Search

Ο δρ Φάουτσι «καρφώνει» τον Τραμπ: «Αν είχε επιβληθεί νωρίτερα το lockdown θα είχαν σωθεί ζωές»

80

Έμμεσα πυρά κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος στις ΗΠΑ, δρ Άντονι Φάουτσι, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πολλές ζωές αν είχαν τεθεί νωρίτερα σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Την ώρα που οι ΗΠΑ θρηνούν πάνω από 22.000 νεκρούς ο ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία κι ένας από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους της χώρας παραδέχθηκε μιλώντας στην εκπομπή “State of the Union” του CNN ότι «αν είχαμε μια διαδικασία [lockdown] σε εξέλιξη κι είχαν ξεκινήσει μέτρα περιορισμού, θα μπορούσαμε να σώσουμε ζωές. Προφανώς κανείς δεν θα το διαψεύσει αυτό. Αλλά αυτό που συμβαίνει με τέτοιου είδους αποφάσεις είναι περίπλοκο», τόνισε ο δρ Φάουτσι. Και συνέχισε: «Αν είχαμε, προφανώς, από την αρχή κλείσει τα πάντα, ίσως θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά υπήρξαν τότε πολλές αντιδράσεις για το lockdown.»

Κι ο Τραμπ επιτίθεται στα… «διεφθαρμένα ΜΜΕ»

Κι ενώ οι ΗΠΑ δίνουν μάχη κατά της πανδημίας ο Τραμπ προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή από τις δικές τους, τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση. Και εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και ΜΜΕ που τον κατηγορούν ότι αγνόησε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις για τον φονικό κορωνοϊό. Σε ανάρτησή του στο Twitter χθες βράδυ (τοπική ώρα) υποστήριξε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ο Τύπος και οι Δημοκρατικοί του άσκησαν τόσο δριμεία κριτική για την απαγόρευση των ταξιδιών από την Κίνα προσθένοντας: «Διεφθαρμένα ΜΜΕ!»
Σύμφωνα με ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ υψηλόβαθμοι σύμβουλοι του Ρεπουμπλικανού προέδρου τον είχαν προειδοποιήσει ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου για την πανδημία του κορωνϊού, που θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών. Ο ίδιος ο Τραμπ, ωστόσο, μέχρι τις αρχές Μαρτίου υποστήριζε ότι ο ιός δεν αποτελεί ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας για τις ΗΠΑ.

Το περασμένο Σάββατο οι New York Times επιτέθηκαν κατά του Τραμπ για τον χειρισμό της κρίσης της πανδημίας στην πρώτη φάση της, σημειώνοντας ότι «ο πρόεδρος αντιλήφθηκε αργά την έκταση του κινδύνου» και δεν αντέδρασε εγκαίρως επικεντρώνοντας αντίθετα την προσοχή του στην προστασία της αμερικανικής οικονομίας αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις των ειδικών.

Από την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ζητούσαν εμπειρογνώμονες από τον Τραμπ να επιβάλει lockdown

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, αποκάλυψε στο CNN ότι οι σημαντικότεροι ειδικοί Υγείας είχαν επισημάνει στον Τραμπ ήδη από την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου την κατεπείγουσα ανάγκη για λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων, κάτι που επιβεβαιώνει και το σχετικό ρεπορτάζ των New York Times. Το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ είχε καταγραφεί στις 20 Ιανουαρίου στο Σιάτλ και χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο μήνες μέχρι να ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος στις 16 Μαρτίου οδηγίες για μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Κι ενώ ο Τραμπ απορρίπτει κάθε κριτική για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση, επιδιώκει μια όσο το δυνατόν συντομότερη επιστροφή στην κανονικότητα και μάλιστα αύριο Τρίτη θα συγκαλέσει συμβούλιο εμπειρογνωμόνων, που θα διαβουλευτούν για το θέμα.

Ειδικοί και κυβερνήτες Πολιτειών ζητούν περισσότερα διαγνωστικά τεστ

Ειδικοί του τομέα Υγείας, ωστόσο, εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις και ζητούν να διενεργούνται διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορωνοϊό σε ευρύτερες μάζες του πληθυσμού. Μέχρι στιγμής πάνω από δύο εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κάνει τέτοια τεστ, που όμως δεν είναι διαθέσιμα για όλους όσους τα χρειάζονται, όπως επεσήμανε ο δρ Στίβεν Χαν του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στο ABC. «Δεν τίθεται θέμα, πρέπει να κάνουμε περισσότερα τεστ», υπογράμμισε.

Το αίτημά του συμμερίζονται και οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι, καθώς και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Στο Νιου Τζέρσι, όπως τόνισε ο κυβερνήτης Φιλ Μέρφι, μόνον οι ασθενείς με συμπτώματα μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις κι η πολιτεία χρειάζεται περισσότερα test kits για να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την πανδημία του κορονοϊού. Ο συνάδελφός του της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, τόνισε ότι η Πολιτεία του χρειάζεται όχι μόνον περισσότερα διαγνωστικά τεστ αλλά και μεγαλύτερη βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και μια στρατηγική για τη Δημόσια Υγεία, παράλληλα με εκείνη για την οικονομία.

Newsroom Αθήνα 9,84

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *