Search

Κυρ.Μητσοτάκης: Η χαλάρωση του lockdown δεν θα γίνει σε βάρος της υγείας των εργαζομένων

38

Η τήρηση και οι προοπτικές βελτίωσης των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζόμενων, οι οποίοι επιστρέφουν στις δουλειές τους στο πλαίσιο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με κοινωνικούς εταίρους και στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Η αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομική ζωή της χώρας, με τη σταδιακή χαλάρωση των αυστηρών μέτρων του lockdown, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει εις βάρος της δημόσιας υγείας και πρωτίστως της υγείας των εργαζομένων, οι οποίοι επιστρέφουν στους χώρους εργασίας υπό νέες συνθήκες όμως πια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι και αυτοί, όπως όλη η κοινωνία, να προσαρμοστούν σε άλλες διαδικασίες, ενώ ζήτησε και από τους εργοδότες «απόλυτη συμμόρφωση με τις πολύ συγκεκριμένες υποδείξεις της Πολιτείας», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θέλουμε να κάνουμε εκπτώσεις, ούτε και θα είμαστε επιεικείς».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, η πρόεδρος Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία Ρένα Μπαρδάνη, ο υπουργός Επικρατείας ,Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος και η γενική γραμματέας Εργασίας, Άννα Στρατινάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο του γιατρού εργασίας, απελευθερώνοντας το πλαίσιο λειτουργίας ώστε περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος, και ότι οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ θα ενταθούν περισσότερο το επόμενο διάστημα, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή των νέων κανόνων που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας δια των οδηγιών προς τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ότι «θέλουμε να κρατήσουμε -όπου γίνεται- το κεκτημένο της τηλεργασίας, αλλά για εκεί που είναι απαραίτητη -και αυτή είναι, μην κοροϊδευόμαστε, η μεγάλη πλειοψηφία, όπως είπε- η φυσική παρουσία των εργαζομένων, πρέπει να πάμε σε νέα πρωτόκολλα, σε νέες συνθήκες, εξειδικευμένες ανά χώρο εργασίας».

«Ξέρω ότι και η χρήση της μάσκας μερικές φορές μπορεί να είναι άβολη και δυσάρεστη, είναι όμως αναγκαία για μία σειρά από κατηγορίες εργαζομένων, τις οποίες μας υποδεικνύουν πάντα ειδικοί. Και θέλω να τονίσω ότι σε αυτήν την προσπάθεια ακούμε τους ειδικούς, συμβουλευόμαστε τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και βέβαια φροντίζουμε πάντα μέσω του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ να ελέγχουμε σε ποιο βαθμό -και εδώ απαιτούμε απόλυτη συμμόρφωση, δεν θέλουμε να κάνουμε εκπτώσεις, ούτε και θα είμαστε επιεικείς- οι εργοδότες συμμορφώνονται με τις υποδείξεις, τις πολύ συγκεκριμένες, τις οποίες έχει κάνει η Πολιτεία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε πολύ γρήγορα πρωτοβουλίες για την προστασία εργαζόμενων και επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι ορισμένοι κανόνες που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση για την αποφυγή συνωστισμού στα καταστήματα και τη χρήση μάσκας όπου είναι απαραίτητο βρίσκονται στον «πυρήνα» της νέας κανονικότητας.

Απόστολος Χονδρόπουλος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *