Η Βουλή υπερψήφσε το ευρύ πρόγραμμα επιδότησης του 75% του μισθού εργαζομένων σε πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία
Η Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά ενέκρινε χθες ενα πρόγραμμα επιδότησης των μισθών, που παρουσιάσθηκε ως το μεγαλύτερο οικονομικό μέτρο στη χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους να ανταπεξέλθουν την κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού.
Το Κοινοβούλιο, του οποίου οι εργασίες έχουν διακοπεί, συνεδρίασε κατ’ εξαίρεση χθες κι εν μέσω της περιόδου του Πάσχα, για να εγκρίνει το πρόγραμμα των 73 δισεκ. δολαρίων (47 δισεκ.ευρώ), που αφορά την καταβολή στις επιχειρήσεις του 75% του μισθού των εργαζομένων τους, προκειμένου να αποτραπούν μαζικές απολύσεις.
Στη συνεδρίαση παρευρισκόταν και ο πρωθυπουργόςΤζάστιν Τριντό, ο οποίος βρισκόταν σε περιορισμό για ένα μήνα μετά την προσβολή της συζύγου του από κορονοϊό, ενώ εξόν από τους αρχηγούς των κομμάτων, μόλις άλλοι τρίαντα βουλευτές βρίσκονταν στην αίθουσα, προκειμένου να τηρείται το μέτρο της κοινωνικής απόστασης. Το κείμενο απομένει να εγκριθεί κι από τη Γερουσία, προκειμένου να τεθεί εν ισχύι. Καθώς ο Τριντό δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε με τη συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η επιδότηση του 75% του μισθού θα έχει περίοδο ισχύος 15 μήνες και θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 15 Μαρτίου. Θα αφορά επιχειρήσεις που έχουν, ή θα έχουν, μείωση των εσόδων τους κατά 15% τον Μάρτιο, ή κατά 30% τον Απρίλιο και τον Μάιο, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Μπιλ Μορνό. Η οικονομία του Καναδά έχασε ένα εκατ. θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα.
Αναφερόμενος στις θυσίες του Καναδά κατά τους δύο παγκοσμίους πολέμους, οΤριντό υπογράμμισε πως η πάλη κατά το κορονοϊού ναι μεν «δεν είναι ένας πόλεμος», αλλά κι αυτή η «μάχη δεν είναι λιγότερο καταστροφική κι επικίνδυνη».
«Το μέτωπο βρίσκεται παντού, στα σπίτια μας, στα νοσοκομεία, στα κέντρα φροντίδας, στα παντοπωλεία, τα φαρμακεία κι όσοι εργάζονται εκεί είναι οι μοντέρνοι ήρωες», τόνισε ο Τριντό, προειδοποιώντας πως «η κατάσταση κινδυνεύει να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί». Ο Καναδάς απαριθμεί 23.197 κρούσματα και 678 θανάτους από κορονοϊό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ