Με ευρεία πλειοψηφία η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενέκρινε το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, που υπεγράφη στην Αθήνα στις αρχές Ιανουαρίου, από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
Θετική ψήφο στο νομοσχέδιο,που συζητείται και ψηφίζεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής,έδωσαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, το καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης,αφού επισήμανε ότι η συγκεκριμένη σύμβαση είναι σε απόλυτη αρμονία με τα σχέδια της Ε.Ε.και για το λόγο αυτό έχει ενταχθεί στα ενεργειακά σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,τόνισε ότι το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη τεχνοοικονομικά, με την κοινοπραξία «Ποσειδών» που υλοποιεί το έργο να προχωράει πρόσφατα στην προεπιλογή των αναδόχων. Σχετικά με την όδευση του αγωγού στην Ιταλία, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας μπορεί να υπογράψει όποτε θέλει και ότι δεν θα χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευση, ωστόσο παρατήρησε ότι λόγω της πανδημίας δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ.Χατζηδάκης στα γεωστρατηγικά οφέλη της σύμβασης,λέγοντας ότι δεν πρέπει να υποτιμάται από κανένα η ενίσχυση της στρατηγικής μας σχέσης με το Ισραήλ, ενώ παρατήρησε ότι το έργο αυτό αποτελεί μια έμμεση απάντηση στην προκλητικότητα της Τουρκίας,η οποία μέσω του κ. Ερντογάν, λίγο πριν υπογραφεί η σύμβαση στο Ζάππειο, είχε αμφισβητήσει το δικαίωμα των χωρών μας να προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού.
Ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, εκτίμησε ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί λόγω της μείωσης της χρήσης λιγνίτη και λιθάνθρακα ,της πυρηνικής ενέργειας και του πετρελαίου.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη,ανέφερε ότι τα πρώτα βήματα της συγκεκριμένης σύμβασης που έχει γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα, έγιναν το 2016 .
«Ο αγωγός αυτός είναι υψίστης γεωπολιτικής σημασίας και θα έχει πολλαπλά οφέλη για την χώρα μας»,τόνισε ο Χρήστος Γκόκας εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι «η σύμβαση εξυπηρετεί τα σχέδια των αμερικανών στην περιοχή, ενώ εμπλέκει την χώρα μας σε νέες αντιπαραθέσεις». Από την Ελληνική Λύση, ο Βασίλης Βιλιάρδος ανέφερε ότι ο East Med είναι οικονομικά ασύμφορος αφού θα στοιχίσει 7 δσ. δολάρια. Από την πλευρά του ΜέΡΑ 25, ο Κρίτων Αρσένης ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου,υποστηρίζοντας ότι «ένα τέτοιο έργο μόνο ανασφάλεια και εντάσεις θα φέρει στην περιοχή μας».
Δημήτρης Ράντος