Στα 149 ανέρχονται πλέον τα θύματα από κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς άλλος ένας άνδρας κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης στη Λάρισα. Πρόκειται για έναν 67χρονο που νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με υποκείμενο νόσημα.Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Το απόγευμα ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 9 προέρχονται από συνάθροιση υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.678, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1340 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 33 συμπολίτες μας ( 8 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες) και η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. To 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 85 ασθενείς.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 90.043 κλινικά δείγματα.
Ο καθηγητής μιλώντας για τα περιστατικά στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, είπε ότι έγινε επιτόπια επίσκεψη και ολοκληρώνεται ο εργαστηριακός έλεγχος. Το νοσοκομείο διαθέτει θαλάμους για την νόσο, αλλά σημείωσε ότι «το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία πρέπει να το σεβόμαστε σαν να πηγαίναμε στην εκκλησία, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να τα σεβόμαστε. Κάτι τέτοιο συνέβη εκεί. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή το επισκεπτήριο.Η παρουσία στο πλευρό των ασθενών είναι η πιο σημαντική παρηγοριά», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας
Ο κορονοϊός μεταλλάσσεται
Ο κ.Τσιόδρας σημείωσε ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις (πάνω από 200) του ιού καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Ο ιός εισήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς. Ο κορονοϊός ανιχνεύθηκε στα τέλη του 2019 και είναι απίθανο να υπήρχε πολύ καιρό πριν. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε μικρό αριθμό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές που μένουν σταθερές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο. Ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στο Sciense για εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε.
Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν την κατασκευή ιού σε εργαστήριο, επισήμανε. Δεν γίνεται πιο μεταδοτικός ή επιθετικός και σημειώνεται μικρός αριθμός μεταλλάξεων σε περιοχές.
Σχετικά με τη νόσο Kawasaki, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι υπάρχει συσχέτιση με τον κορονοϊό 60.000 παιδιά στην Ευρώπη αλλά τόσα στην Αμερική, κάποια θα εμφανίσουν αυτές τις φλεγμονώδεις καταστάσεις. Το περιστατικό στη Βόρεια Ελλάδα είναι αρνητικό για κορονοϊό. Υπάρχει μία επαγρύπνηση στους παιδιάτρους, υπάρχει θεραπεία, είναι εξαιρετικά σπάνιο, ανέφερε.
Νίνα Κομνηνού