Search

Κορονοϊός και Αλκοόλ: «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ

126

Το αλκοόλ θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων προβλημάτων υγείας. Ως εκ τούτου θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση του στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Σε αυτή τη δήλωσε προχώρησε η επικεφαλής του προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το Αλκοόλ και τις Παράνομες Ουσίες στην Ευρώπη, Καρίνα Φερέιρα Μπόρχες, σημειώνοντας ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στη Γηραιά Ήπειρο αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρξουν «πάρα πολλά θύματα».

«Στη διάρκεια της πανδημίας πρέπει να αναρωτηθούμε τι κινδύνους αναλαμβάνουμε αφήνοντας περιορισμένους στα σπίτια τους ανθρώπους με μια ουσία που είναι επιβλαβής τόσο αναφορικά με την υγεία τους όσο και με τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς τους έναντι των άλλων, περιλαμβανομένης της βίας», προσθέτει.

Οι οδηγίες των αρμόδιων Αρχών στη Βρετανία προς άνδρες και γυναίκες υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 140 ml την εβδομάδα, δηλαδή κάπου έξι μέτρια ποτήρια κρασιού ή τρία λίτρα μπύρας. Το αλκοόλ ευθύνεται παγκοσμίως για περίπου τρία εκατομμύρια θανάτους ετησίως, το ένα τρίτο εξ’ αυτών στην Ευρώπη.

«Ο φόβος και η παραπληροφόρηση δημιούργησαν έναν επικίνδυνο μύθο ότι η κατανάλωση ποτών υψηλού αλκοολικού τίτλου μπορεί να σκοτώσει τον κορονοϊό της Covid-19. Δεν ισχύει αυτό. Η κατανάλωση αλκοόλ θέτει σε κίνδυνο την υγεία, ενώ η κατανάλωση αιθυλικής αλκοόλης (αιθανόλη), ιδιαίτερα αν έχει νοθευτεί με μεθανόλη, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, περιλαμβανομένου του θανάτου», επισημαίνει ο ΠΟΥ, κάτι που αποδείχθηκε πρόσφατα με τραγικό τρόπο στο Ιράν.

Οδηγίες ΠΟΥ για κατανάλωση αλκοόλ

«Απέχετε από το αλκοόλ για να παραμένετε άγρυπνοι, να ενεργείτε γρήγορα και να λαμβάνετε με καθαρό κεφάλι αποφάσεις για τους εαυτούς και τους άλλους στις οικογένειες και τις κοινότητές σας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Καρίνα Φερέιρα Μπόρχες. Και παρέθεσε ορισμένες συμβουλές βάσει των συστάσεων του ΠΟΥ:

  • Αποφεύγετε γενικώς το αλκοόλ
  • Μην καταφεύγετε στο αλκοόλ για να αντιμετωπίσετε το άγχος ή μια συναισθηματική φόρτιση
  • Μην αναμειγνύετε ποτέ αλκοόλ με φάρμακα
  • Αποφεύγετε τη χρήση του αλκοόλ ως υποκατάστατου του καπνίσματος
  • Ζητήστε βοήθεια όταν είναι αναγκαίο

Έλενα Μπρέγιαννη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *