Περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και η δημοτική παράταξη του Δήμου Αθηναίων, «Ανοιχτή Πόλη», με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας».
Εκατοντάδες κόσμου βρέθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και πανό, χορεύοντας και παίζοντας μουσική, δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους για το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής.
Νάσος Ηλιόπουλος: «Το νομοσχέδιο έρχεται να δημιουργήσει μια πολύ σοβαρή αντίφαση»
«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να δημιουργήσει μια πολύ σοβαρή αντίφαση. Ζούμε σε μια περίοδο που διαρκώς, και ορθά, ακούμε στο δημόσιο λόγο ότι πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες και τους ειδικούς. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνολο των επιστημόνων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουν ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου που καταστρέφει από περιοχές Natura, μέχρι πχ το Κέντρο της Αθήνας με την ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση και τη δημιουργία ξενοδοχείων χωρίς όρους και κανόνες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μετά από τις δικές μας πιέσεις η κυβέρνηση απέσυρε τις διατάξεις του άρθρου 99 που σχετίζονταν με το Μεταξουργείο, την περιοχή του Ψυρρή και το Εμπορικό Τρίγωνο.
Είμαστε ανήσυχοι, όμως, γιατί η φράση του Υπουργείου ήταν ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις θα επανέλθουν σε επόμενο νομοσχέδιο» δήλωσε στον Αθήνα984 ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος έδωσε το παρών στη συγκέντρωση.
Πρόσθεσε ότι «το βασικό πρόβλημα στη μεθοδολογία του νομοσχεδίου είναι ότι αντιλαμβάνεται το δημόσιο χώρο απλώς ως ένα πεδίο για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αυτό φαίνεται στο πώς καταργούνται οι φορείς διαχείρισης. Στο τί άδειες γίνονται, ώστε στις περιοχές Natura να γίνονται ρυπογόνες και επικίνδυνες διαδικασίες. Με την εξέλιξη για τις Σκουριές για την οποία είναι μια χαριστική ρύθμιση που δεν θα βλέπαμε σε μια άλλη ευρωπαϊκη χώρα.
Δηλαδή το γεγονός ότι τους λένε πως μπορούν να αποθέτουν βιομηχανικά απόβλητα χωρίς να έχουν μελέτη επικινδυνότητας και χωρίς να έχουν τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες. Από κει και πέρα υπάρχουν ακόμα και διατάξεις που επιτρέπουν το κυνήγι σε περιοχές όπου δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται».
Ψήφισμα ενάντια στο νομοσχέδιο
Στο διαδίκτυο, συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα www.change.org υπάρχει και ψήφισμα συλλογής υπογραφών, με το οποίο οι δημιουργοί ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Το ψήφισμα υπογράφουν δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα και οι υπογραφές πολιτών, μάλιστα, ξεπερνούν, μέχρι στιγμής τις 19.000.
Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται, όσον αφορά στις επιπτώσεις του νομοσχεδίου, ότι:
«1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης. Ορίζει χρήσεις γης που τις καθιστούν επέκταση του αστικού χώρου, καθορίζοντας 4 κλιμακούμενες ζώνες προστασίας και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα βαρέων επενδυτικών δραστηριοτήτων (πχ εξορύξεις), τουριστικής/εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους και δημιουργίας μη αναγκαίων υποδομών μέσα σε αυτές (δρόμων, κτιρίων κλπ) .
2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ). Υποβαθμίζονται οι ΦΔΠΠ που ήταν ανεξάρτητοι επιστημονικοί/περιβαλλοντικοί φορείς, επόπτευαν τις προστατευόμενες περιοχές και γνωμοδοτούσαν για τα σχέδια διαχείρισης των ΠΠ και τυχόν δραστηριότητες μέσα σε αυτές. Δημιουργεί μία δύσκαμπτη διαχείριση, συρρικνώνοντας τον αριθμό τους, υποβαθμίζοντάς τους και αυξάνοντας την έκταση των περιοχών που εποπτεύουν. Οι αρμοδιότητές τους συγκεντρώνονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καταργώντας έτσι την αυτοτέλειά και την αποτελεσματικότητά τους.
3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών. Καθιερώνει το θεσμό του «ιδιώτη αξιολογητή» Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ), μετατρέποντας την όλη διαδικασία της αδειοδότησης σε αδιαφανή και διάτρητη. Μειώνει ασφυκτικά τις προθεσμίες των γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών και, χωρίς να τους δίνει τα απαραίτητα εργαλεία για να τις καταρτίζουν, καθιστά το ρόλο τους διακοσμητικό.
4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών. Η κατάργηση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και οι υπόλοιπες “διευκολύνσεις” υπέρ των βιομηχανιών ΑΠΕ, όπως και ο καθορισμός χρήσεων γης στις περιοχές Natura, δημιουργούν τετελεσμένα πριν από την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ που έχει ανεπίτρεπτα καθυστερήσει και προκαταλαμβάνουν τις υπό εκπόνηση Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές.
5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων. Επαναφέρει τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων («οικιστικών πυκνώσεων») για 30 χρόνια, που έχει απορριφθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Επιπλέον, με την διατήρηση αυθαίρετων και καταπατήσεων στα ρέματα αυξάνει τον πλημμυρικό κίνδυνο και καθιστά “απαραίτητα” τα έργα διευθέτησης των υδατορεμάτων.
6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά. Δε διασφαλίζει την αποφυγή των παράνομων εκφορτώσεων αποβλήτων σε ρέματα και άλλους δημόσιους/ιδιωτικούς χώρους, που τα τελευταία χρόνια έχουν μετατρέψει όλες τις περιαστικές περιοχές σε απέραντες χωματερές. Καταργεί τη άδεια μεταφοράς αποβλήτων, αντικαθιστώντας την από μια απλή εγγραφή σε ένα μητρώο. Δεν λαμβάνει μέτρα ελέγχου/κυρώσεων για παράνομη διάθεση λυμάτων σε ρέματα.
7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις. Ενδεικτικά: άρθρο 24 του Συντάγματος, Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την Προστασία Οικοτόπων και Ειδών 92/43/ΕΟΚ, για την προστασία των άγριων Πτηνών 2009/147/ΕΚ, για τα Νερά 2000/60, για την Θαλάσσια Στρατηγική στη Μεσόγειο 2008/59, Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους Υγροτόπους, Συνθήκη της Βαρκελώνης για την Προστασία της Μεσογείου».
Βίκτωρας Αντωνόπουλος