ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (2020-04-29)
Εφ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, στον Αθήνα 9.84 και τον Άρη Τόλιο.
Για τους πλειστηριασμούς δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε διαρκή και ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς ώστε να μη βρεθούν οι πολίτες κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, υπό τη δαμόκλειο σπάθη ενός πλειστηριασμού για την πρώτη κατοικία. Επίσης τόνισε ότι η Δικαιοσύνη κρατήθηκε στο ύψος των περιστάσεων και αυτή την δύσκολη περίοδο, μεριμνώντας να μην υπάρξουν παραβιάσεις χρόνου και προθεσμιών, με κίνδυνο την παραγραφή αδικημάτων.
Σε ερώτημα για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της δικαιοσύνης, ο κ Τσιάρας επεσήμανε ότι ήδη τα μεγάλα Πρωτοδικεία εκδίδουν πιστοποιητικά χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία πολιτών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο από την ερχόμενη εβδομάδα να είναι δυνατή η έκδοση -μέσω ΚΕΠ- όλων των απαιτούμενων πιστοποιητικών, στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Επίσης, προανήγγειλε «εξάλειψη» ποινών, για υποθέσεις φυλάκισης έως και ενός έτους, ενώ απέδωσε εύσημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το γεγονός ότι δεν υπήρξε στα σωφρονιστικά καταστήματα κρούσμα κορονοιού.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης :
*Για τους πλειστηριασμούς
«Δεν θα γίνονται διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης στο διάστημα από 15 Ιουλίου, μέχρι τις 31 Αυγούστου, λόγω της παράτασης του δικαστικού έτους μέχρι τις 15 Ιουλίου και έναρξης της νέας περιόδου από 1ης Σεπτεμβρίου.
Μέχρι τις 31 Ιουλίου υπάρχει αναστολή της όποιας αναγκαστικής εκτέλεσης και μέσω των ΚΥΑ, από την έναρξη της πανδημίας. Ανοιχτό παράθυρο στην ίδια κατεύθυνση, έχει αφήσει και η δέσμευση του Πρωθυπουργού για μη διενέργεια πλειστηριασμών μέχρι την ίδια ημερομηνία.
Είμαστε σε διαρκή και ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς με στόχο να μη βρεθούν οι πολίτες κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, υπό τη δαμόκλειο σπάθη ενός πλειστηριασμού για την πρώτη κατοικία.»
*Για τη λειτουργία των δικαστηρίων
«Παρά την αναστολή πολλών λειτουργιών και διαδικασιών στο χώρο της Δικαιοσύνης -λόγω κορονοιού- δεν έπαψαν να εξετάζονται ζητήματα που αφορούν είτε στην παρέλευση του 18μηνου, είτε υποθέσεις, οι οποίες θα συμπλήρωναν 18μηνο έως τον Ιανουάριο του 2021.
Στα ποινικά δικαστήρια υπάρχει, από τη φύση λειτουργίας τους, μεγάλος συγχρωτισμός. Στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, όπως και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το ΣτΕ, οι διαδικασίες-ήδη- δεν απαιτούν παράσταση διαδίκων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουν τα Πολιτικά, Αστικά δικαστήρια, από 1ης Ιουνίου.
Το ζήτημα μελετά ειδική επιτροπή υπό τον Υφυπουργό και τον Γ.Γ. του Υπουργείου, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, Δικηγορικών Συλλόγων και δικαστών, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του κορονοιού.
Η Δικαιοσύνη μπόρεσε να κρατηθεί στο ύψος των περιστάσεων, υπηρετώντας το Κράτος Δικαίου και σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Μερίμνησε να μην υπάρξουν παραβιάσεις χρόνου και δικονομικών προθεσμιών, με κίνδυνο την παραγραφή αδικημάτων ή κακουργημάτων.»
*Για την ψηφιακή Δικαιοσύνη
«Τα μεγάλα Πρωτοδικεία ήδη εκδίδουν ορισμένα πιστοποιητικά χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών. Την ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να είναι δυνατή η έκδοση -μέσω ΚΕΠ- όλων των απαιτούμενων πιστοποιητικών, στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ομως, επιφυλάσσομαι, δεδομένων των διαφορετικών δυνατοτήτων κάθε Πρωτοδικείου, αλλά και της αναμενόμενης ολοκλήρωσης της δεύτερης φάση του συστήματος. Εργαζόμαστε πάντως, ώστε να εκδίδονται όλα τα πιστοποιητικά με αυτο τον τρόπο, γεγονός που συνιστά σημαντική εξέλιξη στις συναλλαγές πολιτών- δικαιοσύνης, αλλά και στη κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.»
*Για την αποσυμφόρηση των φυλακών
«Οι φυλακές ανήκουν στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η επιβολή ποινών και η πολυπρόσωπη παρουσία στο χώρο των σωφρονιστικών καταστημάτων, δημιουργεί ζητήματα, τα οποία ειδικά στην περίοδο της πανδημίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα.
Μελετάται η «εξάλειψη» ποινών, για υποθέσεις φυλάκισης έως και ενός έτους. Επίσης, υπάρχει σχέδιο για αποσυμφόρηση των φυλακών, δεδομένων των προβλημάτων που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Στις φυλακές δεν υπήρξε κρούσμα κορονοιού λόγω της έγκαιρης παρέμβασης και του προγραμματισμού της ηγεσίαε του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.»
*Για την υπόθεση Βασίλη Δημάκη
«Πολλά πράγματα πρέπει να επανεξεταστούν. Η υπόθεση εξελίχθηκε με συγκεκριμένες κινήσεις και επιλογές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σε ανακοινώσεις υπάρχουν οι αναζητούμενες απαντήσεις για τον συγκεκριμένο φυλακισμένο, τι λειτούργησε όλο το προηγούμενο διάστημα και τί έγινε σε σχέση με όσα όφειλαν να γίνουν.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρειάζεται διαφορετική θεσμική προσέγγιση στο θέμα των σπουδών στις φυλακές;
«Είναι αναγκαίο ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο οι φυλακισμένοι θα μπορούν να σπουδάζουν. Αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να ισχύει και για όσους έχουν προβεί σε απολύτως ακραίες ενέργειες. Συνιστά αδιαμφισβήτητη υποχρέωση της Πολιτείας. Συχνά, ωστόσο, διαπιστώνεται προσχηματική και όχι πραγματική διάθεση σε αυτή την κατεύθυνση με απώτερο στόχο την κατάκτηση άλλου είδους δικαιωμάτων, ενδεχομένως και συνθηκών, στο χώρο των φυλακών.»
*Για τις αντιδράσεις δικηγόρων σχετικά με το επίδομα των 800 ευρώ
«Τα 600 ευρώ ήδη δόθηκαν, αλλά το θέμα αφορά στις πραγματικές δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εισηγείται αν δεδομένης της συγκυρίας, δεν υφίστανται λειτουργίες για την επαγγελματική στήριξη των δικηγόρων. Ταχθήκαμε εξ αρχής υπέρ της χορήγησης του συγκεκριμένου επιδόματος και εκτιμώ ότι οι διεκδικήσεις των δικηγόρων, σε μεγάλο βαθμό, ικανοποιήθηκαν.»
ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ. 210 3409254 -210 3409300