Μήνυση κατά της κινεζικής κυβέρνησης για τους χειρισμούς της σε ό,τι αφορά την πανδημία κατέθεσε η αμερικανική πολιτεία του Μιζούρι, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τις βαρύτατες οικονομικές απώλειες που υπέστη εξαιτίας του κορονοϊού.
Στην αγωγή του ο γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι Έρικ Σμιτ σχυρίζεται ότι η Κίνα έκανε ελάχιστα για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού και επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της πολιτείας υπέστησαν οικονομική ζημία που ενδεχομένως ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Η αμερικανική πολιτεία κατηγορεί επίσης την κινεζική κυβέρνηση ότι επιδείνωσε την πανδημία «συσσωρεύοντας» μάσκες και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό.
Ωστόσο ειδικοί στα νομικά αμφιβάλλουν πόσο μακριά στη δικαστική οδό μπορεί να φτάσει η πολιτεία, αλλά και για το κίνητρο πίσω από την μήνυση.
Η αστική αγωγή, που κατατέθηκε την Τρίτη, στρέφεται κατά της κινεζικής κυβέρνησης, του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και άλλων αξιωματούχων και θεσμών της Κίνας.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αμφισβητήσει ανοιχτά την ακρίβεια των πληροφοριών που δημοσιεύει η Κίνα σχετικά με την έκταση της πανδημίας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έχει επικρίνει επανειλημμένα την κυβέρνηση της Κίνας για την στάση της στην κρίση του κορονοϊού, καθώς, όπως είπε, «δεν διέθεσε έγκαιρα τις απαραίτητες πληροφορίες, γεγονός το οποίο δυσκόλεψε την καταπολέμηση του ιού».
Μήνυση κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπέβαλαν οι κάτοικοι μίας κομητείας της Νέας Υόρκης, η οποία υπήρξε από τις πρώτες εστίες του Covid-19 στις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, στη μήνυση στην οποία κατέθεσαν, κατηγορούν τον ΠΟΥ για σοβαρή αμέλεια και καθυστερημένη αντίδραση στην πανδημία.
Τη μήνυση κατέθεσαν χθες τρεις κάτοικοι του Γουέσττσεστερ. Στο κείμενο, οι ενάγοντες ζητούν απροσδιόριστες αποζημιώσεις γι’ αυτό που χαρακτηρίζουν «ανυπολόγιστη» ζημιά εκ μέρους του ΠΟΥ εις βάρος των περίπου 756.000 ανήλικων κατοίκων του Γουέσττσεστερ.
Το Γουέσττσεστερ βρίσκεται βόρεια της Νέας Υόρκης και πέρυσι είχε περίπου 967.506 κατοίκους, εκ των οποίων περίπου το 78% ήταν ενήλικοι, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.
Έως τις 18 Απριλίου, συνολικά 242.786 κάτοικοι της Νέας Υόρκης είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό, περιλαμβανομένων 23.803 στο Γουέσττσεστερ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Οι τρεις κάτοικοι κατηγορούν συγκεκριμένα τον ΠΟΥ ότι δεν κήρυξε εγκαίρως πανδημία, δεν επιτήρησε την ανταπόκριση της Κίνας στην αρχή της επιδημίας, δεν παρείχε οδηγίες για τη θεραπεία και δεν συμβούλευσε τα μέλη του πώς να ανταποκριθούν, όπως να επιβάλουν άμεσα περιορισμούς στα ταξίδια.
Στην ίδια μήνυση, αναφέρεται επίσης ότι ο ΠΟΥ συνεργάστηκε με την κυβέρνηση της Κίνας για να συγκαλύψουν τη σοβαρότητα του Covid-19.
Ο νέος κορονοϊός προήλθε μάλλον από νυχτερίδες στην Κίνα, στα τέλη του 2019, και δεν αναπτύχθηκε σε εργαστήριο, επανέλαβε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός προέρχεται από τα ζώα και δεν κατασκευάστηκε σε κάποιο εργαστήριο ή κάπου αλλού», υπογράμμισε σήμερα η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Φαντέλα Σάιμπ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σήμερα, στη Γενεύη.
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς ο ιός πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους, αλλά σίγουρα υπήρξε κάποιο ζώο ξενιστής (μάλλον νυχτερίδα), πρόσθεσε η Σάιμπ.
Τις αποδείξεις αυτές του ΠΟΥ επικαλείται και το Πεκίνο για να απαντήσει στις σχετικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικοί επιστήμονες επιμένουν επίσης ότι η ανάλυση του γονιδιώματος του νέου κορονοϊού αποκλείει την πιθανότητα να έχει κατασκευαστεί από ανθρώπους.
Ο «ασθενής μηδέν» στην Κίνα δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Ωστόσο ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας της Βουχάν, Γιουάν Ζίμινγκ απέρριψε τις θεωρίες ότι πρόκειται για άτομο που είχε επαφή με το εργαστήριο, τονίζοντας πως κανένας από τους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους ή τους φοιτητές, που κάνουν έρευνα στο εργαστήριο, δεν έχει διαγνωσθεί θετικός στον νέο κορονοϊό.