Σε συμφωνία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού υποστήριξης των κρατών μελών μέσω του ESM λόγω των συνεπειών της πανδημίας κατέληξε το Eurogroup. Οι χώρες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια για να καλύπτουν άμεσα και έμμεσα κόστη από τις συνέπειες της διάδοσης του covid-19 έως το 2% του ΑΕΠ τους το 2019. Τα δάνεια θα είναι έως δεκαετούς διάρκειας και μπορούν να ζητηθούν έως το τέλος του 2022.
Η επιτήρηση σε ό,τι αφορά τη δανειοδότηση θα γίνεται από την Κομισιόν και θα αφορά μόνο στη χρήση των κονδυλίων για τους σκοπούς που προορίζονται.
Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια και τέλος να πάρει το πράσινο φως από το ΔΣ του ESM την ερχόμενη Παρασκευή 15/5, όταν και είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.
Επίσης εντός της ερχόμενης ή το αργότερο της μεθεπόμενης εβδομάδας αναμένεται και η πρόταση της Κομισιόν για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι «σήμερα έγινε μεγάλη πρόοδος για τη διαμόρφωση της πορείας της Ευρώπης προς την ανάκαμψη. Η στήριξη του ESM στην πανδημία – ένα μοναδικό εργαλείο – θα προσφέρει σημαντική βοήθεια σε όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης που τη χρειάζονται. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ενθουσιασμένος για τη συμφωνία στο Eurogroup. «Τώρα, χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο αναφορικά με τα άλλα εργαλεία για την κρίση: το SURE για τη στήριξη των εργαζομένων και τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις εταιρείες», πρόσθεσε.
«Το σημερινό Eurogroup κατέληξε σε μία πολύ καλή συμφωνία για τους όρους και τα χαρακτηριστικά αξιοποίησης, από όσες χώρες αιτηθούν, φθηνών πιστοληπτικών γραμμών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτός ο μηχανισμός στήριξης, σύμφωνα και με τις ελληνικές θέσεις, θα είναι άμεσα διαθέσιμος – με τους ίδιους όρους – σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση, δεν θα έχει μακροοικονομικές προϋποθέσεις, θα ενσωματώνει απλοποιημένο πλαίσιο παρακολούθησης και θα διαθέτει ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι είναι εφικτός στόχος αυτό το «δίχτυ ασφαλείας» για όποια κράτη-μέλη το αξιοποιήσουν, να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουνίου.
Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι εκκρεμεί η άμεση ολοκλήρωση και υλοποίηση των υπόλοιπων πρόσφατων ευρωπαϊκών αποφάσεων, για την ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων, μέσω – αντίστοιχα – του προγράμματος SURE και της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, άμεσα, από την 1η Ιουνίου καθώς και η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, με μέγεθος και σύνθεση χρηματοδότησης, κυρίως μέσω επιχορηγήσεων, που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις με τις οποίες όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι αντιμέτωπες.
Γιάννης Παπαγεωργίου