Search

Άρση περιοριστικών μέτρων στον Πολιτισμό

190

Τι σημαινει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον πολιτισμό αλλα και η δήλωση του πρωθυπουργού ότι είναι απίθανο να επιτραπούν μεγάλες συναθροίσεις όπως συναυλίες και φεστιβάλ μέσα στο καλοκαίρι.

Η πρώτη φάση της άρση των περιοριστικών μέτρων βρίσκει ανοιχτά μόνο τα βιβλιοπωλεία, στην συνέχεια στο τρίτο από τα επτά στάδια του σχεδίου της κυβέρνησης λειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, στην συνέχεια οι κινηματογράφοι, είναι άγνωστο ακόμα πότε θα πραγματοποιηθεί η επαναλειτουργία των θεάτρων, ενώ είναι σίγουρο ότι μές το καλοκαίρι δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα φεστιβάλ και καμία συναυλία.

Τι αναμένεται για Μουσεία, θέατρα και συναυλίες

Οι κινηματογράφοι θα είναι από τις τελευταίες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Έτσι, οι θερινοί κινηματογράφοι, οι οποίοι βρίσκονται στο πέμπτο σταδιο, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν εντός του Ιουνίου.


Οι υπαίθριοι και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στις 18 Μαΐου, με θερινό ωράριο, ως το πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών, σύμφωνα με πρόταση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, θα οριστούν κανόνες για τις αποστάσεις μεταξύ των επισκεπτών, με δεδομένη την ιδιαιτερότητα κάθε χώρου.

Επίσης, θα οριστούν κανόνες για τον τρόπο αγοράς των εισιτηρίων και τον τρόπο της προσέγγισης και της εισόδου στον χώρο, αλλά και της χρήσης των αναψυκτηρίων και των πωλητηρίων. Οι μείζονες αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με ειδικά πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου, τα οποία ήδη ετοιμάζονται.

Τι μέλει γενέσθαι με το Φεστιβάλ Αθηνών

Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί τί ακριβώς μέλει γενέσθαι με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει τα μεγάλα φεστιβάλ με κορυφαίο, βεβαίως, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών με την ανακοίνωση του κλεισίματος των θεάτρων στις 12 Μαρτίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο ααναζητούσε  νέα ημερομηνία διεξαγωγής, καθώς η έναρξη του Φεστιβάλ είναι συνήθως στο τέλος Μαΐου. Ίσως διαφαίνεται στον ορίζοντα και η ακύρωση του φετινού φεστιβάλ Αθηνών. Τέτοιου τύπου αναβολές και ακυρώσεις θα επιφέρουν πολύ μεγάλη πληγή στα οικονομικά έσοδα και της πόλης και της χώρας, καθώς είναι πολύ αυξημένος το πολιτιστικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Φεστιβάλ της Αβινιόν, του μεγαλύτερου φεστιβάλ παραστατικών τεχνών, που ακυρώθηκε για το 2020, όπου υπολογίζεται ότι χάθηκαν έσοδα της τάξεως των 100 εκατομυρίων για την πόλη της Αβινιόν.

Τέλος και οι συναυλίες (;)

Μοιάζει απίθανο να πραγματοποιηθούν μεγάλες συναυλίες το φετινό καλοκαίρι, οποτε ακυρώνται συναυλίες ισχυρών ονομάτων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής που είχαν συμπεριλάβει την Αθήνα στις περιοδείες τους, όπως οι Deep Purple, οι Red Hot Chili Peppers, οι Placebo, η Dido κτλ.

Ήδη από χθες ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις από τους διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων με τον πανελλήνιο σύνδεσμο να εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τα νέα δεδομένα, μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε. Αναφέρεται μάλιστα ότι ο κλάδος απειλείται με κατάρρευση και αφανισμό αν δεν προστατευτεί από την κυβέρνηση. Όλα τα θέματα πάντως θα τεθούν  σε τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί με εκπρόσωπους των παραγωγών στη μουσική στο θέατρο και στον κινηματογράφο μαζί με τις εταιρείες ήχου και φωτισμού και εκπροσώπους των καλλιτεχνών με το ΓΓ σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρωμανωλάκη.

Βάσια Μπακετέα

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *