Τη «στρατηγική εξόδου» της Ε.Ε μέσω ενός «οδικού χάρτη» παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ.
Η πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε πάντως πως επαφίεται στις κυβερνήσεις των κρατών – μελών ο βαθμός εφαρμογής των μέτρων που προτείνει και πως δεν είναι υποχρεωτική η ισχύς τους καθώς δεν θα μπορούσε να υποχρεώσει τους ηγέτες να ακολουθήσουν, αν δεν το επιθυμούν, τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Παρ’ όλα αυτά επέμεινε σε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση, προκειμένου να υπάρξει ένα κοινό και σημαντικό «πλαίσιο», που θα επέτρεπε μια «ενορχηστρωμένη» και σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε όλη την Ε.Ε, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αυτής της επιστροφής στην κανονικότητα.
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν παρότρυνε τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τα τρία κριτήρια που προτείνει η Κομισιόν: μια παρατεταμένη μείωση της εξάπλωσης του ιού, ένα σύστημα υγείας επαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει μια αύξηση των λοιμώξεων μετά την άρση των μέτρων και επαρκή ικανότητα διεξαγωγής τεστ.
Η ευρωπαϊκή εκτελεστική αρχή επιμένει στον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών, όπως άλλωστε διεφάνη και από τις συστάσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η αρχή της επιδημίας είχε οδηγήσει σε διάσπαρτα εθνικά μέτρα, είτε αυτά αφορούσαν το κλείσιμο συνόρων, είτε την απόφαση ορισμένων χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, να απαγορεύσουν εξαγωγή προστατευτικού εξοπλισμού, προτού επιτευχθεί τελικά μια αλληλέγγυα στάση.
Με σκοπό τον τερματισμό των μέτρων απομόνωσης, στο σχετικό έγγραφο που διανεμήθηκε χθες στο Coreper τονίζεται ιδίως η σημασία των εφαρμογών κινητών τηλεφώνων για ανίχνευση, οι οποίες «μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή των αλυσίδων μετάδοσης της μόλυνσης γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα από ό,τι τα μέτρα του περιορισμού».
Η Κομισιόν συνιστά μια «σταδιακή» άρση των μέτρων περιορισμού και οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες να προστατευτούν «για μεγαλύτερο διάστημα».
Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που αποφασίστηκαν από τις διάφορες χώρες, ορισμένες από τις οποίες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, «πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν από πιο στοχευμένες παρεμβάσεις», για να διασφαλιστεί ο σεβασμός της δημοκρατίας.
Η άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να γίνει με συντονισμένο τρόπο και το εκ νέου άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων, το κλείσιμο των οποίων πρέπει να παραταθεί έως τις 15 Μαΐου, πρέπει να γίνει σε ένα δεύτερο βήμα.
Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι «ολόκληρος ο πληθυσμός δεν πρέπει να επιστρέψει στον τόπο εργασίας τους ταυτόχρονα» και ότι «η τηλεργασία πρέπει να συνεχίσει να ενθαρρύνεται». Όσον αφορά τα σχολεία, ανέφερε τη δυνατότητα προσαρμογής των ωρών γευμάτων και του μειωμένου αριθμού τάξεων.
Αλεξάνδρα Βουδούρη