Άλλα 17 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 12 από επιδημική εστία, ανακοίνωσε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2534, εκ των οποίων το 55,5 % αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα αυτά, τα 580 σχετίζονται με ταξίδι και τα 1228 με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 43 συμπολίτες μας ( 11 γυναίκες και 32 άνδρες) και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. To 89% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 65 ασθενείς.
Τέλος, έχουμε 2 νέους θανάτους και ο συνολικός αριθμός θανάτων είναι 136 ( 36 γυναίκες και 100 άνδρες). Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 90,4% είχε υποκείμενο νόσημα/
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 66.094 κλινικά δείγματα.
Χρήση της μάσκας την επόμενη ημέρα
Ο καθηγητής αναφέρθηκε πως την επόμενη μέρα θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας για τους εισερχόμενους σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και στους εργαζόμενους.
Η μάσκα, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο παροχής ψευδούς αίσθησης ασφάλειας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μετάβαση είναι ένα πολύ δύσκολο στάδιο, το οποίο απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή: «Είναι μία κοινή ευθύνη όλων μας», είπε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τα σχολεία, είπε πως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποφάσισε τη σταδιακή επαναλειτουργία, υπό προϋποθέσεις.
Ο πληθυσμός των παιδιών – είπε – κινδυνεύει λιγότερο από τον ιό και τον μεταδίδει λιγότερο.
«Δεν είναι πείραμα, είναι μία επιστημονική πρόταση για την επαναλειτουργία των σχολείων κάτω από όρους και η πολιτεία θα αποφασίσει», είπε ο καθηγητής
Η σταδιακή άρση των μέσων συνοδεύεται από κίνδυνο για μεγαλύτερη διασπορά της νόσου, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. Θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την πορεία στην μερική κανονικότητα με μαθηματικά εργαλεία.
Η επαναλοίμωξη δεν έχει καταγραφεί επίσημα
Αναφερόμενος στην περίπτωση της ασθενούς που είχε νοσηλευθεί με κορονοιό και αφού είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από αρνητικό αποτέλεσμα στην εξέταση της, βρέθηκε και πάλι θετική, ο καθηγητής είπε ότι «δεν μπορείς να είσαι 100% βέβαιος. Μπορεί να μην είχες ικανοποιητικό δείγμα, μπορεί να είναι μία επιπλοκή…Μάλλον πρόκειται για παρουσία γενετικού λικού του ιού και όχι για επαναλοίμωξη».
«Θεωρώ, είπε ο κ. Τσιόδρας, ότι επαναλοίμωξη δεν έχει καταγραφεί επίσημα. Οποιοδήποτε περιστατικό προσπαθούμε να το ερευνήσουμε. Έχουν περιστατικά στον κόσμο θετικά μέχρι και ένα μήνα μετά. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να κρίνουμε. Πειράματα βιοασφάλειας έχουν γίνει στην Γερμανία για την μολυσματικότητα και είδαν ότι μετά τις 10 ημέρες πέφτει σε σημαντικό βαθμό. Μάλιστα πολλοί αναφέρονται και σε επτά ημέρες – αυτό ισχύει για ένα νέο μηχανισμό.
Συναγερμός στη Βρετανία – Εισαγωγή παιδιών σε ΜΕΘ
Σχετικά με τις αναφορές στη Βρετανία περί αύξησης των εισαγωγών παιδιών σε ΜΕΘ, ο καθηγητής είπε ότι «η ανακοίνωση από το ΕΣΥ της Βρετανίας λέει πως είναι μικρός αριθμός. Η νόσος που αναφέρονται μοιάζει με τον κορονοϊό, νόσος καβασάκι, λένε ότι πιθανολογούν ότι μπορεί να οφείλεται στον ιό ή κάτι άλλο. Άρα απέχει από τον λεγόμενο συναγερμό και είναι σπάνιο, δεν αλλάζει τη γενική εικόνα που έχουμε για τον κορονοϊό».
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται ο εργαστηριακός έλεγχος σε πολίτες που είναι ευπαθείς ομάδες, στενές επαφές ή πρέπει να επιστρέψουν σε εργασιακό περιβάλλον. Π.χ. σε καρκινοπαθείς, εγκύους κλπ. Αυτή είναι η γενική κατεύθυνση, αλλά ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει, ανέφερε.
Επιπλέον τόνισε ότι εκτός από πυρετό ή βήχα, λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή, προστέθηκαν στα κριτήρια για τη διενέργεια ελέγχου για κορονοιό ο πονόλαιμος, ο πονοκέφαλος και τα ρίγη.
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σε ερώτηση για απλήρωτες εφημερίες των γιατρών σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν θα αφήσει καμία υποχρέωση απλήρωτη στους εργαζομένους. Το θέμα των πρόσθετων εφημεριών είχε ρυθμιστεί από τη δική μας κυβέρνηση και θα ξαναρυθμιστεί. Σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά, για τα βαρέα και ανθυγιεινά, έχει συσταθεί με νόμο από την προηγούμενη κυβέρνηση επιτροπή που θα ολοκληρώσει το έργο της τον ερχόμενο διάστημα».
Νίνα Κομνηνού