Η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δις για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3, 26 δις για τα εποχικής, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.
Παράλληλα διαπιστώνεται μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 65 % εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46, 6 % πιθανή, 18,3 % πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8 % (40,5 % πιθανή, 11, 3 % πολύ πιθανή).
Στο σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.
«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Κανείς δεν είχε ποτέ επεξεργαστεί ένα τέτοιο σενάριο» θα πει στον Αθήνα 9.84, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Μανώλης Γιαννούλης. «Είναι νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις. Είμαστε σε αναμονή για τα μέτρα και το υγειονομικό πρωτόκολλο, που θα ισχύσουν, τα οποία θα πρέπει να είναι κοινά στην Ευρώπη, τόσο για τα ταξίδια όσο και για τη διαμονή. Αυτή τη στιγμή ο τουρισμός είναι στο σημείο μηδέν. Πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του κλάδου».
Voucher για επιδότηση διακοπών Ελλήνων
Παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν ότι ο εγχώριος τουρισμός είναι αυτός που θα «κινήσει» την αγορά, καθώς το τοπίο στις διεθνείς αφίξεις είναι ακόμα θολό και ζητούν από την κυβέρνηση ουσιαστικά και στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού μέσω της υλοποίησης ενός προγράμματος επιδότησης διακοπών Ελλήνων πολιτών.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς επιστολή και ολοκληρωμένη πρόταση για συνολική δαπάνη περίπου 1 δισ. €, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% των συνολικών τουριστικών εσόδων του έτους 2019.
Τα αγκάθια
Ακόμη και αν τα σύνορα ανοίξουν και τα αεροπορικά δρομολόγια αποκατασταθούν, είναι μεγάλο ερωτηματικό το κατά πόσο οι τουρίστες από Ευρωπαϊκές χώρες θα προχωρήσουν σε κράτησεις μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Προβληματισμό επίσης προκαλούν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για τα ταξίδια αλλά και τη λειτουργία των ξενοδοχείων τα οποία θα έχουν δυσμενείς συνέπειες στην πληρότητά τους. Αν ένα ξενοδοχείο π.χ.100 δωματίων, υποχρεωθεί να λειτουργεί, με 50 δωμάτια;
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι οποίες έτσι κι αλλιώς είχαν μικρότερη τουριστική σεζόν.
Το πιο αισιόδοξο σενάριο αναφέρει ότι τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν από τον Ιούλιο.
Μήνυμα της αισιοδοξίας από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο
«Η Ελλάδα χρησιμοποιείται διεθνώς ως χώρα υπόδειγμα, που έκανε εγκαίρως αυτό που έπρεπε για να προστατευθεί από έναν κίνδυνο πρωτοφανή» επεσήμανε ο κ. Ρέτσος σε πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση με δημοσιογράφους του τουριστικού ρεπορτάζ. «Η χώρα μας έχει ισχυροποιήσει το brand της πλέον και αυτό θα κεφαλαιοποιηθεί τουριστικά, όταν έρθει η ώρα, με τις απαιτούμενες ενέργειες. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αυτής της πανδημίας, θα είμαστε τραυματισμένοι τουριστικά, οικονομικά και κοινωνικά. Όμως έχουμε φτιάξει δομές, έχουμε τα εργαλεία, τις ιδέες, το προϊόν και το brand εκείνο για να επανέλθουμε πάρα πολύ σύντομα».
Καλλιόπη Ασλανίδου