Την παράταση των μέτρων που έχουν ληφθεί στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προβλέπει υπουργική απόφαση.
Ωστόσο, τα συνδικάτα βρίσκονται σε θέση μάχης, ενώ το ΠΑΜΕ έχει χαρακτηρίσει την ερχόμενη Τρίτη ως Ημέρα Δράσης των εργαζομένων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:
Έως τις 31 Μαϊου παρατείνονται:
Η αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί, στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» , κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση, πριν την πραγματοποίησή τους και η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του την απασχόληση του προσωπικού με το σύστημα της τηλεργασίας.
Έως τις 10 Μαϊου, παρατείνεται η άδεια ειδικού σκοπού για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Ωστόσο, τα συνδικάτα, ζητούν από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να τοποθετηθούν σχετικά με σειρά ζητημάτων, τα οποία ανακύπτουν:
Δεδομένου ότι η λειτουργία επιχειρήσεων θα αποκατασταθεί σταδιακά, οι εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης ή σε επιχειρήσεις των οποίων ανεστάλη η λειτουργία, θα λάβουν και τον Μάϊο ή τον Ιούνιο τα 800 ευρώ εφόσον η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται δεν λειτουργήσει από την αρχή του μήνα ή θα τους αποδοθεί αναλογία του ποσού?
Εργαζόμενοι εντός Ελλάδος, που απασχολούνται σε εταιρείες με βάση εκτός της χώρας, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί ή έχουν πληγεί, θα λάβουν τα 800 ευρώ?
Εργαζόμενοι σε καθεστώς επίσχεσης θα στηριχθούν οικονομικά;
Θα υπάρξει παράταση ισχύος των τουλάχιστον 18 κλαδικών και δεκάδων επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα με την δέσμευση που έχει αναλάβει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας?
Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους γονείς ως προς την άδεια ειδικού σκοπού στην περίπτωση που δεν αποφασιστεί ή αποφασιστεί με καθυστέρηση η επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών και των δημοτικών σχολείων;
Ήδη, την Τρίτη 28 του μηνός έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1.30 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος και μοτο- πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με το ΠΑΜΕ να ζητά την κατάργηση των αντεργατικών -όπως τα χαρακτηρίζει- μέτρων που έχουν ληφθεί με αφορμή την υγειονομική κρίση, την άμεση αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, την ουσιαστική στήριξη εργαζομένων και ανέργων και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Δημήτρης Κωστάκος