Χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν νέες αιτήσεις θα λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ οι περίπου 180.000 επιστήμονες, είτε παρακολούθησαν το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης είτε όχι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
Ορισμένοι εκ των δικαιούχων έχουν ήδη λάβει την προκαταβολή των 400 ευρώ ενώ στους υπόλοιπους θα πιστωθεί είτε ολόκληρο το επίδομα είτε η δεύτερη δόση έως τις 30 Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων.
Παράλληλα, εφόσον το πρόγραμμα καταργήθηκε, τα έξι Κέντρα Επαγγελματικής που είχαν αναλάβει να το διεκπεραιώσουν δε θα λάβουν το κονδύλι που είχε προβλεφθεί.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το συνολικό κόστος του προγράμματος ανερχόταν σε 150 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 15 εκατομμύρια προορίζονταν για τις πλατφόρμες κατάρτισης.
Επιπλέον, με εντολή του πρωθυπουργού, θα αξιολογηθούν όλα τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.
Το επίμαχο πρόγραμμα, δέχθηκε σκληρή κριτική όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και από τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, καθώς όπως τόνισαν:
Το τελικό κόστος ήταν υψηλότερο σε σχέση με την άμεση καταβολή του ειδικού επιδόματος στους δικαιούχους, ακόμη κι αν αυτό δεν περιοριζόταν στα 600 αλλά έφθανε τα 800 ευρώ, όπως προβλέφθηκε για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Η επιλογή των εταιρειών για την υλοποίηση του προγράμματος, δεν ήταν διαφανής, ενώ
το περιεχόμενο του προγράμματος ήταν εξαιρετικά χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.
Δημήτρης Κωστάκος