Οι ΗΠΑ κατέγραψαν 1.568 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό στη χώρα σε 78.746 νεκρούς, σύμφωνα με την χθεσινή καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Αυτοί οι επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν ως τις 20:30 του Σαββάτου από την ίδια ώρα την προηγουμένη, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης.
Πάνω από 1.309.164 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης καταγράφονται στην πλέον πληγείσα χώρα σε αριθμό νεκρών και κρουσμάτων.
Τρεις βασικοί αξιωματούχοι στην αντιμετώπιση της πανδημίας τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό μετά από έκθεση στον κορονοϊό
Τρεις βασικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που καθοδηγούν στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, τέθηκαν το Σάββατο σε αυτοπεριορισμό, αφού ήρθαν σε επαφή με ένα άτομο που διαγνώστηκε με την νόσο, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο και δημοσιεύματα.
Ο Άνθονι Φάουτσι, από τους κορυφαίους επιδημιολόγος που συμβουλεύει τον Λευκό Οίκο, ξεκινά μια «τροποποιημένη καραντίνα» σύμφωνα με το CNN. Ο Φάουτσι, 79 ετών, είναι διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID).
Ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), «θα τηλεργαστεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες» μετά από μια «έκθεση χαμηλού κινδύνου» την Τετάρτη σε ένα άτομο στο Λευκό Οίκο που είχε την ασθένεια, ανέφερε χθες η Washington Post, επικαλούμενη έναν εκπρόσωπο. Ο Ρέντφιλντ είναι 68 ετών.
Ο Επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο 60χρονος Στίβεν Χαν, βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό για μερικές εβδομάδες καθώς ήρθε σε επαφή με άτομο που ήταν θετικός στην Covid-19, δήλωσε στο Reuters αργά την Παρασκευή ένας εκπρόσωπος της FDA.
Ο Χαν πραγματοποίησε αμέσως διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, δήλωσε ο εκπρόσωπος της FDA, Μάικλ Φελμπερμπάουμ σε ανακοίνωση.
«Όπως έγραψε ο γιατρός Χαν σε σημείωμα προς το προσωπικό σήμερα, ήρθε πρόσφατα σε επαφή με ένα άτομο που εξετάστηκε και βρέθηκε θετικός στην Covid-19. Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, τώρα βρίσκεται σε αυτο-απομόνωση για τις επόμενες δύο εβδομάδες», ανέφερε ο εκπρόσωπος της FDA.
Σύμφωνα με το Politico, ο Χαν είχε έρθει σε επαφή με την Κέιτι Μίλερ, εκπρόσωπο Τύπου του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς.
Η Μίλερ, σύζυγος του συμβούλου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα μετανάστευσης Στίβεν Μίλερ, διαγνώστηκε με τον κορονοϊό την Παρασκευή, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού ανάμεσα στα ανώτερα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η διάγνωση της Μίλερ αποκαλύφθηκε από τον Τραμπ σε συνάντηση με τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές την Παρασκευή.
Ο θαλαμηπόλος του Αμερικανού προέδρου και ένα μέλος του προσωπικού του Πενς βρέθηκαν επίσης θετικοί στον ιό.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει για οποιαδήποτε τυχόν καραντίνα του Φάουτσι.
Ένας εκπρόσωπος της NIAID δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Οι μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες στηρίζουν τις θερμομετρήσεις επιβατών
Η εμπορική ένωση αεροπορικών εταιρειών Airlines for America ανακοίνωσε χθες ότι στηρίζει την πρόταση του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού TSA – που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια των μεταφορών – για έλεγχο θερμοκρασιών των επιβατών και των πελατών που έρχονται σε επαφή με τους εργαζομένους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Η Airlines for America, που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες αμερικανικές αερογραμμές, ανάμεσά τους την American Airlines, United Airlines, την Delta Air Lines και την Southwest Airlines, τόνισε πως οι έλεγχοι «θα προσθέσουν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας για τους επιβάτες καθώς και για τους εργαζομένους των αεροπορικών εταιρειών και των αεροδρομίων. Οι θερμομετρήσεις θα παρέχουν επίσης επιπλέον δημόσια εμπιστοσύνη που είναι κρίσιμη για την επαναλειτουργία των αεροπορικών ταξιδιών και της εθνικής μας οικονομίας».
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα δοθεί εντολή για ελέγχους, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένων συνομιλιών μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών και αεροπορικών εταιρειών και πρόσθεσε ότι μια απόφαση μπορεί ενδεχομένως να ληφθεί το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα.
Μια πιθανή δρομολόγηση θα ήταν ένα πιλοτικό σχέδιο ή να ξεκινήσουν αρχικά θερμομετρήσεις στα μεγαλύτερα αεροδρόμια των ΗΠΑ. Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν κάποιος έχει υψηλή θερμοκρασία και δεν του επιτραπεί να επιβιβαστεί σε μια πτήση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι έλεγχοι θερμοκρασίας δεν θα εξαλείψουν τον κίνδυνο κρουσμάτων του κορονοϊού, αλλά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για άτομα που δεν αισθάνονταν καλά να ταξιδέψουν.
Ο επικεφαλής της TSA, Ντέιβιντ Πεκόουσκι είπε στους εργαζομένους κατά τη διάρκεια συνάντησης την Τετάρτη ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με τους πιθανούς ελέγχους θερμοκρασίας των επιβατών στα αεροδρόμια και ότι παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πού θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τέτοιοι έλεγχοι και ποια υπηρεσία θα μπορούσε να τους εκτελέσει.
«Είναι μια συζήτηση που συνεχίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες», είπε.
Η αεροπορική εταιρεία Frontier ανέφερε την Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει θερμομετρήσεις σε όλους τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος την 1η Ιουνίου και θα απαγορεύσει την επιβίβαση σε οποιονδήποτε με θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου.
Η απόφαση, η πρώτη μεταξύ των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ, ακολουθεί την εντολή για κάλυμμα προσώπου για όλους τους επιβάτες και τις εντεινόμενες διαδικασίες καθαρισμού για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που προκαλεί η πανδημία.
Η Airlines for America τόνισε ότι η πραγματοποίηση ελέγχων θερμοκρασίας από την TSA «θα διασφαλίσει ότι οι διαδικασίες τυποποιούνται».
Η στήριξη του μέτρου έρχεται εν μέσω ενδείξεων μιας περιορισμένης ανάκαμψης του κλάδου των αερομεταφορών από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Την Παρασκευή, η TSA εξέτασε 215.444 άτομα σε σημεία ελέγχου αεροδρομίων, την πρώτη φορά που ο αριθμός ξεπέρασε τις 200.000 από τις 26 Μαρτίου. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα κλάσμα των 2,6 εκατομμυρίων που πέρασαν τους ελέγχους των αεροδρομίων την αντίστοιχη ημέρα του προηγούμενου έτους.
Ο Ίλον Μασκ απειλεί να μεταφέρει από την Καλιφόρνια τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Tesla λόγω του lockdown
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc Ίλον Μασκ απείλησε χθες Σάββατο να μεταφέρει από την Καλιφόρνια την μοναδική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή οι τοπικές αρχές τον εμποδίζουν να επανεκκινήσει άμεσα την παραγωγή λόγω της πανδημίας.
«Ειλικρινά αυτή είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Η Tesla θα μετακινήσει αμέσως τα κεντρικά της γραφεία και τα μελλοντικά της προγράμματα στο Τέξας / Νεβάδα. Και αν διατηρήσουμε κάποια κατασκευαστική δραστηριότητα στο Φρίμοντ, αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα μας αντιμετωπίσουν στο μέλλον», είπε σε σειρά από αναρτήσεις του στο twitter.
Αναφέρθηκε στην εμπειρία της Tesla στην Κίνα, όπου το εργοστάσιό της εκεί άνοιξε ξανά μόλις τέθηκε υπό έλεγχο η πανδημία της Covid-19.
«Η Tesla ξέρει πολλά περισσότερα για το τι να κάνει (για να επανεκκινήσει την παραγωγή) με κάθε ασφάλεια, χάρη στην εμπειρία που αποκτήθηκε στο εργοστάσιό μας Tesla στην Κίνα, από έναν προσωρινό υπαλληλάκο, ούτε καν εκλεγμένο», είπε με περιφρόνηση ο ιδιότροπος δισεκατομμυριούχος.
Παράλληλα είπε ότι θα καταθέσει μήνυση «άμεσα» ενάντια στην κομητεία Αλαμέντα, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, κατηγορώντας τις αρχές ότι είναι «παράλογες και αποκομμένες από την πραγματικότητα».
«Ο ανίδεος και μη εκλεγμένος αξιωματούχος» προσωρινός υπάλληλος υγείας «της κομητείας Αλαμέντα αντιτίθεται στις εντολές του κυβερνήτη, του προέδρου, των συνταγματικών μας δικαιωμάτων και στην κοινή λογική!» .
Ο Μασκ είχε βρεθεί πάλι στη δημοσιότητα την 1η Μαΐου, προκαλώντας βουτιά πάνω από 10% στην τιμή της μετοχής της Tesla Inc στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έπειτα από σειρά αναρτήσεων του που χαρακτήριζε την τιμή της μετοχής «πολύ υψηλή».
Στα τέλη του προηγούμενη μήνα, πάλι, σε τηλεδιάσκεψη με οικονομικούς αναλυτές χαρακτήρισε «φασιστικούς» και «αντιδημοκρατικούς» τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί στις ΗΠΑ για να αναχαιτισθεί η επιδημία του κορονοϊού,
Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Φρίμοντ έχει πάψει να λειτουργεί από τις 12 Μαρτίου.
Ωστόσο, η Tesla πέτυχε ένα κατά τα άλλα επιτυχημένο τρίμηνο που αιφνιδίασε πολλούς επενδυτές, με κέρδη 16 εκατομμυρίων δολαρίων, μια αύξηση 33% στις παραδόσεις αυτοκινήτων και κύκλο εργασιών 32% στα 5,99 δισεκατομμύρια δολάρια, την ώρα που άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν πληγεί από τη μείωση της ζήτησης και την υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας εργοστασίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ