Search

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο – Πώς απαντά η Αθήνα

78

Η πρόθεση της Άγκυρας να ξεκινήσει εκ νέου γεωτρήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθώς και η επιθετική συμπεριφορά της στο Αιγαίο θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε από τον υπουργό, Νίκο Δένδια.

Το θέμα άλλωστε αναμένεται να απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη. Έως τώρα η Ε.Ε έχει καταδικάσει τις ενέργειες αυτές και έχει επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, όμως κατά όπως φαίνεται δεν έχει σταματήσει τις παραβιάσεις και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το «Γιαβούζ» έφθασε στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ την Τρίτη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ συνοδεύεται από τουρκική φρεγάτα. Στην περιοχή έχει πλεύσει παράλληλα και το βοηθητικό πλοίο Orhan Bey, ενώ βάσει παράτυπης τουρκικής navtex αναμένονται άλλα δύο βοηθητικά πλοία, το Ertugrul Bey και το Osman Bey για γεωτρήσεις στην περιοχή, που έχει δεσμευτεί μέχρι τις 18 Ιουλίου.

ΥΠΕΞ: «Μία ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της Ε.Ε.»
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε χθες τη νέα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας ως «μία ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η κίνηση της Άγκυρας «επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή».
Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά σχεδιασμένη επιχείρηση της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην περιοχή μέσα σε ένα χρόνο.

Απάντηση της  Άγκυρας
Η Άγκυρα πάντως δεν άργησε να απαντήσει στην Αθήνα μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι που επεσήμανε πως «η Ελλάδα δείχνει για μία ακόμη φορά, ότι έχει μία αντίληψη μακριά από τα δεδομένα και μία άδικη συμπεριφορά απέναντι στα προβλήματα της περιοχής μας». Ακόμη, έκανε λόγο για «μαξιμαλιστική και αδιάλλακτη στάση του ελληνικού/ελληνοκυπριακού διδύμου, η οποία κατά βάση απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ωστόσο την Πέμπτη θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και στις οικονομικές επιπτώσεις και δεν είναι σίγουρο ότι θα θελήσουν να προχωρήσουν σε κάτι παραπάνω από μια ακόμα καταδικαστική για την Τουρκία ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα, οι συνθήκες φαίνεται να ευνοούν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας με δεδομένο ότι η αμερικανική Exxon Mobil έχει «παγώσει» το πρόγραμμα γεωτρήσεων στο οικόπεδο 10 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι ιταλική Eni και η γαλλική Total. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γιαβούζ θα επιχειρήσει στα οικόπεδα 6-7 που έχουν αδειοδοτηθεί στις εν λόγω ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η «εμμονή»

Παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ειδικά μετά την πανδημία του κορωνοϊού η Τουρκία φαίνεται να έχει «εμμονή» με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και ενώ ίσως να φαίνεται παράλογο και χωρίς οικονομικά οφέλη επί της ουσίας να θέλει να επιχειρήσει γεωτρήσεις, ο βασικός στόχος της Άγκυρας είναι να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή και να στείλει πολλαπλά μηνύματα στους «γείτονές» της λογω του αποκλεισμού της από ενεργειακά project, όπως ο αγωγός East Med.
Η Αθήνα εξακολουθεί να παρακολουθεί και τις εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση του Αλ Σαράζ στην εμφύλια διαμάχη στη χώρα. Στη διάρκεια της σημερινης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε θα συζητηθεί και το θέμα της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης «ΕΙΡΗΝΗ» της Ε.Ε. για την επιτήρηση του εμπάργκο στη Λιβύη και η οποία προς το παρόν υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *