Η τηλεργασία μπήκε για τα καλά στην ζωή των Ελλήνων, το τελευταίο διάστημα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης η υιοθέτησή της θα εξεταστεί σοβαρά από αρκετές επιχειρήσεις.
Η τηλεργασία, είναι ένα μοντέλο εργασίας, τo οποίο είναι αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό, ωστόσο, στην Ελλάδα είναι εν τη γενέσει του. Η πρώτη εισαγωγή θεσμικού πλαισίου για την τηλεργασία στη χώρα μας έγινε πριν 12 χρόνια.
Η έρευνα (2017) του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) και του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) κατέγραψε πως στην Ε.Ε, οι τακτικά τηλεργαζόμενοι αποτελούν το 8,3% του συνόλου των μισθωτών. Στη Δανία, που αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη διείσδυση τηλεργασίας, ένας στους πέντε εργαζόμενους (19,7%) τηλεργάζεται σε τακτική βάση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία, που βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης είναι 2%. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 18η θέση με τους τακτικά τηλεργαζόμενους να ανέρχονται στο 5% (1,7% κατ’ οίκον και 3,3% κινητή τηλεργασία).
Οι Έλληνες εργαζόμενοι και εργοδότες δεν έχουν την σχετική νοοτροπία, ωστόσο, καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες, λόγω της πανδημίας, επιχειρώντας έτσι, θα λέγαμε, ένα «crash test» για το αν τους ταιριάζει ή όχι η εξ΄αποστάσεως εργασία.
Τι λένε εργαζόμενοι, οι οποίοι λόγω των συνθηκών περιορισμού, αυτήν περίοδο, άλλαξαν τον τρόπο εργασίας τους
«Είναι πρωτόγνωρο, και για μένα έχει ελάχιστο ενδιαφέρον», λέει στον Αθήνα 9.84, η Χριστίνα δημόσιος υπάλληλος «Έγινε εγκατάσταση κάποιων προγραμμάτων ώστε να έχω πρόσβαση στο υλικό του γραφείου όπου εργαζόμουν με φυσική παρουσία. Πρακτικά είναι εφικτό ως έναν βαθμό, αλλά λείπει η άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ συναδέλφων και ιεραρχίας και το αποτέλεσμα της δουλειάς είναι ελλιπές σε σχέση με αυτό της φυσικής παρουσίας και της ανταλλαγής απόψεων, λύσεων, πληροφορίας και γνώσης.
Το πλαίσιο της εξ αποστάσεως εργασίας, μου δημιουργεί έναν περιορισμό στο να σκεφτώ πιο δημιουργικά για την δουλειά μου. Η τηλεδιάσκεψη, η ανταλλαγή mail και όποιο ηλεκτρονικό εργαλείο χρησιμοποιείται δεν είναι ικανά να αποδώσουν τον βαθμό στον οποίο ο ανθρώπινος νους μπορεί να εκφραστεί, όταν βρίσκεται ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους.
Η εργασία εξ αποστάσεως μου δημιουργεί μια αίσθηση ιδρυματοποίησης, εργασιακής μοναξιάς και απομόνωσης.
Εάν μου πρότεινε ο εργοδότης μου να συνεχίσω σε αυτό το μοντέλο θα δεχόμουν μόνο κατά το ελάχιστο, δηλαδή μία ημέρα της εβδομάδας σε εργασία εξ αποστάσεως».
Διαφορετική άποψη εκφράζει η Βασιλική η οποία εργάζεται στο τμήμα δημόσιων σχέσεων εταιρείας
«Θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές μου αρέσει πάρα πολύ η εργασία εξ αποστάσεως. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι ότι πρέπει να είσαι διαρκώς δικτυωμένος με πολύ καλό ίντερνετ. Από εκεί και πέρα όμως σου δίνονται πάρα πολλές δυνατότητες να ερευνάς σε βάθος τη δουλειά σου, να έχεις πιο πολύ προσωπική ματιά στα πράγματα, ενώ συγχρόνως κερδίζεις χρόνο στις μεταφορές και χρήμα. Ιδιαίτερες δυσκολίες δεν συνάντησα καθώς αυτό ήτανε κάτι, που περιστασιακά συνέβαινε και στο παρελθόν, γιατί είναι τέτοια η φύση της δουλειάς μου. Το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα είναι ότι μπορείς να είσαι οπουδήποτε στον κόσμο και να παρέχεις εργασία. Αν και μετά το τέλος της πανδημίας ο εργοδότης μου επιθυμούσε να συνεχίσω να δουλεύω από μακριά θα το έκανα με πολύ μεγάλη χαρά, απλώς θα επαναπροσδιόριζα και θα επαναδιοργάνωνα ορισμένους τομείς της ζωής μου. Άλλωστε αυτή είναι μία πρακτική που χρησιμοποιείται κατά κόρον στο εξωτερικό, είχα συναντήσει τέτοιους ανθρώπους που δούλευαν στην Αμερική και βρισκόταν στην Ελλάδα και γενικώς γυρνούσαν τον κόσμο, και το θεωρούσα πάρα πολύ ενδιαφέρον».
Τα θετικά και τα αρνητικά, που προσφέρει η τηλεργασία σύμφωνα με τους ειδικούς
Πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα της εξ αποστάσεως εργασίας, όσον αφορά τους εργαζόμενους, είναι η μεγαλύτερη ευελιξία που υπάρχει όσον αφορά την οργάνωση του χρόνου εργασίας, η μείωση των δαπανών μετακίνησης διατροφής, φύλαξης και φροντίδας παιδιών κλπ. λιγότερη κατανάλωση καυσίμων, και καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την ιδιωτική ζωή. Για τις επιχειρήσεις, τα κυριότερα οφέλη είναι η αύξηση της παραγωγικότητας μέχρι και 50%, η προσέλκυση και διατήρηση προσωπικού νεότερων ηλικιών, η μείωση των λειτουργικών εξόδων, αλλά και η μείωση εκτάκτων απουσιών.
Μειονεκτήματα
Ένα ζήτημα που παρουσιάζεται σε αρκετούς τηλεργαζόμενους, ιδιαίτερα αυτούς που δουλεύουν με καθεστώς πλήρους τηλεργασίας, είναι η «απομάκρυνση» από την καθημερινότητα της επιχείρησης, γεγονός που, εκτός από τον ενδεχόμενο αρνητικό ψυχολογικό αντίκτυπο μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Επίσης η τηλεργασία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική εργασία και σύγχυση των ορίων ανάμεσα στον επαγγελματικό και προσωπικό βίο, υψηλά επίπεδα στρες, περισσότερα προβλήματα στην επικοινωνία, λιγότερη επαφή και ενσυναίσθηση και ίσως, τελικά, χειρότερη ποιότητα στη διαχείριση του χρόνου.
Συμβουλές προς επιχειρήσεις
Η ManpowerGroup®, διεθνής εταιρία παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού υποστηρίζει πως η αντιμετώπιση του COVID-19 θα αφήσει πίσω μια «κληρονομιά» πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί ένας νέος τρόπος προσέγγισης των ανθρώπινων αναγκών, συμβουλεύοντας τις επιχειρήσεις:
- Βοηθήστε τους ανθρώπους να μάθουν και να προσαρμοστούν στους νέους ρόλους και νέους τρόπους εργασίας.
- Προετοιμαστείτε για περισσότερη ψηφιακή εκπαίδευση. Τα webinars και online εκπαιδεύσεις μπορούν να λύσουν το «πρόβλημα» των συναθροίσεων.
- Δημιουργήστε μια κουλτούρα που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να καλλιεργούν την ικανότητα εκμάθησης (learnability) και να αναπτύσσουν συνεχώς τις δεξιότητές τους.
Telework Research Network
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Telework Research Network, οι μισές περίπου θέσεις εργασίας στις ανεπτυγμένες χώρες όπως, η ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσαν να υπαχθούν σε καθεστώς τηλεργασίας, τουλάχιστον σε μερική βάση. Το όφελος για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους από την εφαρμογή της τηλεργασίας έχει υπολογιστεί από 52 εκ. δολάρια σε Αγγλία και Καναδά και έως 645 εκ. δολάρια ετησίως στις ΗΠΑ.
Καλλιόπη Ασλανίδου
Αξιοποίησα τα άρθρα της Καλλιόπης Ασλανίδου, παραθέτοντας την πηγή και το όνομα της αρθρογράφου, σχετικά με την τηλεργασία και το αίτημα εθελοντισμού για γηροκομεία. Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την αξιόλογη αρθρογραφία.