Search

Η πανδημία του κορονοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο

90

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής εντοπίστηκε ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, από 12 την προηγουμένη.

Το νέο κρούσμα ήταν «εισαγόμενο», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες οι οποίοι φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό έχοντας μολυνθεί. Την προηγουμένη, είχαν αναφερθεί 6. Εντοπίστηκαν επίσης δύο ύποπτα κρούσματα, επίσης εισαγόμενα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας.

Δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα, ενώ την προηγουμένη γινόταν λόγος για έξι. Εντοπίστηκαν 20 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού, από 25 την προηγουμένη.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 82.875.

Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος. Ο αριθμός των θυμάτων της COVID-19 στην Κίνα, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, παραμένει αμετάβλητος στα 4.633.

Κίνα: Οι αρχές της συνοριακής πόλης Χαρμπίν κλείνουν τα εστιατόρια ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας οι περιορισμοί χαλαρώνουν

Οι αρχές σε μια πόλη 10 εκατ. κατοίκων στη βορειοανατολική Κίνα, που το τρέχον διάστημα έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη εστία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, έκλεισαν σήμερα τα καταστήματα εστίασης που εξυπηρετούν καθήμενους πελάτες, ενώ αντίθετα σε άλλες περιοχές της χώρας χαλαρώνουν οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί για να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Η Χαρμπίν, η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της επαρχίας Χεϊλονγκτζιάνγκ, ανέστειλε προσωρινά την παροχή υπηρεσιών για καθήμενους πελάτες σε όλα τα εστιατόρια, μετέδωσε σήμερα το επίσημο δίκτυο CCTV, επικαλούμενο έκτακτη ανακοίνωση των αρχών.

Όλες οι εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες εστίασης και τροφοδοσίας στην πόλη θα σταματήσουν να προσφέρουν γεύματα σε καθήμενους πελάτες μέχρι νεοτέρας και ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ανακοινώθηκε σήμερα μόλις ένα νέο κρούσμα και οι επισκέπτες επιστρέφουν σε κάποια από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα για την αργία της 5ης Μαΐου, η βόρεια επαρχία της Χεϊλονγκτζιάνγκ υφίσταται περιορισμούς σε μια προσπάθεια να μην δημιουργηθούν νέες εστίες του κορονοϊού.

Από τα 140 κρούσματα τοπικής μετάδοσης στην ηπειρωτική Κίνα, παραπάνω από τα μισά έχουν καταγραφεί στην Χεϊλονγκτζιάνγκ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Η επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ συνορεύει με τη Ρωσία και έχει γίνει η πρώτη γραμμή του μετώπου στη μάχη κατά της αναζωπύρωσης της πανδημίας, καθώς καταγράφονται πολλά νέα κρούσματα από πολίτες που προέρχονται από τη Ρωσία.

Η επαρχία έχει ήδη απαγορεύσει την είσοδο στις οικιστικές της ζώνες σε όλους τους ανθρώπους που δεν είναι κάτοικοί τους και στα οχήματα από άλλες περιοχές. Έχει δώσει επίσης εντολή να τίθενται σε απομόνωση όσοι έρχονται από ξένες χώρες ή περιοχές με αυξημένα κρούσματα.

Ο αναπληρωτής γραμματέας της Επαρχιακής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γουάνγκ Γουεντάο δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης χθες ότι «κατηγορούμε εμάς τους ίδιους», σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Είχαμε ανεπαρκή αντίληψη για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας», δήλωσε ο Γουάνγκ, προσθέτοντας ότι η αποτυχία να διενεργηθούν έγκαιρα διαγνωστικά τεστ συνέλαβε στο να δημιουργούν εστίες του κορονοϊού.

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί στον Ισημερινό

Το όριο των χιλίων θανάτων εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ξεπεράστηκε χθες Παρασκευή στον Ισημερινό, όπου 163 άνθρωποι υπέκυψαν σε ένα εικοσιτετράωρο, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 1.063, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκε την 29η Φεβρουαρίου. Έκτοτε, επίσημα έχουν καταγραφεί 26.336 κρούσματα, εκ των οποίων 1.402 τις προηγούμενες 24 ώρες. 1.913 ασθενείς έχουν αποθεραπευθεί.

Ο πρώτος θάνατος που αποδόθηκε στην COVID-19 καταγράφηκε στον Ισημερινό τη 13η Μαρτίου. Επρόκειτο για μια γυναίκα πάνω από εβδομήντα ετών, που διέμενε στην Ισπανία και υπέκυψε στη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), την εστία της πανδημίας του κορονοϊού, όπου επισήμως γίνεται λόγος για 427 θανάτους και 8.074 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το τρίτο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, πίσω μόνο από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Οι πολίτες της παραμένουν σε περιορισμό από τη 17η Μαρτίου, πάντως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα από μεθαύριο Δευτέρα, αρχής γενομένης σε περιοχές όπου ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλότερος.

Ο πρόεδρος Λενίν Μορένο απηύθυνε χθες έκκληση σε εργοδότες και εργαζόμενους να διαπραγματευθούν για να αποφευχθούν απολύσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία.

Η κυβέρνηση του Μορένο προβλέπει ότι η πανδημία που πλήττει την πετρελαιοπαραγωγική χώρα ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται θεαματική μείωση της τιμής του αργού στις διεθνείς αγορές θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ του Ισημερινού κατά τουλάχιστον 4% το 2020.

Ρωσία: Σε νέο υψηλό ρεκόρ ανήλθε ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 9.623 νέα κρούσματα του κορονοϊού, η υψηλότερη ημερήσια αύξηση στη χώρα, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 124.054.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 1.222 αφού 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε το κέντρο που συντονίζει την απάντηση της χώρας στην επιδημία.

Φιλιππίνες: 156 νέα περιστατικά μόλυνσης, με 24 νέους θανάτους

Οι Φιλιππίνες ανέφεραν σήμερα 156 νέα περιστατικά μόλυνσης από το νέο κορονοϊό και 24 νέους θανάτους, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των περιστατικών μόλυνσης στη χώρα, σε 8.928 και των θανάτων σε 603.

Ανακοινώθηκε επίσης, ότι 40 ακόμη άνθρωποι θεραπεύτηκαν, με το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν ανακτήσει την υγεία τους, να φτάνει στους 1.124.

Στη Σιγκαπούρη, το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε σήμερα 447 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19. Πρόκειται για τη μικρότερη ημερήσια αύξηση του αριθμού των περιστατικών μέσα σε δύο εβδομάδες, με το συνολικό αριθμό των μολύνσεων να φτάνει στις 17.548, με 16 θανάτους.

Στη Μαλαισία, αναφέρθηκαν σήμερα 105 νέα περιστατικά μόλυνσης, φτάνοντας συνολικά στα 6.176. Ο αριθμός των θανάτων έμεινε σταθερός στους 103, όπως είχε ανακοινωθεί χθες.

Ινδονησία: 10.843 περιστατικά μόλυνσης, με 831 θανάτους

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών μόλυνσης από το νέο κορονοϊό στην Ινδονησία αυξήθηκε στα 10.843, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε 831 θανάτους, όπως δήλωσε η ίδια πηγή.

Μαλαισία: Οι αρχές υπεραμύνονται των σχεδίων τους, για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τη Δευτέρα

Οι αρχές στη Μαλαισία υπεραμύνθηκαν σήμερα των σχεδίων τους για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από την επόμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξήθηκε, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα ανοίξουν από τη Δευτέρα, αφού παρέμειναν κλειστές για έξι εβδομάδες, κατά της εξάπλωσης της COVID-19.

Τα σχολεία, οι κινηματογράφοι και τα νυχτερινά κλαμπ θα παραμείνουν κλειστά, όπως και τα σύνορα της χώρας, ενώ θα εξακολουθήσει να ισχύει η απαγόρευση για τις μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων.

Στη Μαλαισία, αναφέρθηκαν σήμερα 105 νέα περιστατικά μόλυνσης, φτάνοντας συνολικά στα 6.176. Ο αριθμός των θανάτων έμεινε σταθερός στους 103, όπως είχε ανακοινωθεί χθες.

Μεξικό: 113 θάνατοι, 1.515 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Άλλοι 113 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός, το προηγούμενο 24ωρο στο Μεξικό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας χθες Παρασκευή, εξέλιξη που αυξάνει σε 1.972 τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας.

Το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν 1.515 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί θα ξεπερνά έτσι τους είκοσι χιλιάδες και να ανέρχεται πλέον σε 20.739.

Η μεξικανική κυβέρνηση προβλέπει πως η πανδημία του κορονοϊού θα φθάσει στην κορύφωσή της περί τη 10η Μαΐου.

Ιράν: Στα 96.448 αυξήθηκαν τα κρούσματα μόλυνσης, με το συνολικό αριθμό των θανάτων να έχει αυξηθεί στους 6.156 θανάτους

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από το νέο κορονοϊό στο Ιράν αυξήθηκε στους 96.448 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 65 στους 6.156 θανάτους, όπως δήλωσε η ίδια πηγή.

Η Σιγκαπούρη ετοιμάζεται να χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού – Κανένας νέος θάνατος, έξι κρούσματα στην Ταϊλάνδη

Η Σιγκαπούρη θα ξεκινήσει να χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς που έχει επιβάλει για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού τις προσεχείς εβδομάδες, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της πόλης-κράτους.

Από τη 12η Μαΐου θα επιτραπεί ξανά η λειτουργία μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, καθαριστηρίων και κουρείων. Από τη 19η Μαΐου θα επιστρέψουν στα σχολεία ορισμένοι μαθητές, με περιορισμό του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

Επίσης θα επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν σταδιακά κάποιοι εργασιακοί χώροι, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία τους για την οικονομία και τις εφοδιαστικές αλυσίδες καθώς και τη δυνατότητά τους να περιορίσουν τον κίνδυνο μετάδοσης.

Η πόλη-κράτος των 5,7 εκατ. ανθρώπων έχει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων στην Ασία, κυρίως λόγω περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί σε χώρους όπου διαμένουν συνωστισμένοι αλλοδαποί εργαζόμενοι. Η χώρα έχει καταφέρει να ανακόψει την εξάπλωση του ιού στον τοπικό πληθυσμό πέραν αυτών των χώρων.

Χθες ανακοίνωσε 932 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 17.101. Στη χώρα έχουν καταγραφεί 16 θάνατοι που οφείλονταν στον κορονοϊό.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Παράλληλα, η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα έξι νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, αλλά κανέναν νέο θάνατο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα οδεύει να φθάσει τα τρεις χιλιάδες: ανήλθε σήμερα σε 2.966.

Ο ημερήσιος αριθμός νέων ασθενών του κορονοϊού παραμένει πάντως μονοψήφιος για έξι συνεχείς ημέρες, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιτρέψει την επανέναρξη λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων και το άνοιγμα των δημόσιων πάρκων από αύριο Κυριακή.

Από τότε που η Ταϊλάνδη εντόπισε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού τον Ιανουάριο, συνολικά 54 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, 2.732 ανάρρωσαν και 180 συνεχίζουν να νοσηλεύονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ινδία: Υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους η εφαρμογή ιχνηλάτησης που σχεδίασε το Κέντρο Πληροφορικής της χώρας

Η Ινδία έδωσε εντολή όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή εντοπισμού Bluetooth που σχεδίασε κυβερνητικός φορέας και να διατηρούν την απαιτούμενη κοινωνική απόσταση στα γραφεία τους καθώς το Νέο Δελχί ξεκινά τη χαλάρωση κάποιων μέτρων του lockdown σε περιοχές χαμηλότερου κινδύνου.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε χθες ότι η Ινδία –η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων σε lockdown – θα παρατείνει τα πανεθνικά μέτρα ελέγχου για δύο εβδομάδες για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της COVID-19 αλλά θα προχωρήσει σε «σημαντική χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων σε περιοχές χαμηλότερου κινδύνου. Η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 37.000 κρούσματα και 1.218 θανάτους από τον ιό.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει τον θανατηφόρο ιό, η Ινδία λάνσαρε τον περασμένο μήνα την εφαρμογή Aarogya Setu – σημαίνει Γέφυρα Υγείας – η οποία βασίζεται σε συστήματα Bluetooth και GPS και την οποία σχεδίαζε το Εθνικό Κέντρο Πληροφορικής της χώρας. Η εφαρμογή ενημερώνει τους χρήστες ότι πιθανόν να ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 ή που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

«Η χρήση του Aarogya Setu θα είναι υποχρεωτική για όλους τους υπαλλήλους, και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα», ανέφερε αργά χθες σε ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών της Ινδίας.

Αξιωματούχοι στο υπουργείο Τεχνολογίας καθώς και δικηγόρος που ασχολήθηκε με την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων της Aarogya Setu δήλωσαν στο Reuters ότι η εφαρμογή χρειάζεται να έχει εγκατασταθεί σε τουλάχιστον 200 εκατ. τηλέφωνα προκειμένου να είναι αποτελεσματική σε μια χώρα 1,3 δισεκ. ανθρώπων. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Google Play Store, περίπου 50 εκατ. χρήστες τηλεφώνων Android έχουν ‘κατεβάσει’ την εφαρμογή στις συσκευές τους.

Σχεδόν 3.000 μέλη πληρώματος κρουαζιερόπλοιου σε καραντίνα στη Γερμανία

Σχεδόν 3.000 μέλη του πληρώματος κρουαζιερόπλοιου του κολοσσού της τουριστικής βιομηχανίας TUI τέθηκαν σε καραντίνα πάνω στο σκάφος, καθώς ένας ναυτικός διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε η διεύθυνση του ομίλου.

Δεκαπέντε μέλη του πληρώματος του Mein Schiff 3 υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ όταν παρουσίασαν ελαφριά συμπτώματα γρίπης. Ένας τους, ως αυτό το στάδιο, επιβεβαιώθηκε πως έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Οι 15 ναυτικοί τέθηκαν σε απομόνωση πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, στο λιμάνι που αποτελεί τη βάση του, στο Κουξχάφεν, στη Βόρεια Θάλασσα.

Το σύνολο των 2.899 μελών του πληρώματος επίσης αποφασίστηκε να τεθεί σε καραντίνα πάνω στο σκάφος «μέχρι νεοτέρας διαταγής», ενημέρωσε η διεύθυνση του ομίλου TUI με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ορισμένα μέλη του πληρώματος, που είχαν κατέβει από το σκάφος πριν από την περασμένη Τρίτη, την ημέρα άφιξής του στο λιμάνι, κλήθηκαν να επιστρέψουν στο πλοίο, πρόσθεσε η διεύθυνση του ομίλου TUI.

Το κρουαζιερόπλοιο δεν μετέφερε κανέναν επιβάτη, διαβεβαίωσε ο όμιλος.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον πληθυσμό της πόλης και της περιφέρειας Κουξχάφεν», διαβεβαίωσαν ο περιφερειάρχης Κάι-Ούβε Μπίλεφελτ και ο δήμαρχος Ούβε Ζάντγιερ (SPD). «Η ομάδα των ανθρώπων που ανέβηκε στο πλοίο για την επίσημη διαδικασία της αποβίβασης (κατά την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου) μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια και ήταν εφοδιασμένη με μέσα ατομικής προστασίας», πρόσθεσαν οι δύο αξιωματούχοι.

Αυστρία: Λιγότεροι από 500 οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό σε νοσοκομείο

Για πρώτη φορά ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με κορονοϊό στην Αυστρία έπεσε κάτω από τους 500, σύμφωνα με τα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Υγείας, ενώ κάτω από τις 2.000 βρίσκεται ήδη για δεύτερη ημέρα ο αριθμός των νοσούντων.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, απόψε οι νοσούντες ανέρχονταν σε 1.850, οι νοσηλευόμενοι σε νοσοκομείο σε 472 και από αυτούς οι 124 βρίσκονταν σε Μονάδα Εντατικής θεραπείας, ενώ έως σήμερα 561 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα 15.466 επιβεβαιωμένα κρούσματα, έχουν διενεργηθεί 264.079 διαγνωστικά τεστ, ενώ στη βάση της διαρκούς έρευνας της Υπηρεσίας Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας, ο πραγματικός δείκτης μεταδοτικότητας βρισκόταν στο διάστημα 16 έως 27 Απριλίου κατά μέσο όρο στο 0,67, παραμένοντας σταθερός σε σχέση με την προτελευταία εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *