Σε ανοιχτή σύγκρουση βρίσκονται Ιταλοί πολιτικοί με τους Καθολικούς ιερείς με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να παίρνει αυτό το ρίσκο της διαμάχης με την Καθολική Εκκλησία διατηρώντας τις εκκλησίες κλειστές λόγω του κορονοϊού.
«Είναι δικτατορία» διαμαρτυρήθηκε ο επίσκοπος της Άσκολι Πιτσένο στην περιφέρεια Μάρκε, Τζιοβάννι ντ’ Έρκολε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Εξέφραζε την οργή του στην απόφαση του πρωθυπουργού να ορίσει την ημερομηνία επαναλειτουργίας κομμωτηρίων και μπαρ αλλά όχι των εκκλησιών, όπου οι λειτουργίες έχουν απαγορευθεί από τις αρχές Μαρτίου.
Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι στις κηδείες από τις 4 Μαΐου θα επιτραπεί να παρίστανται έως 15 άτομα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για άλλες θρησκευτικές τελετές. Η σύνοδος των ιταλών επισκόπων επέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία όπως ανέφεραν «αυθαιρέτως εξαιρούν» τις λειτουργίες για τους πιστούς και κατήγγειλαν πως θεωρούν ότι παραβιάζεται η ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας.
Όταν ξεκίνησε το lockdown οι περισσότεροι ιερείς αποδέχθηκαν αδιαμαρτύρητα την ανάγκη αναστολής των λειτουργιών και βρήκαν άλλους εναλλακτικούς τρόπους να συνδεθούν με τους πιστούς τους μέσω διαδικτύου ή ακόμα και εξομολογήσεων στο δρόμο. Αλλά τώρα δεν μπορούν να κατανοήσουν την απόφαση να παραμένουν κλειστές οι εκκλησίες όταν άλλες υπηρεσίες θα ανοίξουν.
«Έχω την εντύπωση ότι η πίστη θεωρείται προσωπικό θέμα και το να πάει κανείς σε μια λειτουργία απαγορεύεται, όπως άλλωστε ένα δείπνο με φίλους» αναφέρει ο Ντον Τζιάκομο, ιερέας σε μια μικρή πόλη της Λομβαρδίας.
Ο Κόντε δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι είναι άθεος… Το πτυχίο του στη Νομική το έλαβε από ένα από τα καθολικά πανεπιστήμια της Ρώμης (LUMSA) και δεν απέκρυψε ότι είναι μάλιστα αρκετά θρήσκος. Σε μια από τις πρώτες του τηλεοπτικές συνεντεύξεις είχε αποκαλύψει μάλιστα ότι έχει πάντα στην τσέπη του μια εικόνα του Πάδρε Πίο.
Και όμως η ανακοίνωση της άρσης των μέτρων την περασμένη Κυριακή εξέπληξε δυσάρεστα τους Καθολικούς επισκόπους, που ανέμεναν μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που αφορούν τις λειτουργίες. Είχαν εμπλακεί μάλιστα σε συζητήσεις με την κυβέρνηση και είχαν καταθέσει προτάσεις που θα επέτρεπαν το άνοιγμα των εκκλησιών με τη διατήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
«Οι Ιταλοί επίσκοποι δεν μπορούν να αποδεχθούν περιορισμό στην άσκηση της θρησκευτικής τους ελευθερίας» τονίζεται σε επιστολή της Διάσκεψης των Ιταλών Επισκόπων που εστάλη λεπτά μετά το διάταγμα του Κόντε. Οι επίσκοποι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «αυθαίρετα» αφαιρεί το δικαίωμα σε ιερείς και πολίτες να ασκήσουν την πίστη τους και απαιτεί σεβασμό από το κράτος για την αυτονομία της εκκλησίας.
Η κυβέρνηση στη Ρώμη άμεσα δεσμεύθηκε στην επεξεργασία μέτρων που θα επέτρεπαν να επαναλειτουργήσουν οι ναοί όσο το δυνατόν πιο σύντομα και ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους ιερείς ότι δεν ακολουθούσε μια «υλιστική προσέγγιση». Ωστόσο ο Κόντε είπε πως η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του παραμένει άκαμπτη στις συστάσεις της να διατηρηθεί η απαγόρευση για τα λατρευτικά μέρη.
Ειδικές μελέτες και στατιστικές έχουν δείξει ότι οι συγκεντρώσεις πιστών παίζουν μεγάλο ρόλο στη διασπορά της πανδημίας, είπε ο Κόντε και πως είναι προς το συμφέρον των ιερέων να περιμένουν έως ότου υπάρξουν ξεκάθαροι κανονισμοί που θα εξασφαλίζουν τη δημόσια υγεία.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έβαλε λάδι… στη φωτιά την Τρίτη όταν συνέστησε στους πιστούς να παραμείνουν συνετοί και να σεβαστούν τους περιορισμούς.
Αλλά οι διαμαρτυρίες των ιερέων έχουν ήδη αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη.
Στην Ελλάδα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παροτρύνοντάς τον να ανοίξει τις εκκλησίες. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν συμπεριέλαβε στον πρώτο γύρο της άρσης των μέτρων τις λετουργίες. Μαζικές και άλλου είδους θρησκευτικές λειτουργίες θα ξεκινήσουν από τις 17 Μαϊου προκαλώντας αντιδράσεις στους ιερείς.
«Θα πρέπει να παραδεχθώ ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν μας ικανοποιούν» δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος.
Στη Γαλλία, η διάσκεψη των επισκόπων ζήτησε την επαναλειτουργία των εκκλησιών από τις 11 Μαϊου κάτι που ζητήθηκε μάλιστα με ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο Μακρόν και που δημοσιεύθηκε στην Figaro.
Ο πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ πάντως δεν ικανοποίησε το αίτημα τους και μάλιστα ανακοίνωσε ότι οι λειτουργίες θα απαγορευθούν έως τις 2 Ιουνιου προκαλώντας αντιδράσεις σε βουλευτές ακόμα και του κόμματός του.
«Πρόκειται για ακατανόητη απόφαση» ανέφερε ο Μπρυνό Ρεταλό από το Συντηρητικό κόμμα των Républicains με tweet.
Σε κάποιες περιπτώσεις η αστυνομία εισέβαλλε σε ναούς και επέβαλε lockdown παρά το γεγονός ότι σε κάποιες εκκλησίες δεν υπήρχαν πιστοί.
Όταν η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει τη λειτουργία της Κυριακής στο μικρό χωριό Γκαλινιάνο της βόρειας Ιταλίας, ο ιερέας αρνήθηκε να το κάνει. Η σκηνή έχει καταγραφεί και δημοσιευθεί σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ο ιερέας ντον Λίνο Βιόλα πήρε πρόστιμο 680 ευρώ. «Δεν πρόκειται να πληρώσω και θα ασκήσω έφεση» δήλωσε στην εφημερίδα Provincia.
Οι συνάδελφοι του τον στήριξαν ένθερμα με τον Καρδινάλιο, Άτζελο Μπέτσιου να αναφέρει με tweet ότι «καμία αρχή δεν έχει το δικαίωμα να διακόπτει μια λειτουργία» και πως η αστυνομία θα έπρεπε να περιμένει το τέλος της για να παρέμβει.
Στη Γαλλία, τρεις ένοπλοι αστυνομοί εισέβαλλαν σε εκκλησία στο Παρίσι στη διάρκεια λειτουργίας που μεταδίδονταν διαδικτυακά και ανάγκασαν τον ιερέα να τη σταματήσει. Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η αστυνομία δεν είχε δικαίωμα να το κάνει χωρίς ένταλμα.
Στη Γερμανία, η αστυνομία εισέβαλλε σε εκκλησία στο Αννόβερο καθώς μέσα υπήρχαν 50 πιστοι.
Μπορεί στην αρχή της πανδημίας οι ιερείς να αποδέχθηκαν τα μέτρα όμως πλέον δεν θεωρούν ότι θα πρέπει να παραμένουν εξαίρεση. Στην Ιταλία έχουν τη στήριξη του ακροδεξιού Ματέο Σαλβίνι που μάλιστα είχε ζητήσει το άνοιγμα των ναών στη διάρκεια του Πάσχα. Τώρα ακόμα και βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος ζητούν τη χαλάρωση των μέτρων για τις εκκλησίες.
Στη Γερμανία πάντως έχει ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των θρησκευτικών οργάνων και του υπουργείου Εσωτερικών για το εάν θα πρέπει να επιτραπεί και πότε η επαναλειτουργία των εκκλησιών. Η απόφαση αναμένεται σήμερα, Πέμπτη.
Η διάσκεψη των Γερμανών καθολικών επισκόπων κατέθεσε διάφορες προτάσεις για το πώς μπορούν να γίνονται οι λειτουργίες και να εξασφαλίζονται τα μέτρα ασφάλειας για τους πιστούς.
Αλεξάνδρα Βουδούρη