Την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ως το τέλος Ιουλίου του 2020, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Προανήγγειλε επίσης ότι αμέσως μετά τον Ιούλιο, «θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα- γέφυρα» που όπως είπε «θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στο 2021 και θα προβλέπει την επιδότηση των δανειοληπτών από το κράτος». Όπως ανέφερε, θα έχει «τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο» και «για πρώτη φορά θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορονοϊό με στόχο να αποτρέψουμε την δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων».
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης ότι μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας θα συνεχίσει το κράτος να χορηγεί αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες που απασχολούνται επαγγελματικά παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους και το ίδιο για τα επιδόματα προς ανέργους και μακροχρόνια ανέργους.
Ανακοίνωσε επίσης ότι«όσοι επιστρέψουν αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από τη Πολιτεία και για πρώτη φορά θα υπάρξει ευρεία κλίμακα ενίσχυσης του εισοδήματος και των εργαζομένων στη χώρα μας πέραν της στήριξης των ανέργων», με αξιοποίηση για τον σκοπό αυτό του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος Sure. Λεπτομερείς ανακοινώσεις για τα ζητήματα αυτά θα γίνουν στις 5 το απόγευμα από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι παραμένουν στην διάθεση των επιχειρήσεων όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ανακοινωθεί εγκαίρως (επιστρεπτέα προκαταβολή, μηχανισμός εγγυήσεων για κεφάλαια κίνησης κ.λ.π), ενώ προανήγγειλε τις επόμενες ημέρες και νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσουν τον Μάιο και «θα ανακουφίσουν όσες επιχειρήσεις δουν τον τζίρο τους να μειώνεται», καθώς και σχέδιο εξπρές για την τόνωση του τουρισμού.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι συνέπειες από την κρίση του κορονοϊού θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες και τόνισε ότι απέναντι σε ένα φαινόμενο τέτοιων διαστάσεων «η απόφασή μας ήταν άμεση, η Πολιτεία πρέπει να γίνει η ασπίδα του πολίτη και η κυβέρνηση ο θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής». Έκανε επίσης εκτενή αναφορά στα μέτρα που συνθέτουν ένα «συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων» και όπως είπε, «διαμορφώνουν ομπρέλα προστασίας πάνω από την εργασία και την επιχειρηματικότητα», αλλά και με μέριμνα για τους πιο αδύναμους. Υπογράμμισε ότι έχουν διατεθεί 17,5 δισ. μέχρι τώρα που με περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φθάσουν τα 24 δισ., με προτεραιότητες την ενίσχυση του εισοδήματος και την στήριξη ρευστότητας των επιχειρήσεων και κύριο μέλημα την προστασία της απασχόλησης.
Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πλειοδοτεί εκ του ασφαλούς» και τόνισε ότι η αντιπολίτευση «προτείνει ξοδέψτε χωρίς να λέει πότε και για ποιους». «Ποτίζετε» ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον, το «λεφτόδεντο» μαράθηκε οριστικά το 2015 και όσο «λίπασμα» και αν θέλετε να του προσθέσετε, δεν πρόκειται να πετάξει και πάλι βλαστάρια», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ και πρέπει πάντα να έχουμε εφεδρείες».
Υποστήριξε επίσης ότι το λεγόμενο «μαξιλάρι» δημιουργήθηκε «για να αποκοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη», διότι έτσι ονομάστηκε το δημόσιο ταμείο μαζί με τα 16 δισ. «που μένουν παγωμένα ως ενέχυρο μίας αξιοπιστίας που η χώρα κάποτε δεν διέθετε» και κάλεσε «να μας πουν αν μας ζητούν στην ουσία να ακουμπήσουμε και αυτό το δεσμευμένο απόθεμα;».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ως ασφαλή αφετηρία για την φάση που διανύουμε τώρα, τόνισε ότι η επιτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης μπορεί να γίνει το το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα κτίσουμε την ανάταξη της οικονομίας, ενώ υπογράμμισε ότι «η ύφεση θα είναι μεγάλη, παγκόσμια και οι λύσεις της επόμενης ημέρας συμμετρικές και συνολικές».
Ζήτησε τέλος να μην επιτρέψουμε η τοξικότητα του παρελθόντος να αμφισβητήσει την εθνική ενότητα και τόνισε ότι θα έχουμε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, ουσιαστικό και τεκμηριωμένο διάλογο και για τα επιστημονικά δεδομένα, καθώς και ότι η κυβέρνηση επιζητά τη δημιουργική κριτική. Αλλά «δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα νέα παιχνίδι λασπολογίας, επίρριψης ευθυνών, μετοχοποίησης προσώπων και αμφισβήτησης ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό χωρίς να φοράν κανένα κομματικό καπέλο, μόνο από διάθεση να υπηρετήσουν την χώρα μας», πρόσθεσε
Δευτερολογία
Στα ζήτημα των σχολείων, στα τεστ, αλλά και στις προστατευτικές μάσκες, αναφέρθηκε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία θα ληφθεί γύρω στις 20 Μαίου.
Μιλώντας για τα τεστ υπογράμμισε ότι η στρατηγική που ακολουθήθηκε υπεδείχθη από την επιτροπή επιστημόνων και ήταν σωστή.
Ο αριθμός των τεστ προφανώς και πρέπει να αυξηθεί, σημείωσε αναφερόμενος στο νέα φάση, ενώ προανήγγειλε ότι τώρα θα προμηθευτούμε και τεστ αντισωμάτων και μάλιστα με ιδιωτική δωρεά. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε δυνατότητα να κάνουμε και αξιόπιστα rapid τεστ.
Αναφερόμενος στις μάσκες τόνισε ότι είναι συμπληρωματικό μέτρο, χαρακτήρισε εύλογο το ερώτημα εάν πρέπει να πάμε σε διατίμηση, αλλά εκτίμησε- επικαλούμενος τα αντισηπτικά όπου η ίδια η αγορά έλυσε το πρόβλημα, όπως είπε- ότι το ίδιο θα γίνει και με τις μάσκες. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχουν ως υποκατάστατο οι υφασμάτινες μάσκες, για τις οποίες θα υπάρξει ενημέρωση
«Εάν δούμε ότι θα υπάρξουν φαινόμενα στρέβλωσης, εδώ είμαστε να επανεξετάσουμε την στάση μας», πρόσθεσε.
Απαντώντας στην κριτική για τα σχολεία άσκησε κριτική σε όσους «δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στη ελληνική κοινωνία.»
Υπογράμμισε ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι που συντρέχουν υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, εξήγησε ότι δεν υποστηρίζεται πια από την πλειοψηφία των επιστημόνων η άποψη ότι τα παιδιά μπορεί να είναι «επιδημιολογικές βόμβες» και διαβεβαίωσε ότι «έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτρέψουμε το άνοιγμα με κανόνες και προϋποθέσεις»
Αναφερόμενος ειδικά στα δημοτικά σχολεία υπογράμμισε ότι «δεν είμαι ακόμη πεπεισμένος ότι πρέπει να ανοίξουν».
«Θα εξετάσουμε το ζήτημα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας γύρω στις 20 Μαΐου», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τέλος ότι «θα ήταν λάθος να δούμε μια πολιτική σπέκουλα σε αυτό το ζήτημα», ενώ επέκρινε «τα άθλια τρολ- όπως είπε- που σπεκουλάρουν σήμερα πάνω σε μια ενδεχόμενη αποτυχία».
Απαντώντας για το θέμα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων ανέφερε ότι «θα φτιάξουμε την αγορά της κατάρτισης και πάντα αυτή η κυβέρνηση θα έχει το θάρρος να έρχεται στη Βουλή και όταν κάτι συμβαίνει λάθος να λέει » αυτό είναι λάθος, το διορθώνουμε».
Αναφερόμενος τέλος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι του ταιριάζει μια παραλλαγή του «μένουμε σπίτι»: «Μένουμε ίδιοι και απαράλλαχτοι»
«Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας. Δεν μπορεί να κάνει καμία ουσιαστική αυτοκριτική, δεν μπορεί να πιστώσει στον ελληνικό λαό, στην κυβέρνηση και στο κράτος το γεγονός ότι έγιναν σε δύο μήνες πράγματα που είναι ασυνήθιστα», πρόσθεσε.
» Δεν μικραίνετε την κυβέρνηση, εμένα, την εθνική αντιπροσωπεία, μικραίνετε την χώρα. Θα περίμενα περισσότερη αναγνώριση σε αυτό που πέτυχε η χώρα, τίποτα δεν ήταν αυτονόητο», κατέληξε ο πρωθυπουργός
Τριτολογία
Στην διάρκεια της τριτολογίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν το καλοκαίρι υπό προϋποθέσεις και ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις, τονίζοντας ότι «θα χρειαστεί ειδική άσκηση για το πώς μπορεί και πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος του πολιτισμού».
«Θα δούμε εάν και πώς μπορούμε να έχουμε ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι στο διάγγελμά του υπήρξε πιο επιφυλακτικός. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει εάν και πώς μπορεί να ανακατανείμει πόρους για την στήριξη της εργασίας στο χώρο του πολιτισμού.
Απόστολος Χονδρόπουλος