Ο πρόεδρος του Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος η επιτακτική ανάγκη για προστασία της ανθρώπινης ζωής να θέσει την οικονομία, την κοινωνική συνοχή αλλά και την ψυχική υγεία των πολιτών σε δεύτερη μοίρα, δεδομένων των εκτεταμένων περιορισμών των θεμελιωδών δικαιωμάτων αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
«Εάν υπάρχει μία απόλυτη αξία στο γερμανικό σύνταγμα αυτή είναι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Tagesspiegel. «Όταν ακούω ότι όλα τα υπόλοιπα πρέπει να υποχωρήσουν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, αισθάνομαι την ανάγκη να πω: αυτό σε απόλυτο βαθμό δεν είναι σωστό», δηλώνει, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Γερμανία πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις υπέρ της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου συνέχισε, διευκρινίζοντας: «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια η οποία είναι θεμελιωμένη στο σύνταγμα της χώρας δεν αποκλείει τον θάνατό μας. Το κράτος, αναμφίβολα, οφείλει να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη για όλους του πολίτες. Οι άνθρωποι, ωστόσο, θα συνεχίσουν να χάνουν τη ζωή τους και από κορονοϊό».
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε τον κίνδυνο επιβάρυνσης της ψυχολογικής κατάστασης των πολιτών λόγω της καραντίνας. «Όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο δυσκολότερο θα γίνεται», είπε σχετικά και τάχθηκε κατά της εναπόθεσης της ευθύνης τη λήψης των αποφάσεων αποκλειστικά στους ιολόγους. «Πρέπει να σταθμίσουμε και τις τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες των περιοριστικών μέτρων. Μία καραντίνα διάρκειας δύο ετών θα έχει εξίσου φοβερές συνέπειες με την πανδημία».
Ο πρόεδρος του Bundestag προειδοποίησε, επίσης, ότι λόγω των εκτεταμένων μέτρων παροχής οικονομικής βοήθειας που λαμβάνονται στη Γερμανία για τη στήριξη επιχειρηματιών, εγαζομένων και ανέργων, το κράτος ενδέχεται να επιβαρυνθεί σε επικίνδυνο βαθμό. «Αυτή τη στιγμή, επικρατεί μία αίσθηση ότι μπορούμε να λύσουμε κάθε πρόβλημα μέσω απεριόριστων κρατικών μέσων και ότι, εν συνεχεία, η οικονομία θα ανακάμψει με ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης. Το κράτος, όμως, δεν μπορεί να αντικαθιστά μακροπρόθεσμα την οικονομική δραστηριότητα», τόνισε και προσέθεσε ότι όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά θα είναι τα καθιερωμένα μέσα αντιμετώπισης κρίσεων, λέγοντας: «Θα πρέπει να γίνουν δομικές αλλαγές σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο».
Δομίνα Διαμαντοπούλου