Search

Δημοτικό κτηνιατρείο-κλινική σχεδιάζει ο δήμος Αθηναίων

197

Δημοτικό κτηνιατρείο- κλινική σχεδιάζει ο δήμος Αθηναίων ενώ αδύνατη φαίνεται, προς το παρόν, η εύρεση κατάλληλου χώρου για την ίδρυση καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

«Η δημιουργία καταφυγίου είναι ένα δύσκολο εγχείρημα λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η Σεραφίνα Αβραμίδου  εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, υπεύθυνη για τα ζώα στον Δήμο Αθηναίων. «Πρέπει ο χώρος να βρίσκεται εκτός αστικού ιστού και να υπερβαίνει τα 6 στρέμματα. Ωστόσο είμαστε κοντά στη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου – κλινική το οποίο είναι και πιο χρήσιμο. Ο γενικός σχεδιασμός είναι να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα καταγραφής αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων του δήμου. Η προώθηση υιοθεσιών. Θα γίνει και το κτηνιατρείο και τότε δεν θα υπάρχει πιστεύω ανάγκη ενός μεγάλου χώρου φιλοξενίας».

Όσον αφορά στο άτυπο «καταφύγιο» του δήμου, στην πρώην SOFTEX, στο Βοτανικό, το οποίο δεν φημίζεται για τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των ζώων που φιλοξενεί, η κα Αβραμίδου τόνισε ότι ο χώρος έχει ανακαινισθεί και υπολογίζεται αρχές Μαΐου να είναι έτοιμος, επισημαίνοντας πως «πρόκειται, βέβαια, για ένα χώρο όχι νόμιμο καθώς δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί επειδή βρίσκεται εντός οικιστικού ιστού».

Πώς μπορείτε να  βοηθήσετε τα αδέσποτα

Αν ενδιαφέρεστε  για υιοθεσία ή γνωρίζετε κάποια αποικία όπου τα αδέσποτα έχουν πάψει να ταΐζονται είτε θέλουμε ή να αναφέρετε κάποιο περιστατικό επικοινωνήστε: 

  • με το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων τηλεφωνικώς (210 3239201-202) ή μέσω mail (t.astikis.panidas@athens.gr).
  • Απευθυνθείτε  στην κ. Αβραμίδου στέλνοντας μήνυμα στον λογαριασμό της στο Facebook (Serafina Avramidou).

Δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων

Η δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων και κλινικών αποτελεί πάγιο αίτημα των φιλοζωικών σωματείων.

 Το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας έχει εκπονήσει ένα εγχειρίδιο για την δημιουργία Δημοτικών κτηνιατρείων /κλινικής, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

Καθορισμός έργου δημοτικού κτηνιατρείου

Το Δημοτικό κτηνιατρείο , εκτός από ένα κοινό κτηνιατρείο, αποτελεί το κέντρο της διαδικασίας διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αναλύοντας τον νόμο. Συνεπώς, ιδρύοντας ένα δημοτικό κτηνιατρείο, ένας Δήμος, αποσκοπεί στα εξής :

1. Κτηνιατρικές υπηρεσίες προς τα αδέσποτα σε πολύ χαμηλές τιμές.
‘Ενας Δήμος πρέπει, προς όφελος των δημοτών του, να απαιτήσει τόσο χαμηλές τιμές ώστε ανάλογα με τον προυπολογισμό του να περιθάλψει το δυνατόν περισσότερα ζώα.
2. Καταγραφή του πληθυσμού των αδέσποτων.
3. Δημιουργία αρχείου αδέσποτων ζώων και καταγραφή τους στην τράπεζα δεδομένων του ΥΠΑΑΤ
4. Παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών ΑΤΕΛΩΣ στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (Ν. 4039/12, παρ. 3α).
5. Δημιουργία κινήτρων για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων. Ο Δήμος, για να βοηθήσει τους δημότες να υιοθετήσουν αδέσποτα, με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής, επιτρέπει την δωρεάν περίθαλψη των ζώων αυτών στο δημοτικό κτηνιατρείο ακόμα και μετά την πράξη υιοθεσίας.
6. Παρακολούθηση των θετικών στην λεϊσμανίαση σκύλων, μέσω δικτύου εθελοντών – αναδόχων. Παροχή δωρεάν αιματολογικών εξετάσεων και φαρμάκων.
7. Δίκτυο υιοθεσιών αδέσποτων ζώων.
8. Έλεγχος των δεσποζόμενων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και όχι μόνον (ανάλογα με την απόφαση του Δήμου).

 Δημοτική κλινική μικρών ζώων

Με την ιδρύση δημοτικής κλινικής μικρών ζώων οι δήμοι καλύπτουν και τις ανάγκες αποθεραπείας των ζώων, με τον σωστότερο τρόπο, χωρίς να είναι απαραίτητη η δημιουργία πρόσθετου χώρου, πιθανώς όχι τόσο κατάλληλου.
Η γραφειοκρατία είναι μεγαλύτερη, το όφελος πάρα πολύ μεγάλο…..

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *