Search

Καλλιτέχνες μιλούν στον 9.84 για τα αιτήματα και τις επόμενες κινήσεις τους

134

Στο κρίσιμο διάστημα μέχρι τη λήψη αλλά και την ανακοίνωση νέων μέτρων για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και τις Τέχνες, οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών πληθαίνουν και βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση.

Το κάλεσμα σε συγκέντρωση την Πέμπτη 7 Μαΐου, από τα Σωματεία που εκπροσωπούν καλλιτέχνες, η διαδικτυακή ομάδα SupportArtWorkers – Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες και μία κίνηση που καλεί σε 24ωρη διαδικτυακή απεργία καλλιτεχνών και εργαζομένων στο χώρο της τέχνης, την Παρασκευή 15 Μαΐου, είναι μερικές από τις πρώτες αντιδράσεις.

Καλλιτέχνες που προτιμούν να εκφράζονται συνήθως μέσω της τέχνης τους, μοιράστηκαν τις σκέψεις τους μαζί μας, μιλώντας στον Αθήνα 98.4.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αργύρης Ξάφης, μιλώντας στην εκπομπή «Βόλτα» της Μαργαρίτας Μυτιληναίου, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Στην πραγματικότητα η πρωτοβουλία αλλά και η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή, ξεκινά από τη διαπίστωση της έλλειψης μέλλοντος στο ζωντανό θέαμα (συναυλίες, παραστάσεις, φεστιβάλ κ.α.). Αρχικά δεν υπήρχε η αίσθηση ότι είμαστε όλοι κάτω από την ίδια ομπρέλα, τώρα είναι ολοφάνερο ότι όλοι όσοι εργαζόμαστε στο χώρο του θεάματος έχουμε κοινή μοίρα. Τώρα αντιληφθήκαμε ότι όλοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και ότι πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε και να τα ρυθμίσουμε αν θέλουμε να προχωρήσουμε παρακάτω.

Το κείμενο που έχει αναρτηθεί στη σελίδα Support Art Workers, αναφέρεται σε πράγματα που πρέπει να γίνουν τώρα, σε σχέση με τη συγκεκριμένη κρίση. Εμείς συγκεντρώσαμε όλες τις προτάσεις τις περάσαμε και από νομοτεχνικό έλεγχο για να δούμε τι μπορεί να ισχύσει και καταλήξαμε σε ένα κείμενο το οποίο είναι πολύ συγκεκριμένο, καθαρό, κατηγοριοποιημένο και περιλαμβάνει όλες σχεδόν τις ειδικότητες που εργάζονται στο θέαμα. Είμαστε 32 άνθρωποι που έχουμε αναλάβει την οργάνωση και καταγραφή, και δεν εκπροσωπώ μιλώντας εδώ την πρωτοβουλία, απλά αναφέρομαι σε όσα τόσες μέρες έχω διαβάσει.

Η πρωτοβουλία είναι ανεξάρτητη, δεν προέρχεται από κανένα κόμμα. Είναι μία δική μας πρωτοβουλία για να πάψει η αδιαφορία. Αυτή μας η αντίδραση γέννησε τη δράση, η οποία θέλαμε να είναι συγκεκριμένη και περιληπτική και να μπορεί οποιοσδήποτε τη διαβάζει να καταλαβαίνει ότι αυτά που ζητάμε μπορούν να γίνουν».

Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Νάνσυ Αγγελοπούλου για την πρωτοβουλία #SupportArtWorkers και τις επόμενες δράσεις-κινήσεις των καλλιτεχνών:

«Το #SupportArtWorkers-Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες, είναι μία πρωτοβουλία που συντονίζουμε και οργανώνουμε σε ένα γκρουπ που έχει ξεπεράσει τα 18 χιλιάδες μέλη. Μιλώ εδώ όμως σαν μονάδα και όχι σαν εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι αυτός ο πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει ενεργοποιηθεί, μιας και το διαδίκτυο είναι ο νέος τρόπος διάδοσης της πληροφορίας τώρα που οι συναθροίσεις και οι μαζικές κινητοποιήσεις είναι επικίνδυνες αλλά και ο τόπος μέσα από τον οποίο άνθισε η κίνηση αυτή. Αυτό ξέσπασε μετά από μία θλιβερή απαξίωση της Κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους στις Τέχνες.

Την Πέμπτη 7 Μαΐου υπάρχει κάλεσμα από τα Σωματεία για συγκέντρωση ενώ παράλληλα η δράση που εμείς προτείναμε ξεκινάει στις 2 το μεσημέρι και καλεί όσους πλήττονται αυτή τη στιγμή να πάνε στο χώρο που εργάζονταν ή στον αγαπημένο ή πιο κοντινό τους χώρο Πολιτισμού (γκαλερί, κινηματογράφο, θέατρο κ.λπ.) με το #SupportArtWorkers τυπωμένο ή ζωγραφισμένο με την αισθητική τους, να βγάλουν μια φωτογραφία. Στόχος είναι να πλημμυρίσουμε το διαδίκτυο με εικόνες από τους χώρους που δεν ξέρουμε αν θα επιβιώσουν».

Ο Ένκε Φεζολλάρι, σκηνοθέτης και ηθοποιός μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Νάνσυ Αγγελοπούλου για τα βασικά αιτήματα του καλλιτεχνικού κόσμου:

«Το καλό και θετικό κομμάτι της κατάστασης που ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε και της απαξίωσης του Πολιτισμού, είναι ότι υπήρξε άμεση αντίδραση καλλιτεχνών και από τα Σωματεία αλλά και μεγάλο κύμα συμπαράστασης. Περιμένω επόμενες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού για το καλοκαίρι που έρχεται. Θέλουμε δράσεις; θέλουμε ένα καλοκαίρι με Πολιτισμό; Τι γίνεται με τα επιδόματα και τα εργασιακά δικαιώματα;

Δεν θα αναφερθώ στις ευεργετικές αξίες της Τέχνης και στο τι δίνει ο Πολιτισμός στην κοινωνία, αλλά ζητάμε μια πολιτική που θα μας προστατέψει που θα διευκρινίσει εκτός από το πότε και το πως θα επιστρέψουμε και με ποιον ασφαλή τρόπο».

Δείτε ακόμα:
#SupportArtWorkers: Κίνημα Αλληλεγγύης Στους Καλλιτέχνες και Η κινητοποίηση των Σωματείων

 

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Κατερίνα Σταματάκη, μιλώντας στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» με την Ελεωνόρα Ορφανίδου και την Ελευθερία Κουμάντου αναφέρει:

«Από τέλη Φεβρουαρίου, μέχρι τέλος του καλοκαιριού και με έναν άγνωστο ορίζοντα επανενεργοποίησης της δουλειάς μας, οι καλλιτέχνες όλοι είναι άνεργοι και αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Τα μέτρα στήριξης που πάρθηκαν από την Κυβέρνηση βοήθησαν κάποιες περιπτώσεις αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιτεχνών, ηχοληπτών και γενικά τεχνικών και των ηθοποιών, έμεινε απ’ έξω. Δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων, οι οποίοι πλήττονται χωρίς άμεσο ορίζοντα αποκατάστασης, είμαστε εν αναμονή των εξαγγελιών της Κυβέρνησης για τα νέα μέτρα που θα αφορούν στον αριθμό ατόμων που θα μπορούν να συναθροίζονται, το οποίο θα προσδιοριστεί από υγειονομική επιτροπή.

Τώρα, για τις εταιρείες που είχαν καλέσει καλλιτέχνες από το εξωτερικό, οι προκαταβολές που είχαν δώσει ήταν πολύ μεγάλα κεφάλαια. Τα χρήματα που τα καλλιτεχνικά γραφεία του εξωτερικού δεν επιστρέφουν, οι ασφαλιστικές εταιρείες που δεν αποζημιώνουν τους παραγωγούς για την πανδημία, το καταναλωτικό κοινό που ζητά πίσω τα χρήματά του για τα εισιτήρια των ακυρωμένων συναυλιών δημιουργούν οικονομική δυσκολία των παραγωγών να ανταποκριθούν.

Οι καλλιτέχνες όλοι είναι άνεργοι και αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα!

Ζητήσαμε το voucher όπως έχουν οι επιχειρήσεις τουρισμού στη χώρα μας, το οποίο θα έχει την αξία που αντιστοιχεί σε αυτή του προ-αγορασμένου εισιτηρίου και θα μπορεί ο κάτοχός του να το εξαργυρώσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2021. Έχουμε κάνει εισήγηση σε τηλεδιάσκεψη, γιατί χρειάζεται νομοθετική πράξη, στον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού τον κ. Γιατρομανωλάκη και αυτή τη στιγμή τη μελετούν.

Δυστυχώς εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι να προτείνουμε λύσεις αυτή τη στιγμή, είναι υγειονομικό θέμα και εμείς θα προσαρμοστούμε στη λύση που θα μας δώσει η Κυβέρνηση. Το θέμα είναι ότι όποια πρόταση και να έρθει δεν θα είναι βιώσιμη για τον καλλιτεχνικό πληθυσμό γι’ αυτό πρέπει παράλληλα η Κυβέρνηση να δώσει μέτρα στήριξης και για τις επιχειρήσεις αλλά κυρίως για τους εργαζόμενους οι οποίοι με τη λύση των περιορισμένων παραστάσεων και εκδηλώσεων δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν».

Ο ερμηνευτής και μουσικός, Γιώργος Ζερβός, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα μιλώντας στη Νάνσυ Αγγελοπούλου δήλωσε:

«Δυστυχώς σε αυτή την υγειονομική κρίση φάνηκε πόσο ευάλωτος είναι ο επαγγελματικός τομέας του θεάματος και ακροάματος. Είμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή συνθήκη κατά την οποία μας απαγορεύεται να βιοποριστούμε έως ότου υπάρξει λύση στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωναϊού.

Ακόμα και αν συνεχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα της καραντίνας θα υπάρξει μία μακρά περίοδος κατά την οποία δε θα είναι εφικτή οποιαδήποτε συναυλία, θεατρική παράσταση ή κοινωνική εκδήλωση η οποία να επιτρέπει στους επαγγελματίες που εργάζονται σε όλη αυτή τη μακρά παραγωγική αλυσίδα να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Κοινώς, αν δεν βγει εμβόλιο δουλειά γιοκ για πολλούς χιλιάδες συμπολίτες μας…

Τα μέτρα στήριξης που οφείλει να λάβει η Κυβέρνηση με οργανωμένο σχέδιο και προοπτική πολλών μηνών είναι μονόδρομος. Ναι, υπάρχουν στρεβλώσεις στη λειτουργία του κλάδου μας (τις οποίες καλούμαστε να νοικοκυρέψουμε όπως νοικοκυρέψαμε τη ντουλάπα μας εν μέσω καραντίνας), ναι δεν είμαστε ο μοναδικός κλάδος ο οποίος πλήττεται, αλλά, είμαστε κλάδος που παράγει μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ (όσο και αν κάποιοι οι οποίοι μας θεωρούν εργαζομένους β κατηγορίας ή χομπίστες εκπλήσσονται με αυτό) ενώ το περιθώριο αύξησης αυτού του ποσοστού είναι τεράστιο.»

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *