Ο διαγωνισμός μαθητικής επιχειρηματικότητας πραγματοποιείται, αύριο Παρασκευή 8 Μαΐου 2020, διαδικτυακά με τις διαγωνιζόμενες ομάδες, τους κριτές και τους προσκεκλημένους να συμμετέχουν με σύνδεση από τα σπίτια και τα γραφεία τους.
Δέκα μαθητικές «επιχειρήσεις» διεκδικούν το πρώτο βραβείο, στον Virtual & Live 15ο Πανελλήνιο Τελικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2020» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece). Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 150 Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Ελλάδα.
Οι ομάδες που προκρίθηκαν
Οι 10 Μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» που διεκδικούν το πρώτο βραβείο, με αλφαβητική σειρά επωνυμίας της επιχείρησης, είναι:
- ΕCO-WAVE – Aριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης,
- ΕLEPHANT – ΓΕΛ Φιλοθέης & ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου,
- FeyeREi – EΠΑΛ Μυκόνου,
- GRID – Kολλέγιο Ανατόλια,
- jewelQRy – Eκπαιδευτήρια Καντά,
- KINESIS – Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
- Linkteen – CGS (Costeas-Geitonas School)
- MEDINOW – Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού,
- STUSHION – PIERCE – Aμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος,
- V Project – Σχολή Μωραΐτη.
Ανεκτίμητο κέρδος για τους μαθητές χαρακτήρισε τη δημιουργία μιας μαθητικής επιχείρησης ο Γουλιέλμος Τζαμουζάκης, καθηγητής πληροφορικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – μηχανικός πληροφορικής του EΠΑΛ Μυκόνου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84. Οι 13 μαθητές του, δημιούργησαν την εικονική επιχείρηση «FeyeREi» μία υπηρεσία ανίχνευσης και έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιών.
«Τα παιδιά όταν έχουν κίνητρο και στόχο πραγματικό και όχι μόνο θεωρητικό, όταν βλέπουν την εργασία τους να παίρνει σάρκα και οστά δηλαδή, κάνουν θαύματα, ενθουσιάζονται, ενεργοποιούνται, ενδιαφέρονται. Το εγχείρημά μας ξεκίνησε μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και από εκεί προέκυψε και η ιδέα του «FeyeREi» που είναι μία υπηρεσία ανίχνευσης και έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιών. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν υπολογιστεί που ανιχνεύει υψηλά θερμικά φορτία στο περιβάλλον και στέλνει ειδοποίηση στους αρμόδιους φορείς. Συνεργαστήκαμε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυκόνου έτσι ώστε να ελέγξουμε αν λειτουργεί η εφαρμογή μας. Η γλώσσα προγραμματισμού, που χρησιμοποιήσαμε είναι αυτή που είναι και η εξεταστέα στις Πανελλαδικές»
Το πρόγραμμα του τελικού και της βράβευσης
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ανακοινώσει τη μαθητική «επιχείρηση», που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο.
Ο διαδικτυακός διαγωνισμός θα μεταδοθεί απευθείας στο www.jagreece.org και στα social media του JA Greece, Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn και ΥouTube. Ο Μεγάλος Τελικός, στην πρωτόγνωρη virtual μορφή του, έχει προσελκύσει ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον από χιλιάδες γραφεία του Junior Achievement σε όλο τον κόσμο και θα διαθέτει μετάφραση στα αγγλικά.
Από τις 09:00 έως τις 14:00, οι 10 ομάδες θα πραγματοποιήσουν τις παρουσιάσεις των «επιχειρήσεών» τους και θα δώσουν LIVE συνέντευξη στην κριτική επιτροπή. Μεταξύ 14:00 και 15:00 θα γίνει διάλειμμα και θα συνεδριάσει η κριτική επιτροπή για να βγάλει τα αποτελέσματα και στις 15:00 θα ξεκινήσει η τελετή των βραβεύσεων, που θα ολοκληρωθεί στις 17:15. Τον διαγωνισμό και την τελετή των βραβεύσεων θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος, υπεύθυνη Επικοινωνίας του JA Greece, Mαρία Γιαννέτου.
Στις 17:00, θα γίνει σύνδεση με το γραφείο της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό και θα ανακοινώσει τη μαθητική «επιχείρηση» που κερδίζει το πρώτο βραβείο.
Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του JA Europe, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά διαδικτυακά, με έδρα το Junior Achievement Πορτογαλίας.
Το δεύτερο βραβείο θα απονείμει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, το τρίτο βραβείο η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, και τα 4 ειδικά βραβεία θα απονείμουν ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Ευτύχης Παλλήκαρης, ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς και ο πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων Θεοχάρης Φιλιππόπουλος.
«Το project της «Εικονικής Επιχείρησης», ενθουσιάζει τις μαθήτριες και τους μαθητές, σε βαθμό που όπως λένε τα ίδια τα παιδιά «αλλάζει η ζωή τους». Το γεγονός ότι κερδίζουν χρήματα λανσάροντας στην «αγορά» προϊόντα και υπηρεσίες που εμπνεύσθηκαν και δημιούργησαν μόνα τους, δίνει στους εφήβους τεράστια χαρά και ενέργεια με αποτέλεσμα να γίνονται και καλύτεροι, πιο ώριμοι μαθητές. Τα έσοδα από τις μαθητικές «επιχειρήσεις» διατίθενται σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς», επισημαίνουν οι διοργανωτές.
Καλλιόπη Ασλανίδου