Σταδιακά οι Ευρωπαίοι επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους . Η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, τα οποία είχαν ληφθεί προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία της Covid-19, έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές χώρες και επεκτείνεται από σήμερα στη Γαλλία, στο Βέλγιο και αλλού.
Γαλλία
Έπειτα από δύο μήνες που παρέμειναν κλειστά, το κομμωτήρια, οι μπουτίκ, τα ανθοπωλεία, τα βιβλιοπωλεία θα ξανανοίξουν σήμερα (Δευτέρα). Τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα ή οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστοί.
Τα δημοτικά σχολεία, τα οποία θεωρητικά ξανανοίγουν από αύριο, θα υποδεχθούν μόνο λίγους μαθητές ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο.
Σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ αυστηροί κανόνες «αποστασιοποίησης» θα ισχύουν στους χώρους εργασίας όπως και στα καταστήματα.
Δεν θα είναι κανείς υποχρεωμένος να αιτιολογήσει τις σύντομες μετακινήσεις του, όμως οι μετακινήσεις σε απόσταση άνω των 100 χλμ. από τον τόπο μόνιμης διαμονής παραμένουν περιορισμένες και υπό έλεγχο.
Βέλγιο
Η πλειονότητα των καταστημάτων επαναλειτουργεί από σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ισχύουν ισχυρές συστάσεις για χρήση μάσκας. Καφέ, εστιατόρια, μπαρ, παραμένουν κλειστά.
Στο κέντρο των Βρυξελλών το όριο ταχύτητας είναι τα 20 χλμ. την ώρα και θα δίνεται προτεραιότητα στους ποδηλάτες και στους πεζούς.
Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τις 18 Μαΐου.
Ολλανδία
Επαναλειτουργούν εν μέρει αύριο τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Η δραστηριότητα επαναλαμβάνεται στις σχολές οδηγών, στα κομμωτήρια, στις βιβλιοθήκες, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ελβετία
Τα σχολεία και τα κολέγια, που είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου, ξανανοίγουν, με συχνά μειωμένους αριθμούς μαθητών ανά τάξη.
Τα εστιατόρια, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες θα ανοίξουν επίσης τηρώντας ωστόσο ειδικές συνθήκες.
Οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων παραμένουν υπό απαγόρευση.
Ισπανία
Νέο στάδιο στο σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού που προβλέπεται έως τα τέλη Ιουνίου: οι μισοί από τους περίπου 47 εκατομμύρια Ισπανούς θα μπορούν πλέον να ξανα-οργανώνουν οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις έως δέκα ατόμων.
Οι υπαίθριοι χώροι εστιατορίων και μπαρ μπορούν να ξανανοίξουν με περιορισμένη δυναμικότητα.
Οι όροι αυτοί δεν αφορούν τη Μαδρίτη ούτε τη Βαρκελώνη, τις πλέον πληγείσες περιφέρειες από την επιδημία, που προκάλεσε τουλάχιστον 26.000 θανάτους στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από τους πολίτες να επιδεικνύουν «τη μέγιστη προσοχή» γιατί ο ιός «καραδοκεί».
Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο στο εσωτερικό των περιφερειών. Οι κινηματογράφοι και τα θέατρα παραμένουν κλειστοί. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τον Σεπτέμβριο.
Ιταλία
Μπορεί τα σχολεία να μείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο, όμως εργοστάσια, εργοτάξια και γραφεία ξανάνοιξαν τις πόρτες τους από τις 4 Μαΐου. Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν σε ισχύ, περιλαμβανομένων των πάρκων, που ξανάνοιξαν για το κοινό, και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στη Ρώμη, πολλές οικογένειες πήγαν αυτό το Σαββατοκύριακο στην πλατεία Καβούρ, όχι μακριά από το Βατικανό. Στη συντριπτική πλειονότητά τους φορώντας μάσκα, τα παιδιά έπαιξαν με τα μπαλόνια, έκαναν ποδήλατο ή πατίνι.
Το σύνολο των καταστημάτων λιανικής θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου, όπως και μουσεία, χώροι πολιτισμού, εκκλησίες και βιβλιοθήκες. Τα μπαρ και τα εστιατόρια, στα οποία επιτρέπεται ήδη η πώληση προϊόντων για κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away), θα ανοίξουν πλήρως από την 1η Ιουνίου, όπως και τα ινστιτούτα αισθητικής ή τα κομμωτήρια.
Η επαγρύπνηση παραμένει, ιδίως στο Μιλάνο, επίκεντρο της επιδημίας.
«Το καλοκαίρι αυτό δεν θα μείνουμε στο μπαλκόνι μας και η ομορφιά της Ιταλίας δεν θα μπει σε καραντίνα» δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera και εύχεται οι Ιταλοί να κάνουν διακοπές στη χώρα τους, «έστω και αν αυτό θα γίνει με διαφορετικό τρόπο, με προσοχή και κανόνες».
«Θα μπορούμε να πάμε στη θάλασσα, στο βουνό, να χαρούμε τις πόλεις μας» αναφέρει ο Ιταλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «περιμένει την εξέλιξη του συνολικού επιδημιολογικού πλαισίου, για να καθοριστούν, στη συνέχεια, ο προγραμματισμός και ακριβείς ημερομηνίες της τουριστικής περιόδου». Παραδέχεται, βέβαια, ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι, με μεγάλη μείωση του ΑΕΠ της χώρας και επώδυνες οικονομικές συνέπειες».
Γερμανία
Mε συνθήματα όπως «Όχι στη λογοκρισία» και «Αντισταθείτε» χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους πόλεων της Γερμανίας κατά των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση Μέρκελ.
Πάνω από 3.000 άτομα διαδήλωσαν στο Μόναχο και χιλιάδες ακόμη συγκεντρώθηκαν στη Στουτγάρδη κι άλλα αστικά κέντρα απαιτώντας την άρση του lockdown από τις γερμανικές Αρχές, αψηφώντας πολλοί εξ’ αυτών τις συστάσεις για περιορισμένη συμμετοχή και τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς η χώρα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού .
Οι διαδηλωτές κατηγορούν την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας και το ιατρικό προσωπικό ότι διασπείρουν πανικό και περιορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών με το παρατεταμένο lockdown, ενώ σε κάποιες από τις συγκεντρώσεις συμμετείχαν και ακτιβιστές κατά του εμβολιασμού.
Τα νέα κρούσματα του κορονοϊού σημειώνουν και πάλι αύξηση στη Γερμανία, λίγες ημέρες αφού οι αρχές ανακοίνωσαν τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, προκαλώντας ανησυχία ότι η πανδημία ενδέχεται να βγει ξανά εκτός ελέγχου.
Τουλάχιστον πέντε περιοχές της Γερμανίας έχουν ήδη υπερβεί το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους που έχει τεθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά τη διαδικασία άρσης των περιορισμών για την πανδημία του κορονοϊού.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, υποκύπτοντας στις πιέσεις των πρωθυπουργών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας για επανεκκίνηση της οικονομίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων, ανάμεσά τους το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και το άνοιγμα των περισσότερων καταστημάτων.
Στην περιοχή του Μεκλεμβούργου τα πρώτα καφέ και εστιατόρια ξανάνοιξαν χθες. Τα άλλα περιφερειακά κρατίδια θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.
Μπορεί η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση να παραμένουν σε ισχύ, όμως η πλειονότητα των καταστημάτων κάτω των 800 τ.μ. ξανάνοιξαν από τις 20 Απριλίου. Τα κομμωτήρια άνοιξαν τις πόρτες τους , όπως και οι τόποι λατρείας, τα μουσεία, τα μνημεία, οι ζωολογικοί κήποι. Τα σχολεία ξανάνοιξαν στις 4 Μαΐου σε ορισμένα κρατίδια.
Οι χώροι πολιτισμού, οι παιδικές χαρές, οι χώροι άθλησης παραμένουν κλειστοί, ενώ οι μεγάλες συναθροίσεις θα παραμείνουν υπό απαγόρευση τουλάχιστον έως τις 31 Αυγούστου.
Βρετανία
«Δεν είναι η ώρα να τερματιστεί το lockdown», είπε ο Μπόρις Τζόνσον σε διάγγελμα του προς τον λαό χτες, το οποίο αρκετοί χαρακτήρισαν «μπερδεμένο».
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι μερικά σχολεία στην Αγγλία και κάποια καταστήματα ενδέχεται να είναι σε θέση να ανοίξουν τον επόμενο μήνα, ότι η κυβέρνηση «ενθαρρύνει» τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία τους εάν δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι. Ωστόσο, προέτρεψε τους εργαζόμενους να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες και είπε ότι τα εστιατόρια και οι καφετέριες δεν πρέπει αναμένεται να ανοίξουν νωρίτερα από τον Ιούλιο.
Σε ό,τι αφορά τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και ειδικά όσους θα έχουν εξετάσεις την επόμενη χρονιά, είπε ότι «φιλοδοξούμε να έχουν κάποιο χρόνο στο σχολείο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές».
O Τζόνσον παρουσίασε ένα πενταβάθμιο σύστημα προειδοποίησης για την Αγγλία, το οποίο θα ξεκινά από το “πράσινο” επίπεδο και θα φτάνει στο “κόκκινο” για να χαρακτηρίζει τον κίνδυνο που διατρέχουν από τoν Covid-19 διάφορες περιοχές και να επιτρέπει στην κυβέρνηση να ενισχύει τους περιορισμούς όπου κρίνεται αναγκαίο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός στην εφημερίδα Sun on Sunday είπε ότι «Έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση τώρα, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να πετύχουμε σε κάθε βήμα» σημείωσε για να προσθέσει: «Οι αλπινιστές λένε οτι η κατάβαση από την κορυφή είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Τότε κινδυνεύεις να υπερεκτιμήσεις τις δυνάμεις σου και να κάνεις λάθη».
Μέσα ενημέρωσης επεσήμαναν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα αλλάξει το σύνθημά της από “μείνετε σπίτι” σε “μείνετε σε εγρήγορση”, καθώς όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα γραφεία και τα εργοστάσια εφόσον τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επίσης είπε ότι για να αποφευχθούν τυχόν εισαγόμενες επαναμολύνσεις από τον νέο κορονοϊό «θα έρθει σύντομα η ώρα… να επιβληθεί καραντίνα σε ανθρώπους που έρχονται αεροπορικώς στη χώρα».
Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι σε αυτό το στάδιο δεν θα επιβληθεί καραντίνα στους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Γαλλία.
Το Παρίσι είχε ανακοινώσει στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ότι τα μέτρα καραντίνας και απομόνωσης δεν θα ισχύουν προς το παρόν σε ταξιδιώτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τη Βρετανία.