Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αμέσως μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.
Με το διάγγελμα του που αναμένεται αύριο Τρίτη στις 18:00,ο πρωθυπουργός Κυριάκου Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολίτες για την κατάσταση σήμερα σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα θέσει το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα της χώρας στην πορεία μετάβασης προς τη νέα κανονικότητα που θα ξεκινήσει τον Μάιο και αναμένεται να εξελιχθεί σταδιακά και τον Ιούνιο.
Για το λόγο αυτό έχει εκτυλίχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ένα κρίσιμο διήμερο διαβουλεύσεων και διαρκών συσκέψεων του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, αλλά και την ομάδα εργασίας υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Α. Σκέρτσο, προκειμένου να εξεταστεί κάθε πτυχή και κάθε «λεπτομέρεια» πριν ληφθεί η τελική απόφαση από τον κ. Μητσοτάκη, στην βάση και των εισηγήσεων των ειδικών επιστημόνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα είναι πιθανό να εξελιχθεί σε τρεις φάσεις (αρχές Μαϊου, τέλος Μαίου, μέσα Ιουνίου), οι οποίες θα διέπονται από την λογική ότι θα ανοίγει νωρίτερα ότι δεν έχει ενέχει κίνδυνο συνωστισμού και ότι είναι σε εξωτερικό χώρο.
Η άρση των περιορισμών αναμένεται να ξεκινήσει από τα εμπορικά καταστήματα- όχι και τα εμπορικά κέντρα- και τα κομμωτήρια, ενώ για τα εστιατόρια και τις καφετέριες- που θα ανοίξουν σε επόμενο στάδιο- θα δοθεί έμφαση στα… «τραπεζάκια έξω».
Όπως έγινε εξάλλου γνωστό μετά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, το πρωί του Σαββάτου, με την ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού, στο πρώτο κύμα άρσης των υφιστάμενων περιορισμών- οι οποίοι έχουν παραταθεί ως τις 4 Μαϊου- θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα της ατομικής άθλησης και προπόνησης σε εξωτερικούς χώρους.
Όσον αφορά την εκπαίδευση, σε κάθε περίπτωση απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί, λόγω Πανελλαδικών, η Γ’ Λυκείου που θα επιστρέψει στα θρανία πιθανότατα στις 11 Μαίου. Προς τα τέλη Μαίου είναι πιθανό να ξεκινήσουν και οι άλλες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια . Τα δημοτικά- εάν τελικά ανοίξουν- θα είναι τα τελευταία χρονικά, πιθανώς στις αρχές Ιουνίου. Εφόσον προκριθεί τελικά αυτή η λύση, πιθανότατα θα υπάρξει και παράταση της σχολικής χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, «κλειδί» για όλα αυτά, θα αποτελέσει η εισήγηση που θα γίνει από τους ειδικούς, μετά την αξιολόγηση της επίδρασης που θα έχει το προηγούμενο βήμα.
Με την έναρξη των τομέων οικονομικής δραστηριότητας θα αρθεί και η υποχρέωση αποστολής sms για τις μετακινήσεις στα αστικά κέντρα και κατά πάσα πιθανότητα σταδιακά και εκτός έδρας.
Σε ότι αφορά τον τουρισμό, ο σχεδιασμός προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο φάσεις επανεκκίνησης, με τα 12μηνης λειτουργίας να ανοίγουν, πιθανότατα, στις αρχές Ιουνίου και τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου.
Επιδίωξη της χώρας μας σε ότι αφορά τον κρίσιμο και για την οικονομία, αυτόν τομέα, είναι να καταστεί δυνατόν να εκμεταλλευτεί και την πολύ θετική διεθνή εικόνα της σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, κερδίζοντας σημαντικό «κομμάτι» από εκείνους που θα αποφασίσουν να κάνουν διακοπές όχι στις χώρες τους αλλά στο εξωτερικό.
Το βασικό πλαίσιο έχει να κάνει με το ότι η «η Ελλάδα είναι μια χώρα υγειονομικά ασφαλής», εικόνα που εκτιμάται ότι ενισχύεται και από σειρά θετικών δημοσιευμάτων σε διεθνή ΜΜΕ σχετικά με τον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, για να υπάρξει προσέλευση τουριστών πρέπει να λειτουργούν οι αεροπορικές συνδέσεις και αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ.Μισέλ να καταρτιστεί ένα πλαίσιο για τις αεροπορικές συνδέσεις, ενώ θεωρείται πολύ θετικό που στην πρόσφατητηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, αποφασίστηκε να ανατεθεί στην Κομισιόν η διαμόρφωση μιας κοινής πρότασης μέχρι τα μέσα Μαϊου για την εξομάλυνση των μεταφορών, που αποτελούν προϋπόθεση για την μετακίνηση των ανθρώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες σταδιακή θα είναι και η λειτουργία με όλο το προσωπικό για τις εταιρείες, ενώ θα συνεχιστούν και οι καθημερινές ενημερώσεις από τους Σ.Τσιόδρα και Ν.Χαρδαλιά.
Από την κυβέρνηση πάντως διαμηνύεται ότι η σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να υπάρχουν κρούσματα,γι’ αυτό αν παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις, θα λαμβάνονται ξανά περιοριστικά μέτρα.
Είναι επίσης σαφές ότι η νέα κανονικότητα επιβάλει και νέους κανόνες υγιεινής, όπως η διατήρηση αποστάσεων, το πλύσιμο χεριών, οι μάσκες σε κλειστούς χώρους, ενώ ειδικοί κανόνες θα ισχύουν για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες που όπως έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί θα πρέπει να προστατευθούν περισσότερο.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η επιτυχία στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην πρώτη φάση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το πέρασμα στην επόμενη, καθώς «ο Μάιος, δεν είναι Μάρτιος», όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι υφίσταται πλέον ένα πιο θωρακισμένο σύστημα υγείας (αύξηση ΜΕΘ κατά 80%, ενισχυμένο ΕΣΥ με 3.200 περίπου προσλήψεις), υπάρχει εξοικείωση του κόσμου με τη νέα κατάσταση της λήψης μέτρων προφύλαξης και ατομικής υγιεινής, τήρησης αποστάσεων κλπ, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη και δυνατότητα για μαζικά και αξιόπιστα τεστ.
Την ίδια ώρα υπάρχουν πλέον και περισσότερα υλικά τόσο ατομικής προστασίας, όπως μάσκες και στολές κλπ, όσο και αναπνευστήρες. Άλλωστε, σημαντικά βήματα γίνονται σε σχέση και με την δυνατότητα εγχώριας παραγωγής μασκών «που τόσο μας είναι και θα μας είναι απαραίτητες», όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε την Παρασκευή με στελέχη δύο βιομηχανιών, οι οποίες αναπροσάρμοσαν τις γραμμές παραγωγής τους και δρομολόγησαν την κατασκευή προστατευτικών μασκών και υφασμάτων για χειρουργικές μάσκες, με δυνατότητα παραγωγής 300.000 χειρουργικών μασκών ημερησίως.
Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης την ενίσχυση με 9 εκατομμύρια ευρώ, της εκστρατείας επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Είναι απαραίτητο, στην κρίσιμη φάση της σταδιακής μετάβασης στην «νέα κανονικότητα», να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες σε έναν νέο τρόπο ζωής και να τους προφυλάξουμε από την παραπληροφόρηση και τα «fake news». Διότι, όταν δεν υπάρχει ενημέρωση, θεριεύουν η ανασφάλεια, ο φόβος και ο πανικός», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Απόστολος Χονδρόπουλος