Search

Τι ισχύει με τα γρήγορα τεστ για τον κορονοϊό

145

Οι υγειονομικές αρχές όλων των χωρών προσπαθούν να δώσουν σαφείς απαντήσεις για τα γρήγορα τεστ για τον κορονοϊό, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός προϊόντων αυτού του τύπου στην αγορά, αλλά δεν είναι όλα αξιόπιστα σε ότι αφορά τους μαζικούς ελέγχους για την αποτύπωση της επιδημίας στον γενικό πληθυσμό.

Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νοσημάτων (ECDC), σε επισκόπηση σε σχέση με τη διάγνωση της COVID-19 προσδιορίζουν και τον πληθυσμό των ατόμων στα οποία τα συγκεκριμένα τεστ πρέπει να απευθύνονται.

Προτείνεται να διενεργούνται στις ίδιες ομάδες ατόμων, με τα λοιπά τεστ:

–σε άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή COVID-19,
–σε άτομα με οξεία αναπνευστική νόσο που χρειάζονται νοσηλεία και εξειδικευμένη φροντίδα,
–στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με συμπτώματα και
–σε άτομα που διαβιούν σε κλειστά περιβάλλοντα, όπως φυλακές ή ιδρύματα χρόνιας περίθαλψης.

Οι ειδικοί του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συστήνουν τη διάγνωση με μοριακές εξετάσεις. Τα συγκεκριμένα τεστ, ωστόσο, απαιτούν καλά εξοπλισμένα εργαστήρια, ειδικούς τεχνολόγους και μεγάλο αριθμό αντιδραστηρίων. Με δεδομένη την αυξημένη ζήτηση για εξετάσεις και τις ελλείψεις υλικών, παρατηρούνται προβλήματα στη διενέργεια των τεστ. Έτσι, η πρόσβαση σε αξιόπιστες γρήγορες εξετάσεις (ιδίως ταχείες εξετάσεις αντιγόνου) θα μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση και να καλυφθούν καλύτερα οι ανάγκες.

Οι ταχείες δοκιμές είναι εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μη αυτοματοποιημένες διαδικασίες και έχουν σχεδιαστεί να δίνουν γρήγορο αποτέλεσμα.

Για τον νέο κορονοϊό, η ταχεία δοκιμή μπορεί να διαρκέσει περίπου 10 έως 30 λεπτά, σε σύγκριση με περίπου τέσσερις ώρες για τις μοριακές εξετάσεις. Μπορούν, επίσης, να διενεργούνται σε νοσοκομειακά εργαστήρια ή κοντά στο κέντρο παροχής φροντίδας.

Υπάρχουν δύο τύποι ταχείας εξέτασης COVID-19 που χρησιμοποιούνται σήμερα ή βρίσκονται σε εξέλιξη:
–Τα τεστ με απευθείας αντιγονικό εντοπισμό του ιού και τα τεστ με έμμεση αντιγονική ανίχνευση.
–Τα τεστ με αντιγονική ανίχνευση εντοπίζουν τα στελέχη του ιού που είναι παρόντα κατά τη λοίμωξη.

Τα άλλα, ανιχνεύουν τα αντισώματα που εμφανίζονται αργότερα, ως μέρος της απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό. Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση FIND, δέκα γρήγορα αντιγονικά τεστ φέρουν στην Ευρώπη την πιστοποίηση «CE».  Συμμορφώνονται, δηλαδή, με την κοινοτική νομοθεσία, αλλά δεν κυκλοφορούν απαραίτητα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ακόμη και για όσα συμμορφώνονται στις οδηγίες, ενδέχεται να δίνουν λιγότερο ακριβή αποτελέσματα, ενώ υστερούν σε αξιοπιστία σε σχέση με τα τεστ που διενεργούνται εργαστηριακά. Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται η διενέργεια μεγάλου αριθμού αξιόπιστων εξετάσεων.

Νίνα Κομνηνού

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *