Search

Σ. Τσιόδρας: 21 νέα κρούσματα, τα 11 στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο – Κλείνει η πλατεία Αγ. Ιωάννου στην Αγ. Παρασκευή

127

Άλλα 21 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας εκ των οποίων τα 11  στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ανακοίνωσε ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 2663, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1326 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 36 συμπολίτες μας (8 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες) και η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. To 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 82 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε ένα νέο θάνατο και οι θάνατοι συνολικά είναι 147 θανάτους ( 40 γυναίκες και 107 άνδρες).

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 97.052 κλινικά δείγματα.

Τις τελευταίες 48 ώρες τα κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν διενεργήσει 1200 εξετάσεις και τα αποτελέσματα όλων των κλινικών δειγμάτων ήταν αρνητικά.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι η πλατεία Αγ. Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή θα παραμείνει κλειστή από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, μετά τα χθεσινά επεισόδια.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος για μια ακόμα φορά στην παραφιλολογία και τον τρόπο που καταγράφονται οι θάνατοι στην χώρα μας ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δεν είναι δική του επινόηση, αλλά πως ακολουθεί την ευρωπαϊκή πρακτική που ακολουθείται.
Ο αντικειμενικός τρόπος καταγραφής θανάτου είναι οποιοσδήποτε ασθενής είχε θετικό μοριακό έλεγχο και πέθανε να καταγράφεται ως κρούσμα κορονοϊού, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Η επιβεβαίωση ύπαρξης του ιού θεωρείται κρούσμα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο θάνατος είναι πολυαπαραγοντικό φαινόμενο, δεν μπορεί να δείχνει πόσο συνετέλεσε ο ιός προκειμένου να πεθάνει, όπως εξήγησε.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε μετά από σχετική ερώτηση ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών.

Για τα ποσοστά διείσδυσης του ιού στις κοινωνίες, είπε πως δεν είναι γνωστό και πως οι μελέτες προσδιορίζουν το ποσοστό κοντά στο 10%.

Επιπλέον ο καθηγητής κ. Σ. Τσιόδρας ανέφερε τα εξής:

-Μονοκλονικά αντισώματα μπορεί να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου, σύμφωνα με μία νέα υποσχόμενη μελέτη από Ολλανδούς επιστήμονες.

-Η ατομική άθληση δεν απαγορεύεται σε ανοιχτό χώρο, ούτε ατομικά σε αθλητές στίβου σε κλειστό χώρο. «Σε αθλήματα με σωματική επαφή δεν είναι εύκολο να ξεθαρρέψουμε ακόμα», είπε.

-Σε ότι αφορά στις παραλίες, «όχι ο ανοιχτός χώρος αλλά οι ευκαιρίες συνωστισμού και τα καταστήματα εστίασης σε αυτές τις περιοχές μας προβληματίζουν, αλλά αυτό σιγά σιγά θα ξεπεραστεί».

-Οποιοσδήποτε άνθρωπος με συμπτώματα θα ελέγχεται στα νοσοκομεία, το ίδιο και οι επαφές του εφόσον βγει θετικός. Στο μητρώο ασθενών covid έχουν καταγραφεί όλοι οι πολίτες που έχουν κάνει τεστ είτε είναι θετικοί είτε όχι.

-Η χρήση υφασμάτινης μάσκας δεν συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο αν χρησιμοποιείται σωστά. Πρέπει να αλλάζεται όταν έχει υγρασία, χρειάζεται προσοχή γιατί είναι συμπληρωματικό μέσο, είπε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε: 15% με 20% θα βοηθήσει κατά του ιού.

-Δεν εισηγηθήκαμε χρήση μάσκας στα σχολεία, αλλά προαιρετική στα σχολικά λεωφορεία, εξήγησε ο ίδιος.

Νίνα Κομνηνού

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *