Search

Βρετανία: Το Πεκίνο να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το ξέσπασμα του ιού

48

Η Κίνα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις πληροφορίες τις οποίες μοιράσθηκε με τις άλλες χώρες αναφορικά με το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, όμως η εξέταση του ρόλου της θα πρέπει να γίνει αργότερα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι, σύμφωνα με την υπό τις ΗΠΑ κοινοπραξία υπηρεσιών πληροφοριών Five Eyes, η Κίνα είπε ψέματα σχετικά με το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.

Ερωτηθείς από τον ραδιοσταθμό LBC, αν η Κίνα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο γρήγορα γνωστοποίησε στον κόσμο την έκταση της κρίσης, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε: «Πιστεύω πως πρέπει».

«Ο χρόνος για την νεκροτομή αυτού που συνέβη θα έρθει αφού θα το έχουμε θέσει όλοι υπό έλεγχο και θα το έχουμε ξεπεράσει και οι οικονομίες μας θα έχουν επιστρέψει στην ομαλότητα», δήλωσε ο Γουάλας.

«Η Κίνα είναι ανάγκη να είναι ανοικτή και διάφανη για όσα έμαθε, για τις ανεπάρκειες της, αλλά και για τις επιτυχίες της», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του BBC σχετικά με δημοσίευμα της Australian Saturday Telegraph ότι σε 15σέλιδη έκθεση της Five Eyes αναφέρεται πως η Κίνα εσκεμμένα αποσιώπησε ή κατέστρεψε στοιχεία για το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού πράγμα που κόστισε δεκάδες χιλιάδες ζωές, ο Μπεν Γουάλας δήλωσε: «Καθημερινά παίρνω δελτία πληροφοριών από τις υπηρεσίες μας σ’ όλο τον κόσμο. Δεν σχολιάζω μεμονωμένα δελτία, τι έχω και τι δεν έχω δει. Θα ήταν λάθος».

Η Five Eyes –συμμετέχουν η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία– αποτελεί την εξέλιξη μιας μυστικής συμμαχίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ βρετανικών και αμερικανικών ομάδων κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης.

Στη Βρετανία η επιδημία δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της, σύμφωνα με την ECDC

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες η επιδημία του κορονοϊού δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της, αντίθετα με τους ισχυρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης.

Ως τις 4 Μαΐου στη Βρετανία είχαν καταγραφεί σχεδόν 190.000 κρούσματα της covid-19 και σχεδόν 28.500 θάνατοι. Στην Ευρώπη μόνο η Ιταλία έχει αναφέρει περισσότερους θανάτους από τον κορονοϊό. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που προσβλήθηκε και ο ίδιος από τον ιό SARS-CoV-2, δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα έχει ξεπεράσει την κορύφωση της επιδημίας και «βρίσκεται σε καθοδική τροχιά».

Όμως η Άντρεα Έιμον διευθύντρια του ECDC δήλωσε σε ευρωβουλευτές ότι στη Βουλγαρία εξακολουθεί να καταγράφεται άνοδος στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ στη Βρετανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία «δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές τις τελευταίες 14 ημέρες».

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται μείωση των νέων κρουσμάτων, επεσήμανε η ίδια. «Από το Σάββατο φαίνεται ότι το αρχικό κύμα μολύνσεων (στην Ευρώπη) έχει περάσει την κορύφωσή του», δήλωσε η Έιμον στους ευρωβουλευτές στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Η ECDC παρακολουθεί και τις 27 χώρες της ΕΕ και επιπλέον τη Βρετανία, τη Νορβηγία, το Λίχτενσταϊν και την Ισλανδία.

Πηγή: AΠΕ

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *